Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan Türk hacı adaylarını Arafat Vakfesi’ne hazırlıyor.

Medine Bayan İrşat Sorumlusu Belgin Konarılı, kadın hacı adaylarına yönelik düzenlenen vaaz ve irşat programları hakkında Diyanet Haber’e açıklamalarda bulundu.

Konarılı; “Bayan fetva ve irşat ekibimiz, hacı adaylarının konakladığı otellerin yemekhanelerinde ve salonlarında kadınların sorunlarını dinliyor ve bu mübarek beldelerde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler veriyor.” dedi.

“Haccı anlamak” ve “Yesrib Köyü’nün Medine’ye dönüştüğü süreçte çekilen sıkıntılar” hakkında hacı adaylarını bilgilendirdiklerini dile getiren Konarılı, “İslam ahlakı, birlikte yaşama kavramı, bir Müslüman idaresi altında Mescid-i Nebi’nin etrafında medeni yani Medine diye bir şehrin nasıl oluştuğu konusunu hacılarımıza anlatarak zihinlerde Peygamberî bir ahlak modeli oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konarılı “özellikle Kur’an’ın asıl hedefinin ahlakı tamamlamak ve model olarak Hz. Peygamber olduğunu hacı adaylarımıza anlatıyoruz. Bu bağlamda burada elde ettikleri ahlaki erdem ve kazanımları bundan sonraki hayatlarında devam ettirebilmelerinin yollarını anlatıyoruz” dedi.

Medine Bayan İrşat Sorumlusu Belgin Konarılı şöyle devam etti:

“Bu mübarek şehirde Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ve tarihe altın harflerle yazılmış ashabının, akrabalarının yaşadığını, İslam’ın tüm cihana yayılması için türlü cefalar çekildiğini, bu nedenle bu mübarek hac mevsiminde buralardan feyizlenmek gerektiğini; dedikodu, yalan ve her türlü boş işlerden uzak durulması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz.

Hacı adaylarının Ravza ziyaretlerini en iyi şekilde gerçekleştirebilmeleri için bayan irşat görevlilerimiz arasında nöbetleşe bir sistem oluşturduk. Böylece bütün bayan hacı adaylarımızın Ravza ziyareti ve ‘Cennet Bahçesi’ denilen yeşil halı üzerinde namaz kılmalarını sağladık.

Tüm bu çalışmalarımızla birlikte yaklaşan hac ibadeti hakkında da hacı adaylarına bilgiler vererek bu ibadeti en güzel şekilde ifa edebilmeleri için gayret gösteriyoruz.

Öte yandan bütün irşat programlarımızda Türkiye’de uygulanmaya başlanan “Sıfır Atık Sıfır İsraf” projesi hakkında hacı adaylarını bilgilendirerek misafiri olduğumuz mübarek beldelerin kirletilmemesi gerektiği noktasında bir farkındalık oluşturduk.”

Editör: Mehmet Çalışkan