Yunanistan’da, Başpiskopos İeronimos’un İslam dini ve Müslümanlara yönelik hakaret içeren ifadelerinin ardından başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş olmak üzere Trakya Müslümanlarından da tepkiler gelmeye devam ediyor.

TRT Haber canlı yayınına konuk olan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Başpiskopos İeronimos’un İslam dini ve Müslümanlara yönelik hakaret içeren ifadelerinin ardından Yunanistan Müslümanlarının özür beklediğini söyledi.

- Şanssız ifadeler

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos Open Tv kanalındaki programında ayrılıkçı sözler sarf ettiğinin altını çizerek; "2021 yılı Yunanistan İhtilalinin 200. yılıdır. Yunanistan Başpiskoposu bu münasebetle 'Kilisenin Yunan İhtilalindeki Rolü' konulu bir konuşma yapmak için bir televizyon kanalına davet edildi. Yayında bu konular konuşulurken, kendisi İslâm dininin bir din olmadığını ve bu dinin mensuplarının da kan dökücüler olduğunu, aslında İslâm’ın bir parti gibi olduğunu ifade etti. Biz bunu şanssız bir açıklama olarak değerlendirdik. Bir dinin lideri olan bir kişinin birleştirici sözler söylemesi ve ayrılıkçı sözlerden uzak durmasını gerektiğini söyledik." dedi.

- Kınıyoruz

Batı Trakya’da bulunan Müslüman Türklerin bu olayı kınadığını belirten Müftü Şerif; "Buradaki, Batı Trakya Türkleri olduğu kadar Türkiye Diyanet İşleri Başkanı ve Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığının sivil toplum kuruluşları, başta benim başkanlığını yaptığım danışma kurulu ve çeşitli kuruluşlarda bu olayı kınadık." ifadelerini kaydetti.

- Hristiyan Sivil toplum kuruluşları da kınadı

Müftü Şerif, Yunanistan Başpiskoposu’nun açıklamasının sadece Müslümanlar tarafından değil Yunan Hristiyan Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da kınandığını vurgulayarak, "Yunanistan’da sadece biz değil, bizim dışımızda insan haklarıyla ilgilenen Yunan Hristiyan Sivil toplum kuruluşları da bu konuyu kınadılar. Ve İeronimos bu konuda, konunun yanlış anlaşıldığını, sözlerinin yanlış değerlendirildiğini, halkta yanlış bir tepkiye sebep olduğunu, sözlerinin bu olmadığı gibi açıklamalarda bulundu. Tabi ki biz, sözlerin net olduğunu ve azınlık Müslümanlar olarak böyle bir sözün söylenmemesi gerektiğini, söylenmişse de bundan özür dilenmesi gerektiğini talep ettik. Fakat bugüne kadar gerek siyasi partilerden gerekse kendilerinden bu konuda bir cevap henüz verilmiş değildir." sözlerini kaydetti.

- Özür bekliyoruz

İslam’ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarının sahibinin din adamı olmasına üzüldüklerini belirten Gümülcine Müftüsü İsmail Şerif sözlerine şöyle devam etti:

"Bu sözleri söyleyen kişinin din adamı olması ve Yunanistan’daki Ortodoks Kilisesinin başkanı olması bizi gerçekten üzdü. Biz din adamları olarak, çeşitli dinlere ve fikirlere sahip olan insanları bir arada yaşatmak, birbirine yaklaştırmak yönünde çalışmamız gerekiyor. Bu ise insanları birbirine düşman eden, insanları birbirinden uzaklaştıran nefret söylemleri olduğunu görüyoruz. Bu açıklamalar bizleri sadece Müslüman olarak değil, bir insan olarak da üzdü. Biz Sayın Başpiskopos’tan bu konunun yanlış anlaşıldığını kendisinin söylemek istediklerini ifade edemediğini belirten bir özür beyân etmesini bekliyoruz. Çünkü bunu yaptığı takdirde burada yaşayan Atina’da 800 bin civarında bir milyona yakın Müslüman yaşıyor. Batı Trakya’da Müslümanlar olarak biz, toplumun neredeyse yarısını teşkil ediyoruz. Bu insanların arasına nefret tohumlarının değil, kardeşlik dostluk çağrıştıran sözlerin söylenmesini hem arzu hem de talep ediyouz. Biz Müslümanlar olarak zaten bunu devamlı camilerde konuşmalarımızda bu şekilde ifade ediyoruz. Karşımızdaki diğer dinlere mensup insanlardan da böyle bir söylem bekliyoruz."

Editör: Mehmet Çalışkan