Köln'de yaşayan müslümanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren büyük bir coşku ve heyecan ile Köln DİTİB Merkez Camii'ni doldurarak Kurban Bayramı namazını eda etti.

Bayramlar iyilik ve tebessümün artmasına vesile olan rahmet iklimidir

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, bayram vaazında bayramların, neşe ve sevinç günleri olduğunu, ruhun nefes almasına, kardeşler arasında yıkılan köprülerin yeniden onarılmasına, kapanan kapıların tekrar açılmasına, zayıflayan akrabalık ve komşuluk bağlarının güçlenmesine, yeryüzünde iyilik ve tebessüm katsayısının artmasına vesile olan muhteşem rahmet iklimi olduğunu söyledi.

Yüce Allah’ın, birlik beraberliğimizi kuvvetlendireceğimiz, cennetin atmosferini dünyada iken hissedeceğimiz iki güzide bayram ihsan ettiğini ifade eden Türkmen şöyle konuştu: “Bu bayramların ilki, Allah’ın insanlığa son mesajlarını bildirdiği, Kur’an’ın doğumu hatırına geçtiğimiz aylarda uğurladığımız Ramazan Bayramı, diğeri ise Allah’a yaklaşma ve O’na teslimiyetimizi sunmanın ifadesi olan Kurban Bayramı’dır. Bizler, kurban bayramı günlerinde bu duygu ve düşüncelerle sembolik olarak kendimizi Hz. İbrahim’in yerine koyar, adanılacak tek kapının Allah kapısı olduğunun bilinciyle hareket ederiz. Bizler, kurbanlık hayvanlara protein ihtiyacımızı karşılayan “et” gözüyle değil, bizleri Allah’a yaklaştıran, kardeşlerimizle yakınlaştıran bir “kurbiyyet” gözüyle bakmayı amaçlayan bir inanç sisteminin mensuplarıyız.“

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) olarak Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) güvencesiyle "Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" temasıyla mazlumların kapısının çalınacağı ve kardeşlik köprülerinin kurulacağı kurban bağışlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ettiklerini belirten Türkmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dünyanın 7 kıtasında iyilik hareketine ortak olduk, 150 ülke ve 500’e yakın farklı bölgede bu yıl da milyonlarca aileye kurban emanetlerinizi ulaştırarak, dua olmanın ve dua almanın mutluluğunu inşallah hep birlikte yaşayacağız. Kurban vesilesiyle ırkları, renkleri, dilleri, kültürleri, yaşam biçimleri ve dünya görüşleri farklı, fakat davaları ve amaçları aynı olan büyük iman ailemizle bir bedenin parçaları gibi birbiriyle irtibatlı, bir binanın tuğlaları gibi birbirine kenetli olduğumuzu bir kez daha ilan etmiş olacağız. Müslümanlar olarak bizler aynı dünyayı paylaştığımız insanlarla daha huzurlu bir dünyayı amaçlıyorken, son zamanlarda daha da artış gösteren, inancımıza ve kutsal mekânlarımıza yapılan farklı boyuttaki saygısızlıklar maalesef bizleri derinden üzmektedir. Bizler her ne olursa olsun sağduyu ile hareket etmekten asla vazgeçmeyecek, on yıllardır sırt sırta, omuz omuza, alın terimizle birlikte suladığımız bu topraklarda, birkaç kişi veya grubun birlik ve beraberliğimizi bozmalarına asla fırsat vermeyeceğiz. Rabbim böylesi kutlu zaman dilimleri hürmetine bizleri ayrıştırmaya çalışanlara fırsat vermesin. Varlık sebebimiz olan anne-babalarımıza, hayatın yükünü birlikte omuzladığımız eşlerimize, geleceğimiz olan yavrularımıza, aynı coğrafyayı paylaştığımız tüm komşularımıza sağlık, sıhhat ve huzur lütfeylesin. Bizleri kendine yaklaşan, Müslüman kardeşleriyle yakınlaşan, sekiz milyarlık insanlık ailesiyle kucaklaşan yüce gönüllü ve hoşgörülü insanlardan eylesin.“

Tekbirlerle bayram hutbesini okumak için minbere çıkan DİTİB Merkez Camii Din Görevlisi Dursun Atak da, “Bayramlar, mü’minlerin birbirlerine daha çok kenetlenmesine ve kardeşlik hukukunun gereklerini yerine getirmesine vesile olan günlerdir” dedi.

Bayramı bir gönül kazanma seferberliğine dönüştürelim

Bugünün, aynı Allah’a inanan ve aynı kıbleye yönelen, “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” emrine boyun eğerek teslimiyet içerisinde Allah’a yönelen milyonlarca müslümanın Kurban Bayramı olduğunu söyleyen Atak, bayram hutbesini şöyle tamamladı: "Bugün; fakir ve yoksulları, yetim ve kimsesizleri koruyup gözeten engin yürekli, şefkat ve merhamet kahramanı mü’minlerin bayramıdır. Bugün, büyüklerini ziyaret ederek gönüllerini hoş eden, küskünleri barıştıran, uzakları yakın kılarak yüreğindeki neş’eyi ve sevincini başkalarına taşıyan iyilik erlerinin bayramıdır. Bugün, sadakat ve teslimiyetin bayramıdır. Bu bayram, nefsi terbiye etme, hiç̧ kimseyi incitmeme gayretinin bayramıdır. Bu bayram, sabrı ve şükrü̈ kuşanmanın; varoluşumuzun hikmet ve gayesini bir kez daha anlamanın bayramıdır. Bayramınız mübarek olsun. Öyleyse, geliniz, bayramı bir gönül kazanma seferberliğine dönüştürelim. Unutmayalım ki; birbirimize sunduğumuz her bayram hediyesi, bizi Rabbimizin rızasına ulaştıracaktır. Birbirimize sunabileceğimiz en güzel bayram hediyemiz ise kalbimizin derinliklerinden gelen selam ve dualarımız, tebessüm ve ziyaretlerimiz olacaktır.“

Hutbe sonrası eller semaya açılarak dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı yaşayan, gözyaşı döken ve Kurban Bayramı coşkusunu yaşayamayan müslümanlar için dua edildi.

Köln Merkez Camii Din Görevlisi Seyfettin Erkan’ın kıldırdığı bayram namazının ardından Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Vekili Nağı Tayru, DİTİB Genel Bakanı Kazım Türkmen ve din görevlileri cemaatle bayramlaştı. Bayram namazı çıkışında cemaate lokum ikram edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan