Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, açılışta yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı’nda yer verdiği mısralara değinerek, “Rabbimize duamız şudur ki mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değmesin inşallah. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımız hiçbir zaman dinmesin. Bayrağımız hiçbir zaman inmesin. Bunlar bizim en önemli değerlerimiz. Dünyanın neresine gidersek gidelim, bir minare gördüğümüz zaman, içimiz rahatlıyor.” dedi.

“Camiler, yurt dışında insanlarımızın yuvaları olmuştur”

Yeni Zelenda’da saldırıya uğrayan iki camiyi, orada şehit olanların yakınlarını ve yaralananları iki hafta önce ziyaret ettiğini ifade eden Başkan Erbaş, “Oradaki camilerin müminleri nasıl kendi içerisinde topladığını gördüm. Avustralya'da bizim 150 bin kadar insanımız var. Avustralya'da ve yurt dışında nerede olursak olalım bizim insanlarımızın bulunduğu yerlerde camilerimiz, evlerinden sonra milletimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin yuvaları olmuş. Orada neşeyi ve huzuru Allah'a ibadette bulan insanlar gördüm, bu bizi çok mutlu ediyor." şeklinde konuştu.

Camilerin, sadece namaz kılınan mekanlar olmadığını, buraların Mescid-i Nebevi’nin varisi olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, Peygamberin caminin içerisine Suffe’yi yaptığını hatırlatarak, “Ülkemizde sayıları şu an 90 bin olan camilerimizi istiyoruz ki bir mektep, bir okul haline getirelim. Bu kadar emek sadece namaz kılınıp da insanlar dağılsın diye verilmiş olmasın. Bütün ülkemiz camilerinde ilmihâl, Kur'an, tefsir, hadis derslerinin yapılmasını gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ‘Cami Dersleri’ başlığı altında çalışma yaptıklarını belirten Başkan Erbaş, “İmamlarımıza, ülkemiz genelinde 150-160 bini bulan görevlilerimize diyorum ki camilerimiz bir mektep olsun. Camilerimizde milletimizin hem kendisini hem çocuklarını hem gençlerini eğitelim. İnsanımızı ilim, irfan, bilgi, hikmet ile donatalım.” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetlerinde okumaktan, öğrenmekten, kalemden bahsettiğini ifade eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetlerinde Rabbimiz okumamızı istiyor. İlimden, irfandan, öğrenmekten, öğretmekten bahsediyor. Bu ayetlerden ilham alarak diyorum ki bu medeniyetin çocuklarının elinden kitabın ve kalemin düşmemesi lazım. Ve 2. gelen ayette ‘Ey örtüye bürünen kalk, kalk ve aydınlat, uyar, insanları uyar. İşte biz ilmi, irfanı, bilgiyi, hikmeti insanları uyarmak için, karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için öğreniyoruz.”

Caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Erbaş, “Cenab-ı Hak bu camimizin projesinden tamamlanmasına kadar, işçisinden mühendisine kadar emeği geçen herkesten razı olsun. Duvarında bir tuğla katkısı olan herkese cennette bir köşk nasip eylesin inşallah.” diye dua etti.

Açılış programına, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu İl Müftüsü Mürsel Öztürk, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cami açılış programının ardından cemaatle camiye geçen Başkan Erbaş, burada öğle namazını kıldırdı.

Editör: Mehmet Çalışkan