Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, beraberindeki heyetle birlikte, Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı illerde bir dizi programa katıldı.

Prof. Dr. Martı'ya eşlik eden heyette Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu ve Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Bayram Demirtaş yer aldı.

Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı illerde yapılan programlar kapsamında Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana'da gerçekleştirilen ziyaretlerde, mültecilere yönelik destek ve eğitim çalışmaları yerinde görülerek çalışmaların eşdüzey bir hale getirilmesi üzerine yoğunlaşıldı.

Heyet ayrıca Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde de incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Huriye Martı ve beraberindeki heyet, söz konusu illerdeki programlarına valilik ziyaretleriyle başladı.

Valiliklerde yapılan istişarelerin ardından il müftülüklerinde gerçekleştirilen toplantılarda ise sınır içinde ve sınır ötesinde göçmenlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındı, bundan sonra yapılacak faaliyetlerde izlenecek yol haritası hakkında değerlendirmeler yapıldı. 

Valilik ve müftülüklerde yapılan toplantıları Diyanet Haber'e değerlendiren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Suriyeli mültecilere yönelik yürütülen eğitim hizmetlerinin ve sosyo-kültürel faaliyetlerin sistematik hale getirilmesinin amaçlandığını; özellikle kadın, genç ve çocuklara yönelik faaliyetlerin kapsam ve çeşitliliğinin artırılmasına yönelik birtakım kararların alındığını belirtti. 

Söz konusu toplantılarda katılımcılara hitap eden ve göçmenlerin uyum süreçlerini destekleyecek hizmet alanlarının genişletilmesinin önemine değinen Martı, maddi ihtiyaçları karşılamak kadar manevi ihtiyaçları karşılamanın da önemli olduğunu dile getirerek din ve değer eğitimine ağırlık vereceklerini söyledi. 

Bölgede düzenlenen görüşmelere Gaziantep, Kilis, Hatay, İskenderun, Adana, Mersin ve Osmaniye Müftüleri, göç koordinatörleri ve sınır ötesinde görev yapmakta olan koordinatör müftüler katıldı.

Başkan Yardımcısı Huriye Martı, özellikle bölgede yaşayan vatandaşlar ile Suriyeli göçmen kadınların, genç kızların ve çocukların bir arada eğitim aldığı Kur’an kursu modellerinin artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

Öte yandan Prof. Dr. Martı, Türk vatandaşlarla birlikte eğitim gören Suriyeli göçmenlerin bulunduğu Kur’an kurslarını ziyaret ederek buradaki Suriyeli kadınlarla sohbet etti. 

Kilis ve Kırıkhan’da bulunan barınma merkezlerini de ziyaret eden Martı, çocuklar tarafından hazırlanan programları beraberindeki heyetle birlikte izledi. 

Söz konusu merkezlere yapılan ziyaretlerde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, çocuk ve kadınlara hitap etti. 

Gerek sınır ötesinde gerekse mültecilerin yaşadığı iç bölgelerde barınma ve din eğitimi alanlarında önemli hizmetler yürüten Diyanet İşleri Başkanlığının, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı diğer illerde de bu tür toplantılara devam edeceği belirtildi.

Editör: Mehmet Çalışkan