Törene, Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, Regensburg 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer ve Kuzey Bavyera DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Hasan Aslan, bölge dernek başkanları ve din görevlilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Temel atma töreni Schwandorf DİTİB Camii Din Görevlisi İbrahim Deniz’in Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Regensburg DİTİB Merkez Camii Dernek Başkanı Mustafa Miran‘ın konuşmasıyla başladı. Caminin kaba inşaatının 2018 yılı Aralık ayında bitmesinin planlandığını ve 2019 yılı Nisan ayında da caminin kısmen ibadete açılmasını hedeflediklerini belirten Miran, 23 Temmuz’da başlanılacak olan inşaat calışmalarının bir sene içerisinde tamamen bitirileceğini kaydetti. 

Törene katılan Regensburg 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer Regensburg’un kozmopolit ve renkli bir şehir olduğunu söyleyerek “Müslümanların da İslam’ın da buraya ait olduğunu belirtti. Cami karşıtlarına net mesaj veren Maltz-Schwarzfischer, oluşan tüm tepkilere rağmen DİTİB’in Regensburg şehrinde yapacağı camiye olan desteğini sürdüreceğini kaydetti. Yeni caminin her inançtan ve milletten insanların buluşma yeri olması gerektiğinin altını çizen Maltz-Schwarzfischer, caminin yapımı sürecinde başarılar dileğinde bulundu.

T.C. Nürnberg Başkonsolusu Yavuz Kül ise Regensburg Belediyesi’nin yeni caminin planlanması sürecindeki tavrının takdire şayan olduğunu söyledi. Türklerin Alman toplumunun bir parçası olduğunu da ifade eden Kül, yeni caminin Regensburg şehrinde farklı toplumların birlikte yaşama olan katkısını arttıracağını dile getirdi. 

DİTİB Kuzey Bavyera Eyaletler Birliği Başkanı Hasan Aslan ve Rötenbach DİTİB İmam-ı Azam Camii Din Görevlisi İbrahim Ali Kahraman da, kardeşliğin ve birlikte uyum içerisinde yaşamanın temelini attıklarını belirterek, bu caminin bütün insanları kucaklayacak bir merkez olacağını söyledi. 

Konuşmaların ardından, davetlilerle birlikte Regensburg DİTİB Merkez Camii’nin temeli, Din Görevlisi İbrahim Ali Kahraman’ın yaptığı dua ve hayırlı olsun temennileriyle atıldı.,

Editör: Mehmet Çalışkan