Almanya’da Türk Çocuklar Okula Bed-i Besmele Programıyla Başlıyor

Osmanlı'da çocukların okula başlamalarını eğlenceli hale getirmek, çocuklara okuma isteği kazandırmak ve hayatları boyunca zihinlerinde kalacak güzel bir anı bırakmak amacıyla "Bed-i Besmele" töreni yapılıyordu.

Halk arasında "amin alayı" olarak da bilinen bu güzel gelenek bugünlerde Almanya’da yaşatılıyor.

Tarihimizden miras kalan Bed-i Besmele geleneğini, Karlsruhe Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın çocuklarının vatan ile olan bağlarının kopmaması ve daha güçlü köprülerin kurulması için yaşatmaya çalışıyor.

Bu kapsamda 2018-2019 eğitim öğretim yılı, ataşeliğe bağlı 64 Diyanet Türk İslam Birliği Cemiyetinde, Din Hizmetleri Ataşeliği, Ditib Köln Merkezi ve Baden Eyalet Birliğinin organizesi ile Bed-i Besmele programı ile başladı.

Öğrenim hayatına adım atan çocuklara hatırası zihinlerinde ömür boyu kalacak muhteşem bir okula başlama merasimi düzenlendi.

Merasim günü okula başlayacak çocuklar hazırlandı ve heyecanla kendilerini okula götürecek amin alayını bekledi.

Amin alayı okula yeni başlayacak çocukları evlerinden dualarla aldı, ilahiler eşliğinde yola devam etti. Amin alayına yolda çocukların aileleri ile yakınları da katıldı ve okula kadar devam edildi.

Program kapsamında Karagöz ve Hacivat, Nasreddin Hoca gibi çocukların ilgisini çekecek gösteriler yapıldı. Ayrıca çocuklara Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından yaşlarına göre uygun olan kitaplar hediye edildi.

Çocuklar ‘‘Rabbim kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim okumamı hayırla tamamla!” ve ‘‘Rabbim ilmimi, aklımı ve anlayışımı artır!” dualarını büyükleri ile birlikte okuyarak eğitimine başladı.

Almanya Karlsruhe Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Adem Dursun, eğitim hayatına başlayacak çocuklara camiyi sevdirmek, onları eğlendirmek ve çocukların birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamak amacı ile Osmanlı geleneği olan Bed-i Besmele programı düzenlediklerini belirtti.

Dursun ayrıca bundan sonraki eğitim dönemlerine Karlsruhe Din Hizmetleri Ataşeliği ve Eyalet Birliği iş birliğinde Bed-i Besmele programları yapılarak başlanması kararı aldıklarını söyledi. 

Bed-i Besmele Nedir?

Osmanlılar döneminde okula yeni başlayan çocuklar için düzenlenen tören.

Editör: Mehmet Çalışkan