Dünya genelinde hızla yayılan ve insan sağlığını tehdit eden koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı Türkiye’de alınan tedbirler kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kamu kurumlarında esnek çalışma modeline geçildi.

Kararname kapsamında diğer bütün kamu kurumlarında olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı da salgının yayılmasını önlemek amacıyla aldığı ilave tedbirleri, yurt içi ve yurt dışı teşkilatlarına bildirdi.

Başkanlığın resmî yazışma hiyerarşisinin tamamen dışında olduğu görülen ve art niyetli bir şekilde dolaşıma sokulan, Strateji Geliştirme Başkanlığı imzasıyla çıkan bir kararmış gibi gösterilen sahte bir yazıda; “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında, kronik rahatsızlığı olan ve emeklilik yaşını dolduran personelin emekliye sevk edileceği, bu durumda olanların listesinin acilen Başkanlığa bildirilmesinin” istendiği belirtildi.

Söz konusu yazı, bütün illere gönderilmiş gibi gösterilip sahte bir belge oluşturularak WhatsApp gruplarında da paylaşıma sokuldu.

Personel arasında kafa karışıklığı oluşturmak amacıyla dolaşıma sokulduğu tespit edilen söz konusu belgenin, montaj ve sahte olduğu ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca konuya ilişkin yapılan açıklamada; “böyle bir evrakın olmadığı ve montaj yapılmış sahte bir evrakın dolaşıma sokulduğu” belirtildi.

“Sahte belgenin detaylı olarak incelendiğinde; Strateji Geliştirme Başkanlığının illere gönderdiği ‘evden çalışma’ durumunda, ‘Belgenet-Ebys resmî yazışma sistemine girmelerini mümkün kılma’ hususunda gönderilen yazının konusunun değiştirildiği, muhtevası üzerinde oynandığı, söz konusu bu yazının bağlı olduğu onayın tarih ve sayısı kullanılarak sahte bir belge üretildiğinin anlaşıldığı” ifade edildi.

Açıklamada; "Sahte belgenin üzerinde iki farklı tarih olduğu, emeklilik konusunun Strateji biriminin konusu olmayıp İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün iş alanıyla ilgili olduğuna" yer verildi.

Ayrıca “belgenin bütün illere dağıtımlı olarak gönderildiği, Belgenet üzerinden ‘Gelen Evrak’ bölümüne bakıldığında veya belgenin altındaki doğrulama kodu ile kontrol edildiğinde, belgenin sahte olduğunun net olarak ortaya çıktığı” belirtildi.

“Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgınının ülkemizde de yaşandığı böylesi olağanüstü bir dönemde, işlerini kaybetme korkusu ile insanları paniğe sevk etmenin amaçlandığı anlaşılan bu tür sahte yazılara, Diyanet camiasının itibar etmemesi” istendi.

Editör: Mehmet Çalışkan