Başkanlıktan yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"Başkanlığımızca, Kur'an kurslarımızda ve dışarıdan kendi imkânlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrenci ve vatandaşlarımıza yönelik 2023 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit Sınavı, 05 Haziran 2023 tarihinde başlayarak, başvuru durumuna göre sınav tamamlanıncaya kadar müteakip günlerde devam edecektir."

1.       Hafızlık Tespit Sınavı aşağıdaki tabloda belirtilen merkezlerde yapılacaktır.

Sıra No SINAVIN YAPILACAĞI İLLER SINAV MERKEZLERİ
1.         Ankara Rıfat Börekçi Dini İhtisas Merkezi
2.         Adana İl Müftülüğü
3.         Bursa Dini İhtisas Merkezi
4.         Bolu Dini İhtisas Merkezi
5.         Denizli Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi
6.         Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi
7.         Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezi
8.         Gaziantep Hacı Ahmet Ziylan Dini Yüksek İhtisas Merkezi
9.         İstanbul İl Müftülüğü
10.     İstanbul (Ümraniye) İlçe Müftülüğü
11.     Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi
12.     Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi
13.     Konya Dini İhtisas Merkezi
14.     Manisa Dini İhtisas Merkezi
15.     Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi
16.     Samsun Aşıkkutlu Dini İhtisas Merkezi
17.     Şanlıurfa Dini İhtisas Merkezi
18.     Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi
19.     Van İl Müftülüğü

2. Hafızlık Tespit Sınavına katılacak adayların müracaatları il ve ilçe müftülükleri aracılığıyla https://dibbys.diyanet.gov.tr internet adresi üzerinden 3. Maddede belirtilen tarihlerde alınacaktır.
 

3. Sınav Takvimi:

Hafızlık Tespit Sınavına Kur'an Kursunda Kayıtlı Öğrenciler İçin Müracaat Tarihleri 17 Nisan-7 Mayıs 2023
Hafızlık Tespit Sınavına Dışarıdan Katılacak Adaylar İçin Müracaat Tarihleri 1-7 Mayıs 2023
Müracaatı Kaçıranlar İçin Geç Müracaat Tarihi 12 Mayıs 2023
Hafızlık Tespit Sınav Giriş Belgelerinin Yayımlanma Tarihi 29 Mayıs 2023 Tarihi İtibariyle
Sınavın Gerçekleştirileceği Tarihler 5-16 Haziran 2023
Sınav Sonuçlarının İlan Edileceği Tarih 23 Haziran 2023

4. Hafızlık Tespit Sınavına Kur'an Kursundan Müracaat Edecek Öğrenciler;

  1. Kur'an kursuna kayıtlı öğrencilerin Hafızlık Tespit Sınavı müracaatları kurs yöneticisi tarafından yapılacaktır.
  2. Hafızlık Ezber Takip Sisteminde (HETS) “Hafızlık Bitirme Tarihi" olmayan öğrenciler sınava gönderilemeyecektir.
  3. Sınava gönderilecek öğrencilerin Hafızlık Takip Komisyonunca ön değerlendirmesi yapıldıktan sonra sınav kayıtları müracaat tarihleri arasında söz konusu komisyonca mutlaka onaylanmalı veya reddedilmelidir.

5.  Hafızlık Tespit Sınavına Dışarıdan Müracaat Edecekler;

    1. Müracaatı alınan adayın başvurusu Hafızlık Takip Komisyonu onayına gönderilecektir.
    2. Müracaat tarihleri süresince Hafızlık Takip Komisyonları Müftülüklerde hazır bulundurulacaktır.
    3. Hafızlık Takip Komisyonu sınav başvurusu onaya gönderilmiş adayı ön elemeye tabi tutacak, söz konusu Komisyonca sınava girmesi uygun görülürse “Müracaatı Onaylanacak", uygun görülmezse “Reddedilecektir". 
    4. Hafızlık Takip Komisyonu tarafından başvurusu reddedilen kişiler sınava katılamayacaktır.

6.  Sınav başvuru işlemlerinin duyuruda belirtildiği şekilde hatasız, eksiksiz yapılmasından; Kur'an kursundan sınava müraacat eden öğrenciler için kurs yöneticisi, dışarıdan sınava müracaat edenlerin ise kendileri sorumludur.

