Davetlerine icabet ettikleri için basın mensuplarına teşekkür eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerinin başında, geçtiğimiz günlerde Bayburt-Trabzon arasında bulunan Soğanlı Dağı'ndaki yol açma çalışmalarını takip ederken uçuruma düşerek vefat eden Anadolu Ajansı Muhabiri Abdulkadir Nişancı’ya Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Ramazan ayının lüzumsuz tartışmalardan uzak, huzur ve güven içerisinde yaşanmasında basın mensupları ve medyanın payının çok büyük olduğunu belirten Başkan Erbaş, her konuda doğru bilgi ve haber yapmanın sorumluluğunun herkes için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Ramazan ayını irşat için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ve Başkanlığın üst düzey yetkililerinden oluşan özel irşat ekiplerinin 81 ilde camilerde, cami dışı alanlarda ve medya organlarında irşat programları gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Camilerimiz başta olmak üzere yazılı ve görsel medya organlarında sahih dini bilgi ile toplumu aydınlatma konusunda daha yoğun ve daha etkin çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“Her konuda doğru bilgi ve haber yapma mükellefiyeti vazgeçilemez bir sorumluluktur”

“Sizler de biliyorsunuz ki; her konuda doğru bilgi ve haber yapma mükellefiyeti hepimiz için vazgeçilemez bir sorumluluktur” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Ancak, özellikle milletimizin en sağlam ortak zemini ve kardeşlik harcı olan İslam söz konusu olunca medyanın hem işlevi hem de hassasiyetleri daha önemli hale gelmektedir. Bunun için biz medya mensuplarımızı oldukça önemsiyoruz ve onlarla sürekli irtibat ve diyalog içinde olmak istiyoruz. Buradan bütün medya mensuplarımıza, Başkanlığımızın faaliyetleri ve Yüce dinimiz İslam ile ilgili her konuda her zaman bize ulaşabileceklerini ve bilgi alabileceklerini özellikle vurgulamak istiyorum. Açıkça ifade etmeliyim ki; bu konuda bizi en fazla üzen şey, milletimizin, İslam’ın değerleriyle asırlarca insanlığa rehberlik ettiği bu coğrafyada, zaman zaman maalesef hakikatin, bir taraftan cehalete diğer yandan popülizme kurban edilmesidir. Gündelik tartışmalara, dünyevi menfaatlere, kişisel beklentilere alet edilmesidir.”

Başkan Erbaş, Ramazan ayında infak, zekât, paylaşma ve yardımlaşma konularını yoğun olarak ele aldıklarını ve bu alandaki çalışma ve hizmetleri daha da yoğunlaştırdıklarını belirterek, “Zira paylaştıkça bereket artacaktır. İyilikleri çoğalttığımızda kötülükler azalacaktır. Bugün dünyanın en büyük sorunu, bir tarafta milyonlarca insan açlık, yoksunluk ve yoksulluğun pençesinde kıvranırken, diğer yanda devasa servetler içinde, duyarsız, şımarık ve azgın toplulukların varlığı söz konusudur” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının öncülüğünde Türkiye Diyanet Vakfı ile yapılan hizmetlere değinen ve bu hizmetlere vatandaşların gösterdiği ilgi için teşekkür eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“İnfak, zekât gibi ibadetlere dair çalışmalarımız artarak devam edecektir inşallah. ‘Kardeşlerini Unutma, Beklenen Sensin, Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin’ temasıyla yurt içinde 81 il 725 ilçede, yurt dışında ise 98 ülke ve 323 bölgede hizmet ve faaliyet gerçekleştirdik. Ve şu anda Ramazan sonuna kadar bu faaliyetlerimiz devam edecektir. Dünyanın farklı coğrafyalarında ihtiyaç sahiplerine 100 bini aşkın gıda paketi ulaştırdık. 200 bini kişiye iftar verdik. Yurt içinde 40 bin adet alışveriş kartı dağıttık. Yurt içinde 5 bin, yurtdışında 11 bin çocuğa bayramlık kıyafet yardımı yaptık. Toplamda 22 milyon liranın üzerinde yardım yapmış olduk. Bu çalışmalarımız artarak devam edecektir. Milletimizin yardım elini, büyük bir sorumluluk, hassasiyet ve şeffaflıkla, yurt içi ve yurt dışında ihtiyacı olan kardeşlerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Buna ihtiyacımız var. Muhtacın yardım almaya ihtiyacı olduğu gibi, imkânı olanın, yani zenginin de yardım etmeye ihtiyacı var. Çünkü yardımlaşmak hepimize iyi gelecek. Hepimize iyilik getirecektir.”

“Diyanet İşleri Başkanlığı, yaptığı sosyal ve insani yardımlarla mazlumların umudu, insanlığın vicdanı olmuştur”

Diyanet İşleri Başkanlığının, devletimizin ve tarihimizin en köklü kurumlarından birisi olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, Başkanlığın kuruluşundan bugüne kadar bütün çalışmalarında İslam’ın hakikatlerini, milletin geleceğini ve devletin bekasını önemseyerek hizmetlerini yürüttüğünün altını çizerek, “Bugün geldiğimiz noktada Diyanet İşleri Başkanlığımız, yetkileri ve imkânları ile hamdolsun dünyanın hemen her yerinde hizmet eden küresel bir teşkilat olmuştur. Yaptığı sosyal ve insani yardımlarla mazlumların umudu, insanlığın vicdanı olmuştur” ifadelerini kullandı.

Başkanlığın kadın, aile, gençliğe yönelik çalışmalarıyla; engelli, mülteci, bağımlılara yönelik manevi rehberlik faaliyetleriyle; yurtdışı, eğitim, yayın hizmetleriyle her alanda milletimize en iyi şekilde rehberlik etmenin gayreti içerisinde olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

Bu Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığımız bütün ülkemiz sathında ve sınırlar ötesinde 160 bin kadar görevlimizle milletimize, Müslümanlara din-i mübin-i İslam’ı teravihiyle, mukabeleleriyle, Kur’an kıraatleriyle, oruç tutma noktasında, camilerimizin ibadete hazırlanması ile çok büyük hizmetler yapmıştır. İnşallah 1 Haziran Cumartesi akşamı İstanbul Yenikapı’da 300 binin üzerinde vatandaşımızla açık havada teravih namazı kılarak bu yılın Ramazan ayını taçlandırmış olacağız. İstanbul’un fethinin 566. yıl dönümü münasebetiyle Yenikapı’da İstanbullu kardeşlerimizle birlikte Enderun usulü teravih namazı kılacağız.”

İslamın vahdeti, kardeşliği ve dayanışmayı esas aldığını vurgulayan Başkan Erbaş, “Kardeşliğimiz her türlü etnik, mezhebî, meşrebî ve ideolojik farklılıkların ve yaklaşımların üzerindedir. Dolayısıyla her konuda birleştirici, kucaklayıcı bir dil ve yaklaşım temel ilkemiz olmalıdır” dedi.

İrşat dilinin iyilik ve güzelliğe davet eden, sevgi ve muhabbet dili olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Bunun için hiçbir kürsümüzde, hiçbir minberimizde ayrıştırıcı, ötekileştirici ve dışlayıcı bir üsluba müsamaha göstermemiz asla söz konusu olamaz.  Dinimizin ilkeleri ve kavramları ile ilgili konuşan herkesin de aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğinin önemini vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının Kadir Gecesi’ni ve Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Başkan Erbaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Editör: Mehmet Çalışkan