Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde ihtisas eğitimi alan kursiyerler, mezuniyet töreninin ardından belgelerini aldı.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında Haseki, Selçuk, Ömer Nasuhi Bilmen, Trabzon, Kayseri, Müftü Yusuf Karali, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezinden mezun olan kursiyerler için mezuniyet törenleri düzenlendi.

Mezuniyet törenlerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, Genel Müdürler ve Daire Başkanları katıldı.

Haseki, İzmir ve Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde mezuniyet programlarına katılan Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, üç ayrı programda ihtisas mezunlarına hitap etti.

33 aylık programı başarı ile tamamlayan kursiyerleri tebrik ederek, onları yetiştiren hocalarına ise teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Muslu, bu kursların, Diyanet teşkilatında vaiz veya müftü olarak görev yapmak isteyen personelin, kaynaklara doğrudan başvurarak dini konularda toplumun ihtiyacına cevap verebilecek düzeyde ihtisas sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

“Hazırlık” ve “ihtisas” olmak üzere iki bölümden oluşan programın bin 440 saati Arapça hazırlık, 2 bin 520 saati ise Temel İslam Bilimleri alanındaki derslerden olmak üzere toplam 3 bin 960 saat ders işlendiğini söyleyen Muslu, ilahiyat eğitimi üzerine verilen bu eğitimin kurum açısından önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Muslu, Diyanet-ilahiyat iş birliğinin daha da güçlendirilerek, Diyanet İşleri Başkanlığının nitelikli personel ihtiyacına cevap verecek şekilde ilahiyat müfredatının gözden geçirilip yeniden düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinden mezun olan kursiyerlerin sayısının vaiz ihtiyacını karşılamadığını, sözleşmeli personelin mevcut durum itibarıyla söz konusu kurslara katılamamasından dolayı personel seçiminde de bir daralma yaşandığını ifade eden Muslu, Diyanet Akademi çalışmasının en kısa sürede sonuçlanması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Personelin önceden verilecek eğitimlerle yeterli hâle geldikten sonra göreve başlamasının önemine dikkati çeken Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Muslu şöyle devam etti:

“Ülkemizin içerisinden geçmiş olduğu süreçler ve doğurduğu sonuçlar, toplumun ihtiyaçları ile birlikte değerlendirildiğinde Diyanet teşkilatı olarak müftüsünden vaizine, imam hatibinden müezzin kayyımına, eğitim görevlisinden Kur’an kursu öğreticisine kadar tüm personelin doğru, yeterli ve etkili bir din hizmeti ve din eğitimi sunması ve böylece alanda boşluk bırakmaması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bu ihtiyaca cevap verebilmek için de topluma örnek olacak ve onlara rehberlik edecek hasbî, fedakâr, diğerkâm ve gönül ehli din hadimlerine ihtiyaç vardır. Eğitim merkezlerimizin en önemli görevlerinden birisi bu perspektif olmalıdır. Eğitimciler olarak hedefimiz; sahih dini bilgi sahibi, ilmiyle âmil, güzel ahlak sahibi, örnek şahsiyetler yetiştirmektir.”

Eğitimin bilgi boyutuyla sınırlı kalmaması; amelî, ahlâkî ve tefekkür boyutlarının da ilmek ilmek işlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Muslu, ilim öğrenmekten maksadın, insanın kendisini ve Rabbini tanıması olduğunu söyledi.

İnsanlarla ilişkilerde gönül ehli olmanın önemine işaret eden ve çorak bir gönlün, ne kadar bilgili olursa olsun İslam’ı insanlara ulaştırmada ve Müslümanları irşat etmede yeterli olamayacağını ifade eden Muslu, ilim sahibi gönül ehli rehberlerin eğitim merkezlerinden yetiştirilmesi ve kursiyerlerin de alandaki görevlerini bu hassasiyetle yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizerek ancak bu şekilde toplumun dini hayatına yön verilebileceğini söyledi.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezinde, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen Trabzon ve Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezinde, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş ise Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezinde mezuniyet programlarına katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca dinî yükseköğrenim gören personelin, Başkanlığın görev alanıyla ilgili konularda hizmet içinde bilgisini artırması, uzmanlaşması ve Başkanlığın yetişmiş personel ihtiyacını karşılaması amacıyla düzenlenen hizmet içi eğitim ihtisas kursularından bu yıl 259’u Başkanlık personeli, 35’i ise yabancı uyruklu misafir kursiyer olmak üzere toplam 294 kursiyer mezun oldu.

2018-2019 mezunlarıyla birlikte söz konusu ihtisas kurslarından mezun olanların sayısı 3 bin 320’ye yükseldi.

2018-2019 yılı eğitim öğretim döneminde; Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi 30, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi 40, Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezi 30, Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi 28, Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi 38, Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi 20, İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi 17, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi 24, Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi ise 32 mezun verdi.

Editör: Mehmet Çalışkan