Mazlum ve mağdurların umudu Türkiye Diyanet Vakfı, bu bayramda da hayırsever Türk halkının bağışlarını dünyanın dört bir yanına ulaştırdı.

Azerbaycan

Türkiye'den Azerbaycan'a kurban yardımı

Azerbaycan'da, Türk hayır kurumlarınca kurban eti kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandı.

Türk Kızılay ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve düzenli yaptıkları yardım faaliyetlerini bu yıl da devam ettirerek Azerbaycan'daki ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı.

Veteriner hekimler ve din adamlarının denetimi altında kesimleri gerçekleştirilen hayvanların eti, titiz şekilde parçalandıktan sonra 3'er kiloluk paketlere konularak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak için hazır hale getirildi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, kesim alanlarını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Önce Türk Kızılayın kesim yaptığı alana gelen Bağcı'ya, Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Tan ülkedeki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Büyükelçi Bağcı, burada yaptığı konuşmada Türk Kızılayın dünyanın dört bir tarafında ihtiyaç sahibi insanlara yardım ulaştırdığını söyledi. Bağcı, Türk Kızılayın "Türk milletinin vicdan ve şefkati" olduğunu belirterek hayırseverlere teşekkür etti.

TDV'nin kesim gerçekleştirdiği alanı da ziyaret eden Bağcı, Diyanet İşleri Başkanlığı Azerbaycan Bakü Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz'dan bilgi aldı. Bağcı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Vekalet veren vatandaşlarımız mutmain olsunlar. Gerçekten büyük bir titizlikle kesimler yapılmaktadır." dedi.

Yavuzyılmaz da bu yıl 80'i Bakü'de olmak üzere 180 büyükbaş hayvan keseceklerini, kurban etlerini başta Karabağ şehitlerinin yakınları ile gazilere, göçmenlere, yetimhanelere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtacaklarını bildirdi. Kurbanın "kardeşlik ve paylaşma" olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, her zaman Azerbaycan'ın yanında olduklarını, bundan sonra da olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Çad

Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlediği vekaletle kurban kesimi programında Afrika ülkesi Çad'da kesilen kurban etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Kurban Bayramı dolayısıyla ülkeye gelen TDV görevlileri gözetiminde başkent Encemine başta olmak üzere birçok noktada bayram namazının ardından kurban kesimleri başladı.
Çad'daki kurban programı için vekalet veren 19 bin 600 bağışçının tek tek isimleri okunarak, büyükbaş hayvanların kesimi gerçekleştirildi. Eşit şekilde pay edildikten sonra torbalara konulan kurban etleri, ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Vakfın görevlilerinden İbrahim Genç, AA muhabirine, TDV'nin bu yıl 81 il ve çok sayıda ülkede Türk milletinin emaneti kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını söyledi.
Çad'daki kurban kesim işlemlerinin devam ettiğini belirten Genç, "Kesilen kurban etlerinin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Çad'ın yoksul köylerine geldik. Kurban paylarını titizlikle poşetledik, ailelerimize dağıtıyoruz. Allah kabul etsin." ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya

TDV ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuzey Makedonya’da kurban kesti

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile Diyanet İşleri Başkanlığı Kuzey Makedonya’da kurban kesti.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Mesten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TDV ile Diyanet İşleri Başkanlığının ortak organizasyonu olan vekaletle kurban kesimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Balkan ülkelerinde toplam 7 bin hisseyi ailelere ulaştıracakları bilgisini veren Mesten, "Kuzey Makedonya’mızda ise 280 hissenin emanetleri yerlerine ulaştırmak için Türkiye’den 9 kişilik bir heyetimiz geldi. Bu kardeşlerimizle birlikte inşallah bu emanetleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. Kuzey Makedonya’daki, Balkanlardaki ve bütün İslam coğrafyasındaki kardeşlerimizin bayramlarını tebrik ediyorum." diye konuştu.

Mesten, kurban etlerinin dağıtımını Kuzey Makedonya’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Gine

Türkiye Diyanet Vakfınca Gine'de kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), "Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" sloganıyla düzenlediği vekaletle kurban kesimi programı kapsamında, Batı Afrika ülkesi Gine'de kesilen kurban etleri, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Kurban Bayramı dolayısıyla Gine'ye gelen TDV görevlileri, bayram namazının ardından hazırlıklarını tamamlayarak 2 bin 100 hisse kurbanın kesimine başladı.

