Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs (covid-19) salgınıyla mücadele sürerken Diyanet İşleri Başkanlığınca yurt içi ve yurt dışı teşkilatlarında "Peygamberimiz ve Çocuk" temalı Mevlidi Nebi Haftası programları düzenlendi.

- Müftülük farkındalık oluşturdu

Sosyal hayatın birçok alanında kısıtlamalara neden olan salgın sürecinde Ankara Yenimahalle Müftülüğü, "2020 Pandemi Mevlid-i Nebi Çevirim İçi" isimli farklı bir projeyle farkındalık oluşturdu.

- "Asr-ı Saadette Çocuk Olsaydım" konulu yarışma

Yenimahalle Müftülüğü vaizleri tarafından uygulanan proje ile bir çok anne, baba, çocuk ve gencin gündemi, “Hz. Peygamber ve Çocuk” oldu. 

Proje kapsamında, müftülük tarafından belirlenen bazı ortaokul ve liselerden; Şehit Ömer Halisdemir İmam Hatip Lisesi, Şehit Demet Sezen İmam Hatip Ortaokulu, Alparslan Anadolu Lisesi, Uluslararası Prof. Dr. Muhammed Hamidullah İmam Hatip Lisesi ve Yunus Emre Kız Mesleki Teknik Lisesi'nde okuyan öğrencilere yönelik "Asr-ı Saadette Çocuk Olsaydım" konulu yarışma düzenlendi.

- Yarışmaya yoğun ilgi

Salgına rağmen yoğun ilgi gören yarışmada öğrenciler, araştırdıkları sahabiler arasından Asr-ı Saadette hangi çocuk sahabi olmak istediklerini seçerek, yarışma komisyonunu karar vermekte zorlayan birbirinden etkili sunumlar hazırladı.

Düzenlenen yarışmada öğrenciler, kendilerine örnek alabilecekleri her biri bir yıldız olan bazı sahabileri ve bu sahabiler üzerinden Peygamber Efendimzi (s.a.s.) tanıdı. 

Yarışmaya katılan gençler çocuk sahabi olarak en çok Enes b. Malik, Hz. Ali, Zeyd b. Sabit ve Zeyd b. Harise'yi (R.a.) tercih etti.

- Hadis ezberleme yarışması

Etkinlikler kapsamında Yenimahalle Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu ve Kani Karaca Görme Engelliler İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine yönelik hadis ezberleme yarışması düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan “40 Hadiste Çocuk" kartelasında bulunan Hadis-i Şerifleri ezberleyen gençlerin gönülleri, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.s.)’in şefkat, merhamet ve adalet dolu sözleri ile buluştu. Hadis Ezberleme yarışması, Kur’an Kursu öğrencileri için de düzenlendi.

- Cezaevlerindeki vatandaşlar unutulmadı

Hafta münasebetiyle icra edilen programlarda Sincan Kadın Kapalı Cezaevindeki hükümlülere yine Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan "Hadislerle Çocuk" kitabı hediye edilerek mahkumlar arasında kitap içeriğinden bilgi yarışması düzenlendi. 

- Çocuk evlerind de Peygamber Efendimiz anlatıldı

Hafta kapsamında çocuk evlerinde Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatının anlatıldığı Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan “Gül Cenneti” isimli kitabı okunarak, minik kalplere en güzel örnek olarak Allah Resulü anlatıldı. 

- Öğrenci velileri ile personele kitap hediye edildi

Yenimahalle Müftülüğüne bağlı Kur'an Kurslarında eğitim alan öğrencilerin velileri ve  Çocukevi bakım elemanları ve sorumlularına,  “Hadislerle Çocuk” kitabı hediye edilerek okumaları hususunda rehberlik edildi.

- Cami programları

Hafta münasebetiyl hem erkek hem de kadın vatandaşlar için bazı camilerde yüz yüze ve online olarak “Mevlid-i Nebi” programları yapıldı.

- Sosyal medyada konferans

4 Kasım 2020 Çarşamba günü, Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan’ın moderatörlüğünde, müftülüğün resmi instagram sayfasından Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt tarafından canlı olarak “Hz. Peygamber ve Çocuk” konulu konferans gerçekleştirildi. Doç. Dr. Kurt verdiği konferansta, Peygaber Efendimizin (s.a.s.) çocukları çok sevdiğini ve  onlara çok değer verdiğini çeşitli örneklerle izleyicilerin dikkatine sundu.

- Katılımcılara 1 yıllık ücretsiz dergi aboneliği

Müftü Kotan, "2020 Pandemi Mevlid-i Nebi Çevirim İçi" projesi kapsamında düzenlenen yarışmalara katılanların tamamına kitap ve dereceye giren gençlere, Diyanet Çocuk ve Diyanet gençlik dergisi olan "Geçerken" isimli dergilerine bir yıllık abonelik hediye edileceğini söyledi ve tüm yarışmalarda dereceye girenlerin isimlerini ve kazandıkları ödülleri açıkladı.

Programın sonunda, İlçe Müftüsü Abdurrahman Kotan düzenlenen program ve yarışmalara ilgi gösteren katılımcılara teşekkür etti.

Editör: Mehmet Çalışkan