Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2022 yılı hac organizasyonunda görev alacak Kafile başkanları ile kadın İrşat görevlilerine yönelik Ankara’da eğitim semineri düzenledi.

Seminer programı kapsamında görevlilere hitap eden Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünden sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Hacı adaylarına yönelik hizmetllerin önemine dikkati çekerek, "İki milyon insan içerisinde sizler görevli olarak seçildiniz. Bu bir ilahi lutuffur, farkına varmamız gerekmektedir." dedi.

- Meşairi haram heyecanı dünyayı sardı

Yaklaşık iki yıl aradan sonra yeniden hac heyecanı, meşairi haram heyecanının sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı sardığını ifade eden Argun, "Bu iki yıllık aradan sonra hem ülke olarak hem ümmet olarak zor ve sıkıntılı bir süreci geride bıraktık, sevdiklerinizi kaybettik, personelimizden ahirete irtihal edenler oldu. Çok kıymetli Hocalarımızı toprağa verdik. Bu vesileyle hepsine rahmet diliyorum. Hâlen tedavileri devam eden bütün kardeşlerimize  Cenab-ı Haktan acil ve kamil şifalar diliyorum." dedi.

- Tarihte 41 kez hacca gidilmedi

Salgın sürecinde sekteye uğrayan hac ibadetinin tarihte ilk olmadığını aktaran Argun, "Tabiki kaybettiklerimizin yanında hacca da gidemedik. Tavaf da durdu. İlk defa olmadı. İslam tarihi hocalarımızın ifadelerine göre 41 kez hacca gidilmedi. O dönemde de güvenlik sebebiyle de hacca gidilemeyen zamanlar oldu. Ama beşer tarihinin bölgeselliği ve dünyanın tamamını saran salgın insanlık tarihi açısından tecrübe edilmiş oldu." dedi.

- İki milyon insan içerisinden seçildiniz

İki yıllık aradan sonra ortaya çıkan tablonun çok iyi okunup tahlil edilmesi gerektiğini vurgulayan Argun, "İki milyon insan içerisinde sizler görevli olarak seçildiniz. Bu bir ilahi lutuffur, farkına varmamız gerekmektedir. Nebevi dille hepimiz mesul olduğumuz gruptan sorumluyuz ve hacılarımızın burnu kanamadan Mekke'yi Medine'yi  Arafat'ı Müzdelife'yi bütün vazifelerini yapıp salimen galimen mebrur bir hac ile memleketlerine dönebilmeleri için elimizden gelen ne varsa bunu yapmaya çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

- Zaman ve  mekan mefhumu birlikte müteala edilir

Hac ibadetinin zamana mefhum ibadetlerden müteşekkil olduğunun altını çizen Argun, "Zaman ve  mekan mefhumu birlikte müteala edilir. Hem dünyevi hem uhrevi hem ferdi hem içtimai hem bedeni hem mali hem de manevi çok farklı boyutlarıyla aynı Ramazan'daki oruç gibi mevsimsel zamana mefhumdan kasıt o bir mekteptir. Dolayısıyla hacılarımızın zamanında bulunması, gereken yerlerde yapması gereken ibadetleri en güzel şekilde yapmaları için bizler sizler gayret edeceğiz." dedi.

- Hepimiz lebbeyk çağırsına gelen ümmetiz

Müslümanlar açısından Hacc'ın evrensel bir toplantı niteliğinde olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Argun sözlerini, "Müslüman toplumlar ve milletlerin bilgi ve tecrübe paylaşımı yaptığı yerdir hac. Dolayısıyla ümmet şuuru ile toplantıları yapacağız. Hepimiz lebbeyk çağırsına gelen ümmetiz. Bizim adeta hacdaki ortak çağrımızdır lebbeyk. Kardeşliğin, dayanışmanın, paylaşmanın, hoşgörünün, sabrın, güzel değerlerin dünyanın dört bir tarafından gelen renkleri ırkları farklı ama niyetleri aynı olan ümmeti Muhammed'in mensupları ile güzel bir hac, manevî iklimin arzusu içerisindeyiz." ifadeleriyle tamamladı.

Editör: Mehmet Çalışkan