Bayramın ilk gününde ülkenin farklı bölgelerinde kesilen 300 hisse kurban, görevlilerin kontrolünde parçalanarak paketler haline getirildi.

Belirlenen noktalara taşınan kurban etleri, yerel yönetim ve hükümet yetkililerinin kontrolünde ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildi.

Konakri Coyah Belediye Başkanı Abou Soumah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her yıl hem Kurban hem de Ramazan Bayramı'nda vatandaşlara yardımda bulunduğunu söyledi.

Tüm Türkiye'ye ve Diyanet çalışanlarına teşekkür eden Soumah, "Buraya yapılan yardımlar çok önemli. Çünkü halkımın birçoğunun et alacak parası yok. Onun için yapılan yardımları önemsiyoruz ve şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye hem kardeşlik hem de İslam için büyük çaba sarf ediyor. Türk halkına ve yönetimine minnettarız." diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisi Gineli Abdoulaye Djibril Diallo ise yapılan yardımların kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Türkiye sadece benim ülkeme değil, dünyanın her köşesindeki mazlumlara destek veriyor. Müslümanlar arasında bir kardeşlik köprüsü görevi üstleniyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz." dedi.

Uganda

Türkiye'den bağışlanan kurbanlar Uganda'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) "Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" sloganıyla başlattığı Vekaletle Kurban Kesim programı Uganda'da başladı.

TDV'nin yoksulluk ve krizlerin yoğun yaşandığı Afganistan, Suriye, Irak, Filistin ve Arakan başta olmak üzere Afrika, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya, Uzakdoğu ve Güney Amerika'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede düzenlediği etkinlik kapsamında, Uganda'da kurban kesimi ve dağıtım yapılıyor.

Ülkenin dört bir tarafını kapsayacak şekilde Masaka, Luweero, Jinja, Budaka, Fort Portal, Mbarara, Hoyma, Masindi bölgeleri ile başkent Kampala'daki 2 noktada kesim alanları kuruldu.

TDV ekiplerinin kontrolünde, din adamlarının da katılımıyla gerçekleştirilen kurban programlarında bir yandan kesim yapılırken bir yandan da köylerde dağıtılmak üzere bölge müftüleri ve cami imamlarına kurban payları veriliyor.

- Kurban etleri, 1 milyon 200 bin kişiye ulaştırılacak

Bu yıl Uganda'daki ihtiyaç sahipleri için bağışlanan 3 bin 200 kurbanın, yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye ulaştırılması hedefleniyor.

TDV ekip lideri İlyas Bulut, AA muhabirine, 2021-Vekaletle Kurban Kesimi Programı'nın Uganda'da tüm hızıyla devam ettiğini ve bu etkinliğin bölge için önemli olduğunu söyledi.

Kurulan profesyonel ekiplerce ülkenin 10 bölgesinde etkinliğin devam ettiğini ifade eden Bulut, "Uganda'da 3 binden fazla büyükbaş hayvan kesimi yapacağız. Bayramın birinci gününde an itibarıyla yaklaşık 100 büyükbaş hayvan kesilip dağıtımına başlandı. Bu ülkedeki birçok ihtiyaç sahibi bağışlanan kurbanların etlerinden faydalanmış olacak." dedi.

Organizasyonda TDV ekibinin yanı sıra gönüllülerin de görev aldığını aktaran Bulut, "Partnerlerimiz aracılığıyla cami ve müftülüklere gönderdiğimiz etler halka ulaştırılıyor. Dağıtımlar birinci gün başlayıp bayram bitene kadar devam edecek. Bu sene yaklaşık 3 bin büyükbaş kesiyoruz, bunların ulaşacağı kişi sayısı 1 milyon 200 bin civarında. Türkiye Diyanet Vakfı'na vekaletlerini veren bağışçılarımızın, sadece Uganda ülkesinde yüzünü güldüreceği 1 milyon 200 bin insan var." ifadelerini kullandı.

