Ramazan ayının ardından gelen Şevval ayında tutulan oruç için "Bayramda oruç tutulurmu?" şeklinde sorular internette aranmaya başlandı.

Konuya dair Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yük Kurulu Başkanlığı tarafından verilen bilgide, bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında geldiği ifade edildi.

Bayramın birinci günü oruç tutulur mu?

Kuruldan verilen bilgiye göre;

Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336).

Bu günlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.

Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.

Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir.

Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır.

Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49)."

Editör: Mehmet Çalışkan