Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu, dernek kadın temsilcilerine yönelik ‘Kadın Konseylerine Katılım ve Sosyal Çalışmalar’ konulu eğitim semineri düzenledi.

Morbach şehrinde 50 bayan temsilcinin katılımıyla gerçekleşen seminer Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu Başkanı Sevilay Baylan yaptığı açılış konuşmasında, cami derneklerinde fahri olarak görev üstlenen kadınların yapmış oldukları çalışmaların önemine değindi. Baylan, İslam’ın aile kavramına bakışı ve Peygamber Efendimiz'in  (s.a.s.) birey olarak erkek, kadın, çocuk ve genelde aileye hangi prensiplerle yaklaştığı üzerinde durdu.

Cemiyetlerin gelişmesinde kadının önemine değinen Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Yıldız, her cemiyette kadın kollarının gönüllü kahramanlar olduğunu ve kadın faaliyetlerinin cemiyetlere her anlamda katkı sunduğunu söyledi.

DİTİB Federal Kadınlar Kolu Başkanı Neşe Bıçakcı, ‘Kadın Konseylerine Katılım ve Sosyal Çalışmalar‘ konulu bir sunum yaptı. Bıçakcı, kadının sadece aile ile var olmadığını, her şeyden evvel insan ve birey olduğunu unutmamak gerektiğini hatırlattı. Kadının yalnızca eş, anne, kız kardeş gibi bir başka bireye bağlı olarak değerli olmadığını ve kendi başına güçlü bir birey olarak desteklenmesinin toplumsal gelişime katkı sağlayacağını belirten Bıçakçı ayrıca kadının hayatın içine daha çok girdiği, çocukların ailenin gündem merkezi olduğu günümüzde, kadınların ve çocukların daha çok camilerde varlık göstermesinin zamanın ruhuna da uygun olduğunu söyledi.

Kadınların toplum ve camide yerinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Mainz DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Celil Mahir Dindar, bu önemi Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ve ashabı çok iyi bir şekilde gösterdiğini söyledi. Camilerin çocuk, kadın, erkek, büyük, fakir ve zengin demeden toplumun bütün kesimlerini ibadette bir araya topladığı gibi diğer sosyal faaliyetlerde de bir araya topladığını ifade eden Dindar, “Camilerin süsü kadın, erkek cemaat ve çocuklardır. Kadın, çocuk camiyle buluşmuyorsa siz camiyi kime emanet edeceksiniz? Kadın, camiyi sevecek ve bilecek ki çocuğuna camiyi öğretsin. Bu nedenle toplumun tüm fertlerini eğitmek gerekiyor. Diğer bir deyişle toplum ve aileyi oluşturan çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, kadın, erkek tüm bireyler, camideki faaliyetlerin ve eğitimin hedef kitlesidir. Yaşadığımız toplumla, komşularımızla, derneklerimizle hep uyum içinde çalışmalarımızı yürüttük, yürütüyoruz. Hizmetlerimizi hep Allah’ın rızasını kazanmak için yapıyoruz. Çalışmalarımızda fedakarlık ve samimiyet esası var. Bu esaslar da çalışmalarımıza yansımıştır.” dedi.

Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu Başkanı Sevilay Baylan “Liderlik ve Vasıfları”, DİTİB Federal Kadınlar Kolu Başkanı Neşe Bıçakcı “DİTİB Kadın Faaliyetleri ve Almanyada Müslüman Kadınlar”, DİTİB Manevi Rehberlik Uzmanı Seat Uzeirovski “Stress ile Mücadele ve Tükenmişlik”, Ludwigshafen DİTİB Mevlana Camii Din Görevlisi Meryem Yıldız “İnsan İlişkilerinde İslami Hassasiyetler” konularında sunumlar yaptı.

Artdından Rheinland-Pfalz DİTİB Eyalet Kadınlar Kolu’ndan Yonca Şen ve Şerife Sayım’ın moderatörlüğünde “Bölge dernek temsilcilerinin tanıtımı, kadın çalışmalarında hedefler, beklentiler ve projeler” konulu grup çalışması yapıldı.

İki gün boyunca devam eden seminerde, Federal Kadın Birliği perspektifinden Almanya’daki Müslüman kadınlar, dernek kadın faaliyetleri, eyalet birlikleri ve eyalet kadın birlikleri ortak çalışmaları, etkin dinleme ve empati geliştirme metotları, sosyal medya ve halkla ilişkiler gibi konularda çalışma grupları oluşturularak ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar istişare edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan