21 Şubat 1982 yılından beri, hizmet veren Harput Diyanet Eğitim Merkezi Hizmet Binası ve lojmanları, 2012 yılında uygulamaya konulan “Harput Koruma Amaçlı İmar Planı” ile Harput’un tarihi dokusuna uygun görülmediğinden yıkımı ve yeniden yapımı gündeme gelmişti.

Elazığ Valiliği ve Belediye Başkanlığı koordinesinde mevcut binaların yıkılarak yerine Harput’un tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak yeniden yapılması çalışmalarına başlanıldı.

Harput Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Tunç’tan Diyanet Habere yapılan özel açıklama şöyle:

Harput’a Yakışır Bir Proje

Harput’un böyle bir projeye gerçekten ihtiyacı vardı. Harput bütün medeniyet ve kültürleri bağrında taşıyan ve kendine has bir şahsiyet oluşturan bir beldedir, bir kültür ve medeniyettir. Harput, bağrında Urartu, İran, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Osmanlı medeniyet ve kültürlerini 4000 yıldır taşıyan bir kültür, ilim ve medeniyet beşiğidir.

Bu medeniyetin en önemli unsurlarından biri de dindir. Hayatın her alanında etkin bir şekilde varlığını sürdüren din, insanlık tarihi boyunca toplumların ve bireylerin hayatında vazgeçilmez bir unsur olarak yer almıştır. Bu nedenle sosyal hayatın merkezinde yer alan din ile ilgili hususları yürüten ve belli bir disiplin altına alınması yönünde her toplumda planlı ve düzenli kurumlar inşa edilmiştir.

Türkiye’nin En Büyük Eğitim Merkezlerinden Biri Olacak Olan Diyanet Külliyesi Projesinin Mimarisi

5.000 m² temel alanı 25.000 m² kapalı inşaat alanı olan Harput Eğitim Merkezi Müdürlüğü kaba inşaatının %90’nı şuanda tamamlanmıştır.

2020 yılı sonu itibariyle inşaatın (çevre düzenlemesi hariç)  tamamlanması planlanmakta, 2021 yılında ise hizmete açılması hedeflenmektedir.

30 dönümlük araziye inşa edilen dev projede dini ve akademik eğitim verebilecek şekilde tasarlanıp teorik bilgilerini cami ve sosyal yaşam alanlarında pratiğe dökülecektir. Burada eğitim alacak bireylerin Türkiye'nin dini ve ilmi hayatına önemli katkılar sunacak "Amacımız geleceğin kaliteli, ehliyetli ve liyakatli din adamlarını yetiştirmektir. En güzel planlar kâğıt üzerinde yapılır ama uygulama alanları fiziki mekânlardır.”

Projesinin Mimarisi

Selçuklu Ve Osmanlı Mimarisi

Külliye projemizin geneline bakarsanız Selçuklu ve Osmanlı motif ve mimarisiyle karşılaşırsınız, Ulucami ve Harput kalesinin mimarisini görürsünüz. Külliyemiz 2021 yılında tamamlandığında gerek işlevselliği gerekse mimarisi ile Elazığ’ımızın gururu olacaktır.

1-) İDARİ BİNA: Müdür Odası, Sekreterlik, Müdür Toplantı Odası, Şube Müdürü Odası, Personel Şefi Odası, 4 Adet İkişer Kişilik Personel Odası, 6 Adet Eğitim Görevlisi Odası, Giriş, Danışma, Güvenlik, Öğretmen Toplantı Salonu, Malzeme Odası, Çay Ocağı, Bay- Bayan Wc, Lavabo.

2-) EĞİTİM BİNASI (SINIFLAR): 300 kişinin eğitim alabileceği şekilde planlanmış, 10 Adet Tam Donanımlı Derslik, 2 Adet Blok Derslik, Malzeme Odası, Çay Ocağı, Bay- Bayan Wc, Lavabo.

3-) KURSİYER KONAKLAMA (YATAKHANELER): 187 kişinin yatılı kalabileceği Suit odalar (Wc+Duş içinde), Kat Temizlik Görevli Odası, 2 Adet Malzeme Odası, Ütü Odası, Çamaşır Kurutma Odası, Çamaşırhane, Lobi ve Tv İzleme Salonu, Bay- Bayan Wc, Lavabo 

4-) SOSYAL TESİSLER: Mutfak, Bulaşıkhane, Kiler, Soğuk Hava Deposu, Kuru Gıda Deposu, Tüp Odası, 200 kişilik Yemekhane Salonu, Mutfak Personeli Odası ve Protokol Yemek Bölümü ve Lavabo, Kafeterya Yazlık Teras Kafe, 5 Adet Tek Kişilik Misafir odası, 5 Adet Çift Kişilik Misafir odası, Meşk ve Sohbet Odası, Tatbikat Mescidi, Bay- Bayan Wc, Lavabo  

5-) KAPALI SPOR KOMPLEKSİ: Basketbol Sahası ve Tribünler, Soyunma, Duşa Kabin, Fitness Spor Solunu ve Bay- Bayan Wc, Lavabo  

6-) ARAŞTIRMA KONGRE MERKEZİ: Kütüphane, Nadir Eserler Arşivi, Depo, 4 Adet Konferans Salonu, 300 Kişilik Fuaye Alanı, Sahne Arkası Mekânlar, Bilimsel Seminer Salonu, 2 Adet Doktora Ders Sınıfı, 2 Adet Araştırma ve Kongre Salonu, Bay- Bayan Wc, Lavabo  

7-) YAN HİZMET ALANLARI: 110 Araçlık Kapalı Oto Park,2 Adet Kalorifer Kazan Dairesi, Yakıt Deposu, Atölye, Jeneratör Odası, 200 m³’luk Su Deposu, Sığınak.

8-) LOJMANLAR: 18 adet Personel konaklama (3+1), 187 Kursiyere konaklama (2+1), Çevre Düzenleme, Sirkülasyon Alanları.

Eğitim Merkezimiz misyonu gereği hem ülkemiz Din Görevlilerine Eğitim vermekte hem de Başkanlığımızın Uluslararası Hizmet faaliyetleri kapsamında yurtdışında görev yapacak olan Din görevlilerine ve yurt dışından eğitim maksatlı Ülkemize gelen Din kardeşlerimize eğitim verebilecek kapasitededir.

Bu misyonun yanında Eğitim Merkezimizin, tarihi Elazığ şehrimizin, kültürümüzün, mirasımızın hem Ülkemiz insanına hem de yurtdışından Ülkemize gelen misafirlerimize tanıtılması hususunda fahri olarak üstlenmiş olduğu rehberlik hizmeti de büyüktür.

Editör: Mehmet Çalışkan