Diyanet İşleri Başkanlığı, her hafta özenle hazırlanarak ülke genelindeki 90 bini aşkın camide irad edilen cuma hutbelerinde dini ve toplumsal hayata katkı sağlayacak konuları gündeme taşıyor.

Başkanlık bu haftaki cuma hutbesinde de önemli bir konuyu gündemine aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumsal bir sorun olan ve son zamanlarda çeşitli sebeplere bağlı olarak artış gösteren şiddet konusuna dikkat çekmek amacıyla bu hafta hutbe başlığını "Her Can Mukaddestir" şeklinde belirledi.

Diyanet 90 bin camide okunacak cuma hutbesinde şiddete dur dedi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan  22 Temmuz 2022 tarihli ve "Her Can Mukaddestir" konulu cuma hutbesi ülke genelindeki 90 bini aşkın camide okundu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın talimatıyla hazırlanan hutbede, insanoğlunun eşref-i mahlûk olarak yaratıldığı belirtilerek insan olma şerefine gölge düşüren bütün çirkin söz ve davranışların ise yasaklandığı hatırlatıldı.

Can taşıyan hiç bir cana şiddet tasvip edilemez

İslam’ın en önemli gayelerinden birisinin de, insanın canını korumak, onu her türlü kötülükten ve saldırıdan muhafaza etmek olduğu vurgulanan hutbede, "Dinimize göre her can mukaddes ve dokunulmazdır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir insanı öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." ifadelerine yer verildi.

Fedakarca hizmet sunan kardeşlerimizin haksızlığa ve şiddete maruz kalması hepimizin canını yakıyor

Hz. Peygamber'in "İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır." Hadis-i Şerifine işaret edilen hutbede "Ömürlerini din-i mübin-i İslam’a, vatana ve millete hizmet yolunda harcayan nice kardeşimiz var. Ancak ne hazindir ki, vatanımızı müdafaa eden kahraman askerlerimize, toplumsal huzurumuzu koruyan emniyet mensuplarımıza, canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarımıza, milletimize hizmet götüren sivil ve kamu görevlilerimize yönelik şiddet olaylarına şahit oluyoruz. Can taşıyan hiç bir cana şiddet tasvip edilmezken, aziz milletimiz ve ülkemiz için fedakarca hizmet sunan kardeşlerimizin haksızlığa ve şiddete maruz kalması hepimizin canını yakıyor, her birimizin yüreğini dağlıyor." denildi.

Kendi canımızı dokunulmaz gördüğümüz gibi herkesin canını da kutsal bilelim

Müminin hayatında şiddet ve merhametsizliğe, kin ve nefrete, haksızlık ve zulme,  cana ve mala kast etmeye asla yer olmadığı belirtilen hutbede şu ifadeler yer aldı:

"Müminin ahlakı, sevgi, saygı, güven ve hak duyarlılığıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in: “İman etmeden cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız.' sözüne kulak verelim; her daim sevgi, şefkat ve merhameti kuşanalım.Nerede olursan ol, Allah’a karşı gelmekten sakın.' hadis-i şerifini şiar edinelim; hata, günah ve isyanla aramıza set çekelim. Hangi sıkıntımız ve sorunumuz olursa olsun, çözümü asla kabalıkta ve şiddette aramayalım. İlişkilerimizde nezaket ve zarafeti elden bırakmayalım. Kendi canımızı dokunulmaz gördüğümüz gibi herkesin canını da kutsal bilelim. Kendimiz için istemediğimiz bir şeyi başkaları için de istemeyelim. İnsan şahsiyetini ve onurunu hedef alan her türlü söz ve davranıştan uzak duralım."

Editör: Mehmet Çalışkan