2022 Yılı Ramazan Faaliyetleri Tanıtım Toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş:

Ramazan ayı, bir paylaşma mevsimidir. Bu mevsimde ibadeti, bilgiyi, sevgiyi, emeği ve ekmeği paylaşarak çoğaltır; acıyı, hüznü ve kederi paylaşarak hafifletiriz. Nihayetinde bayramı paylaşarak kardeşliğimizi ve birlik beraberliğimizi daha da pekiştiririz.

Dolayısıyla zekât, fitre, sadaka ve iftar sofralarımızla iyiliği ve bereketi çoğaltmanın gayreti içerisinde olalım.

Ramazan ayı, özellikle zekât ibadetinin yoğun bir şekilde ifa edildiği bir aydır. Zekât, zenginlerin malındaki fakir ve yoksulların payıdır. Dolayısıyla zekâtı ihmal etmek veya zekât vermekten imtina etmek, hem kul hakkını ihlal, hem de Allah katında büyük bir vebaldir. Ayrıca unutmayalım ki zekâtlarımız, fitrelerimiz, sadakalarımız ve tüm iyiliklerimiz, Rabbimize ve inancımıza karşı samimiyetimizin, sadakatimizin ve dürüstlüğümüzün bir göstergesidir. Hiç şüphesiz Yüce Rabbimiz, verdiklerimizden daha hayırlısını Ramazan’ın bereketiyle hepimize ikram edecektir.

Ramazan ayı, çocuklarımızın inanç, ibadet ve merhamet eğitimi için de önemli bir fırsattır.  Camilerimiz, çocuklarımızla güzel, gençlerimizle anlamlıdır.

Ebeveynler olarak bizlere düşen, çocuklarımızı bu ayın feyzinden ve camilerimizin manevi atmosferinden azamî derecede istifade ettirmenin gayreti içinde olmaktır. Onları, İslam’ın hayat veren ve insanı güzelleştiren ilkeleriyle buluşturmaya katkı sağlayacak ortamlar hazırlamaktır. Bu sebeple sahurun bereketini, orucun lezzetini ve iftarın sevincini bizzat tatmaları için çocuklarımızı gençlerimizi teşvik edelim, destekleyelim. Vakit namazlarında, teravihlerde, mukabelelerde camilerimizi çocuklarımızla şenlendirelim. Birlikte ibadet etmenin güzelliğini tatsınlar. Zihin ve gönül dünyalarında Ramazan ayına dair tatlı hatıralar biriktirsinler.

Malumunuz, salgın hastalık sebebiyle iki yıl aradan sonra bu yıl teravih namazlarımızı camilerimizde cemaatle birlikte kılacağız. ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan