Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Hacı Bayramı-ı Veli Camii'nde, salgın ve doğal afetlerde vefat eden vatandaşlar ile hastanede tedavi görenler için düzenlenen "Kur'an ve Dua" programında dua yaptı.

Başkan Erbaş yaptığı duada şu niyazda bulundu: 

 

اعُوذُ بِاللّٰهِ مِـنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيــمِ    بِسْــــمِ اللّٰهِ الرَّحْمَـنِ الرَّح۪يـمِ

أَلْحَمْدُ لِلَّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ  ﴿﴾

 وَالصَّلٰاةُ وَالسَّلٰامُ عَلٰى رَسُولِـنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلٰى أٰلِه۪ وَصَحْبِه۪ٓ أَجْمَع۪ينَ ﴿﴾

Ey bizleri yoktan var eden, varlığından haberdar eden yüce Rabbimiz;

Hamdini sözümüze sertâc ettik.

Zikrini kalbimize mirâc ettik.

Kitabını kendimize minhâc ettik.

İnayetine sığındık, kapına geldik. Hidayetine sığındık, lütfuna geldik. Kulluk edemedik, affına geldik.

Şaşırtma bizi doğruyu söylet. Yanıltma bizi Hakk'a yönelt, Bizleri ve neslimizi sırât-ı müstakimde daim eyle Allah’ım.

Ya Erhamerrâhimin!

Bu mübarek akşamda, okunan Kur’an-ı Kerim’i, hatmi şerifleri, salât ü selamları, ahsen-i kabul ile makbul eyle ya Rabbi!

Hâsıl olan sevabı öncelikle Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa Efendimizin ve tüm peygamberlerin ruhlarına hediye ediyoruz, haberdar eyle Allah’ım!

Ya Rabbi!

Şu anda dualarımıza âmin diyen kardeşlerimizin ahirete göç eylemiş tüm sevdiklerinin ruhlarına ve bizden bir dua, bir Fatiha bekleyen, bütün ehli imanın ruhlarına hediye ediyoruz haberdar eyle Allah’ım!

Ya Rabbi!

Bizlere akl-ı selim, imanı kâmil, amel-i salih nasip eyle.

İlâhî Ya Rabbi!

Şüphesiz Sen her şeyi en iyi bilensin. Zor günlerden geçiyoruz. Salgınlarla ve afetlerle mücadele ediyoruz.  Gönüllerimizi ve ellerimizi açtık sana yalvarıyoruz;

Rahmetini, bereketini, lütfunu, keremini, inayetini istiyoruz. Lutfeyle Allah’ım!

Bizleri korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail eyle Allah’ım!

Ya İlahi!

Sen Rahman’sın, Sen Rahim’sin. Bizler aciz kullarız. Boynumuz bükük huzurundayız. Tüm hata ve günahlarımızdan pişmanlık duyuyor, tövbe ediyoruz. Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizleri Affeyle Allah’ım!

Ya İlâhelâlemîn!

Hidayet ve istikametimizi daim eyle.

Gönüllerimizi sevginle mamur eyle.

Cümlemize, mümine yaraşır bir kulluk nasip eyle Allah’ım!

Ya Erhamerrâhimîn!

Yüce Kur’an’ında dua etmemizi emrettin, dualarımızı kabul edeceğini vaad ettin. Sana dua ediyoruz, niyazda bulunuyoruz. Bu ulu mabette Hacı Bayrâm-ı Veli Hazretlerinin yanıbaşında ellerimizi sana açıyoruz, huzurunda samimiyetle yalvarıyoruz.

Bütün dünyayı etkileyen salgın hastalıktan, her türlü afetten, depremden, selden, kıtlık ve kuraklıktan cümlemizi muhafaza eyle Ya Rabbi!

Allahım!

Musibetler karşısında bilincimizi ve direncimizi artır, bizlere sabır ve metanet ihsan eyle Ya Rabbi!

İnsanlığın sıhhat ve selameti için çalışan kullarını muvaffak eyle Ya Rabbi!

Afetlerde yardıma koşan, bir can kurtarmak için gece-gündüz çalışan kardeşlerimizden razı ol ve onlara yardım eyle Allah’ım!

Dualarımıza icabet eden kardeşlerimizden ve bütün ümmeti Muhammed’den, hasta olanlara acil şifa, derdi olanlara acil deva, borcu, sıkıntısı ve kederi olanlara kolaylıklar ihsan eyle ya Rabbi!

İlahi Yarabbi!

İçinden geçtiğimiz şu zor zamanlarda, başta sağlık görevlilerimiz olmak üzere, gece-gündüz demeden bütün imkân ve gayretleriyle insanlığa iyilik yolunda çalışan kullarına yardım eyle, bu süreçte ahirete göç eden tüm kardeşlerimize rahmet eyle Allah’ım!

Ey sonsuz güç ve kudret sahibi olan Rabbimiz,

Şifa vere Şâfî ve koruyup gözeten Hafız ismi celilin hürmetine, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim hürmetine, Âlemlere Rahmet olarak gönderdiğin Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.s) hürmetine, görünür görünmez kaza, bela, felaket ve musibetlerden bizleri muhafaza eyle Allahım!

Bütün dünyayı etkileyen salgın hastalıktan, her türlü virüsten bizleri, aziz milletimizi, ümmeti Muhammedi ve bütün insanlığı muhafaza eyle ya Rabbi!

