Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralin açılışını gerçekleştirdi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, suyun, dünyanın ve insanlığın en kıymetli kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek, hayatın, sağlığın, kalkınmanın ve yaşanabilir çevrenin vazgeçilmezi olan su kaynaklarının kuraklığın ve yoksulluğun önüne geçtiğini belirtti.

En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm canlıların hayat kaynağı olan suyun her damlasının değerini çok iyi bilmek gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bunlar yanında suyun enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar pek çok alanda ekonomik değere sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkınmanın temel altyapısı olan nüfus artışı ve teknolojideki gelişmelerle her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan enerjinin en önemli kaynaklarından birinin de su olduğunu dile getirdi.

Hidroelektrik santralleri için kurulan barajlar, sulamadan balıkçılığa ilave pek çok imkanı beraberinde getiriyor. Türkiye gibi kaynakları sınırlı bir ülke için sudan elektrik üretimi sayesinde yurt içinde kalan paranın kritik kalkınma yatırımlarında kullanılması en az diğer hususlar kadar önemlidir. Hükümete geldiğimizde bu anlayışla hidroelektrik yatırımları seferberliği başlattık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yılda ülkeye, bugün açılışını yapacaklarıyla birlikte 605 yeni hidroelektrik santrali kazandırmak ve toplam rakamı 730’a çıkarmakla gurur duyduklarını dile getirdi.

“Su, medeniyettir”

Kendi hükümetlerinden önce bu sayının sadece 125 olduğunu da hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Sulama ve içme suyu amaçlı olanlarla birlikte şimdi toplam baraj sayımız 930’u bulmuştur. Ülkemizin toplam su depolama kapasitesini 180 milyar metreküpün üzerine çıkarmamız sayesinde en kurak mevsimlerde bile artık susuzluk yaşamıyoruz. Tabii hidroelektrik santralleri için inşa ettiğimiz barajların önemli bir kısmı şehirlerimize içme suyu sağlama ve sulama amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sayısını 370’e çıkardığımız tesislerle ülkemiz nüfusunun üçte ikisine toplamda 4,9 milyar metreküp sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlayacak yatırımlar yaptık. Hep şunu söyledim, su medeniyettir. Suyunuz varsa medenisiniz, suyunuz yoksa gayri medenisiniz. Hatta ülkemiz sınırlarını da aşıp denizin altına döşediğimiz borularla KKTC’ye suyu götürdük.”

Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak yatırımları hızla yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 34 hidroelektrik santralin Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, yatırımlarıyla ülkeye katkı sağlayan girişimcileri tebrik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, açılışta dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise törende yaptığı duada şu niyazda bulundu:

“Ya Rabbel alemin, Sana sonsuz hamd ediyoruz. Bugün burada ülkemiz için güzel eserler açıyoruz. Bu eserleri ülkemiz, milletimiz için hayırlı, mübarek eyle.

Ya Rabbi, Kur’an-ı Kerim’de, “Bahçeler, bağlar, sebzeler, meyveler, tahıllar çıkarmak için yağmur yüklü bulutlardan sular indirdik.” buyuruyorsun. İndirmiş olduğun suları milletimiz için, insanlık için en güzel bir şekilde kullanmayı bizlere nasip eyle Allah'ım. İsraf etmekten bizleri muhafaza eyle Allah’ım.

Hazreti Muhammed Mustafa aleyhissalatu vesselam Efendimize ashabtan birisi geliyor; ‘Ya Resulallah, en hayırlı sadaka nedir?’ diyor. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ‘En hayırlı sadaka suyu olmayanlara su ikram etmek, onlara su ulaştırmak.’ buyuruyor.

Ya Rabbi, yapmış olduğumuz barajlarla, hidroelektrik santralleriyle nice canlılara suyu getirmeyi bizlere nasip et Allah’ım. Milletimizi, devletimizi susuz bırakma Allah’ım. Yağmur yüklü bulutlarından, şırıl şırıl sulardan, bizleri, kurtları, kuşları, canlıları mahrum eyleme Allah’ım. Ya İlahel alemin, kuraklıktan, kıtlıktan, her türlü afetten, felaketten Sana sığınıyoruz. Bizleri, milletimizi, devletimizi muhafaza eyle Allah’ım.”

Editör: Mehmet Çalışkan