Okul-Kur’an Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca Ordu’da düzenlenen 36. İl Müftüleri İstişare Toplantısı kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü arasında “Okul-Kur’an Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Ön Protokolü” imzalandı.

Protokol,  Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce belirlenen imam hatip okulları ve Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce belirlenen Kur’an kursları iş birliğinde gerçekleştirilen hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerine ilişkin mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişim alanlarının destekleneceği faaliyetlerle ilgili esasları belirliyor.

Protokolle, örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin, hafızlık eğitimiyle hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi; mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Söz konusu protokol kapsamına giren okullarda ve Kur’an kurslarında öğrenim görecek öğrenciler, akademik ve mesleki açıdan yetenek ve hazırbulunuşluk düzeylerine göre seçilecek.

Örgün eğitimle birlikte eş zamanlı olarak hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin hafızlık eğitimi süreçlerinin etkin, verimli ve sağlıklı bir zeminde yürütülmesi ile öğrencilerin mesleki ve akademik yönden desteklenmesi noktasında iş birliğini amaçlayan protokol kapsamında hafızlık yapacak öğrenci, örgün eğitimine bir yıl süre ile ara verecek.

Protokol, örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin, hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesini, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor.

İmzalanan protokol çerçevesinde Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün birlikte yürüteceği çalışmalardan bazıları şu şekilde:

  • Hafızlık eğitiminin sağlıklı bir biçimde uygulanabilmesi için mevzuat, program vb. konular ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması.
  • Tarafların mevzuat çerçevesinde gerekli hallerde birbirlerine öğretici/öğretmen, öğretim materyali vb. eğitim desteği vermesi.
  • Eğitim süreçlerinin (personel, planlama, ders takip, program, performans değerlendirme vb.) takip edilebilmesi amacıyla elektronik takip sistemi oluşturulması; değerlendirme toplantıları, çalıştaylar vb. çalışmaların gerçekleştirilmesi.
  • Yarışmalar ve icazet merasimleri gibi etkinliklerin işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi.
  • Eğitim, program ve planlamaların uygulanmasını sağlamak üzere taşrada müftülükler ile milli eğitim müdürlüklerinin birlikte sorumlu olması.
  • Proje hakkında okul müdürlükleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması.
  • Projenin yürütüldüğü okullarda akademik ve sosyal faaliyetlerin yürütülmesinin ve takibinin sağlaması.
  • Hafızlık eğitimine devam eden öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırıcı rehberlik hizmetlerinde bulunulması.
Editör: Mehmet Çalışkan