Somali

TDV tarafından Somaliland'da kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlediği vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında Afrika ülkesi Somaliland'da kesilen kurbanların etleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Başkent Hargeysa'da TDV ekipleri gözetiminde 1400 hisse kurbanın kesimi yapıldı.

Kurban etleri paketlenip belirlenen noktalarda ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

TDV Somaliland kurban organizasyonu sorumlusu Muhammed Taha Kötan, AA muhabirine, Diyanet İşleri Başkanlığı ile 28 yıldır vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

TDV'nin bu yıl yurt dışında 77 ülke 335 bölgede Türk milletinin emaneti kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ettiğini ifade eden Kötan, "Bugün Hargeysa'da 200 büyükbaş hayvanın kesimi yapıldı. Şimdi de ihtiyaç sahiplerine etlerin dağıtımını yapıyoruz. Hargeysa'da milletimizin bağışladığı kurbanlıkların etlerini 2 bin kişiye ulaştırdık. Buradaki insanların bütün milletimize selamları, muhabbetleri var." dedi.

Etiyopya

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bu yılki "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlediği etkinlikle Etiyopya'da 4150 hisse kurban eti dağıtımı yapıldı.

Kazakistan

Türkiye Diyanet Vakfı, Kazakistan’da ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti dağıttı.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kurban Bayramı’nın ilk günü Kazakistan’ın çeşitli bölgelerinde ihtiyaç sahibi 2 bin aileye kurban eti dağıttı.

TDV, bu yılki "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlendiği kurban kampanyası kapsamında Kazakistan’da 58 büyükbaş satın aldı.

Bayramın ilk günü başta başkent Nur Sultan olmak üzere Almatı, Çimkent, Aktau, Atırau ve Taraz şehirlerinde 406 hisse kurban eti dağıtıldı.

Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği Görevlisi Adilbek Bekbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sabah bayram namazı sonrası ülke genelinde aynı anda kurban kesimleri başlatıldı. Gün içinde de toplamda 2 bin aileye kurban eti dağıttık." dedi.

Bekbolat, kurbanlıkların özellikle ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldığını belirterek, "Dağıtım esnasında genellikle çok çocuklu ve tek başına yaşayan annelere ve görme engelli ailelere öncelik veriyoruz. Bunun yanı sıra medreselere de bir kısmını gönderiyoruz. Bu vesileyle kurbanlıklarını teslim alan ailelerin Türkiye’ye çok selamı var ve teşekkür ediyorlar." ifadesini kullandı.

Lübnan

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından, "2021 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı" kapsamında, Lübnan’da ihtiyaç sahibi 20 bin aileye kurban eti yardımında bulunulacak.

Kurban Bayramı dolayısıyla ülkede bulunan TDV görevlileri gözetiminde, başkent Beyrut’ta bayram namazından sonra kurban kesimleri başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Lübnan kurban organizasyonu sorumlusu Oğuz Köktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kurban kesimi ve et dağıtımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Lübnan’da yaşayan ihtiyaç sahiplerine bayram sevinci yaşatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Köktaş, "Ecdadımızın 402 yıl hüküm sürdüğü bu topraklarda bulunmaktan Türkiye Diyanet Vakfı olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 2 ayrı bölgede kurban kesimini gerçekleştiriyoruz. 22 bölgede dağıtım yapacağız. Kurban Bayramı süresince 2100 kurban hissesini 20 bin aileye ulaştıracağız. Milletimizin gönderdiği kurban emaneti, Türkiye ile Lübnan arasındaki kardeşlik bağlarını daha güçlendirecek. Dostluğumuz daha da pekişecek.” dedi.

Bugün Lübnan'da bayramın birinci gününün kutlandığını aktaran Köktaş, şunları kaydetti:

“Kurban kesimi ve dağıtımı için çalışmalarımız sorunsuz devam ediyor. Türkiye'den vekalet veren hissedarlar adına kurbanlarımızı tek tek isimlerini okuyarak kesiyoruz. Kesilen kurbanlar, TDV gönüllüleri aracıyla paketlenerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Hissedarlarımızın emanetlerini, ihtiyaç sahiplerine en iyi şekilde ulaştırıyoruz.”

Editör: Mehmet Çalışkan