Ya Rabbel Alemin!

Hazreti Âdem ile Hz. Havva’nın sana yalvardığı gibi biz de bu gece Sana yalvarıyoruz.

رَبَّـنَا ظَلَمْنَٓا اَنْفُسَنَا وَاِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِر۪ينَ

Biliyoruz nefislerimize zulmettik. Ama senden başka gidecek kapımız da yoktur. Bizi affeyle, bizi bağışla, merhametinden bizleri mahrum eyleme Ya Rabbi!

Ya Rabb!

Yakalandığı hastalıklara karşı sabrı kuşanıp dua ve niyazda bulunarak şifaya kavuşan Hazret-i Eyyûb’un duasıyla Sana yalvarıyoruz.

   اَنّ۪ي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَۚ

Dünyayı kuşatan bu salgın hastalığa karşı bize merhametini ve şifanı lütfeyle Allah’ım!

Ya Rabbi!

Zor zamanlarında Zatına münacatta bulunan, o büyük sıkıntıdan ancak Sana yalvarmakla kurtulan Hazret-i Yunus’un duasıyla dua ediyoruz;

لَٓا اِلٰهَ اِلَّٓا اَنْتَ سُبْحَانَكَۗ اِنّ۪ي كُنْتُ مِنَ الظَّالِم۪ينَۚ

Seni tesbih ediyoruz. Zalim olmaktan, mazlum olmaktan, her türlü kötülükten sana sığınıyoruz. Bizi de her türlü darlıktan ferahlığa kavuştur Allah’ım!

Ey Peygamber göndermekle insanlığın yolunu aydınlatan Rabbimiz, Habib-i edibinin yakarışıyla Sana niyaz ediyoruz:

Allah’ım!

Faydasız ilimden, korkmayan kalpten, doymayan nefisten ve kabul olmayan duadan sana sığınıyoruz. Kalbimizi nifaktan, amelimizi riyadan, sözümüzü yalandan, gözümüzü haramdan muhafaza eyle Allah’ım!

Ey sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Rabbimiz!

Senden ailemiz, çocuklarımız, yakınlarımız ve dostlarımız için hayırlar murad ediyoruz. 

Annemizi, babamızı, eşimizi, çocuklarımızı, akrabalarımızı, komşularımızı, dostlarımızı ve bütün müminleri affeyle. Rahmetini üzerimizden eksik eyleme Ya Rabbi!

Allahım!

Birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi ve muhabbetimizi daim eyle!

Devletimizi ve millletimizi payidar eyle, dahili ve harici düşmanlardan muhafaza eyle Allah’ım!

İlahi Ya Rabbi!

Canlarını vatan ve mukaddesat uğrunda feda eden, Bedir’den Malazgirt’e Çanakkale’den Milli Mücadele’ye, 15 Temmuz’dan günümüze kadar ezanımız susmasın, al bayrağımız gök kubbemizden inmesin, vatanımız bölünmesin diye mücadele eden bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz, şehitlerimize rahmet, gazilerimize sıhhat ve afiyet nasip eyle. Cümlesinin mekanlarını cennet, makamlarını âli eyle Allah’ım!

İlâhi Ya Rabbi!

Vatanımıza ve mukaddesatımıza kastedenlere karşı mücadele eden kahraman ordumuzu, şanlı Mehmetçiğimizi, emniyet güçlerimizi, isimsiz kahramanlarımızı, havada, karada ve denizde, her veçhile mansur ve muzaffer eyle Allah’ım,

Mazlumların umudu, gariplerin duası, kimsesizlerin kimsesi, mağdurların sığınağı olan cennet vatanımızı ve aziz milletimizi her türlü tehlikeden muhafaza eyle Allahım.

Bizlere Kur’an ve sünnet yolunda birlik, dirlik ve beraberlik nasip eyle. Birbirimize düşmekten, güç ve kuvvetimizi kaybetmekten bizleri muhafaza eyle Allah’ım!

Ya Rabb!

İslam ümmetine, kendi üzerinde planlanan ihanetleri görecek basiret, fitneleri fark edecek feraset, düşmanla mücadele edecek cesaret nasip eyle Allah’ım!

Devletimizin bekası, milletimizin huzuru ve bütün insanlığın iyiliği için çalışan devlet adamlarımıza yardım eyle ya Rabbi!

İlâhi Ya Rabbi! Dünya imtihanımızı kolaylaştır, musibetler karşısında bilincimizi ve direncimizi artır, bizlere sabır ve metanet ihsan eyle Allah’ım!

Son nefesimizde dilimizde kelime-i şehadet ki hep birlikte buyurun

     اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

diyerek can emanetini teslim etmeyi, kalb-i selim ile huzuruna gelmeyi bizlere nasip eyle Allahım!

Kaffe-i ehl-i îman ve ehl-i İslam ervahı içün, ümmet-i Muhammed’in sıhhat ve selameti içün, hayırların fethi, şerlerin defi içün, insanlığın hayrına hizmet sunan tüm kardeşlerimizin güç ve kuvvet bulması içün, hastalarımıza şifa, her derdimize deva olması içün, yaşadığımız büyük salgından ve her türlü afetten tez zamanda kurtulmamız içün, susuzluktan, kuraklıktan kurtulmak, bereket getiren yağmurlara kavuşmak içün, bilhâssa Allah rızası içün   EL-FÂTİHA !  

Editör: Mehmet Çalışkan