7. Hafızlık eğitimini Kur'an kursunda tamamlayan öğrencilerin Hafızlık İcazetnamelerinde yer alacak öğretici ismi, sınava başvuru aşamasında Kur'an kursu yöneticisi tarafından seçilecektir. Hafızlık İcazetnamesi basıldıktan sonra icazetname üzerindeki öğretici isminde herhangi bir değişiklik yapılmayacak, farklı bir sebeple dahi olsa yeniden icazetname basım işlemi yapılmayacaktır.

8. Sınava girmek isteyen adaylar sınav merkezlerinden istediklerini tercih edebileceklerdir.

9. Müracaat esnasında adaylar; T.C. Kimlik Kartı/Geçici Kimlik Belgesi (Yabancı Uyruklu Adaylar İçin)  ile birer adet fotoğraflarını yanlarında bulunduracaklardır. Ayrıca adaylar iletişim bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde ilgili personele vereceklerdir.

10.  Müracaatların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde hangi nedenle olursa olsun kesinlikle bir değişiklik yapılmayacaktır. Bu duyuruda belirtilen esaslara uygun olmayan veya zamanında yapılmayan müracaatlar kabul edilmeyecektir.

11. Hafızlık Tespit Sınavında başarılı olanların icazetnameleri, sistem üzerinden basıldığından sınava katılacaklarla ilgili başvuru bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde sisteme girilmesi büyük önem arz etmektedir. Örneğin; Kur'an kursunda okuyan bir öğrencinin belgesi, “Dışarıdan" şeklinde hazırlanamayacağı gibi “Dışarıdan" olarak sınav kaydı gerçekleştirilenlerin belgeleri de “Kur'an Kursundan" şeklinde hazırlanmayacaktır. Bu nedenle müracaatları alan ilgili personelin sisteme girişlerde son derece titiz davranması gerekmektedir.

12. Sınav müracaatı alınırken başvuru yapanlara ait iletişim bilgilerinin (telefon numarası, açık adres, e-mail vb.) sisteme doğru olarak girilmesine, sınava gireceklerin mağdur olmaması için fotoğrafsız kayıt alınmamasına ve yüklenen fotoğrafların son 6 ay içinde çekilmiş yüz kısmının tam olarak görülmesine dikkat edilmelidir.

13.  Sınava başvuru yapanların kayıt işlemleri bittikten sonra ilgili müftülükçe söz konusu adaya mutlaka Ön Kayıt Belgesi verilmelidir.

14.   Adaylar sınava gelirken yanlarında “Hafızlık Tespit Sınavı Giriş Belgesi" ile; T.C. Kimlik Kartı/Geçici Kimlik Belgesini (Yabancı Uyruklu Adaylar İçin) bulundurmaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Kartı /Geçici Kimlik Belgesi bulunmayan adaylar süresi geçerli pasaport veya ehliyet gibi belgelerden bir tanesi ile sınava katılabileceklerdir. Bunlardan biri yanında olmayan aday sınava alınmayacaktır.

15. Adaylar; “Hafızlık Tespit Sınavı" sonuçlarını https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/Hafizlik/HafizlikSinavSonucuSorgulama.aspx adresi üzerinden öğrenebileceklerdir.

16.   Hafızlık Tespit Sınavı sözlü olarak yapılacak, 70 puan ve üzeri alan aday başarılı sayılacaktır.

17.   Başkanlığımızın internet sitesinden sınava dair yapılan tüm duyurular tebligat niteliğinde olduğundan adaylara ayrıca tebligat gönderilmeyecektir.

18.   Sınavda başarılı olarak İcazetname almaya hak kazanan öğrencilerimizin “Hafızlık İcazetnameleri" eğitim gördükleri Kur'an kursunun bağlı olduğu müftülüğe, hafızlığını dışarıdan kendi imkânlarıyla tamamlayanların “Hafızlık İcazetnameleri" ise başvuru esnasında belirttikleri müftülüklere gönderilecektir.

19. Bu duyurunun bir nüshasının Kur'an kurslarının ilan panolarına asılması, müracaat eden adaylara bir suretinin verilmesi ve ilgililere duyurulmasından müftülükler sorumlu olacaktır.

 İLETİŞİM:

DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanlığı

 Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı. No:147/F 06800 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 295 99 88

Editör: Ömer Ceylan