‘2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası’ etkinlikleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Mevlid-i Nebi Yazma Eserler Sergisi’nin açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, İslam Medeniyetinde ilim ve sanatın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

“İslam Medeniyetinin belki de en önemli niteliklerinden birisi ilimle sanatı bir arada harmanlayan bir medeniyet olmasıdır. Çünkü bizde sanattan uzak kalmış, kuru ve soğuk bir ilim yoktur. Mutlaka ilim eserlerimiz sanatla buluşmuş, sanatın farklı renkleriyle süslenmiştir. Bizde ilim sıcaktır. Bizde ilim sanatkâr olan Cenab-ı Hakk’ın güzelliğiyle bezenmiştir.

Aynı şekilde bizde sanat da ilimden uzak değildir. Sanatçı da kimi zaman hüsnühat kalemi elindeyken, kimi zaman tezhip ya da minyatür yaparken, kimi zaman ebru fırçasıyla renkleri suya dokurken, mutlaka dinin etkisindedir. Maneviyatın, Cenab-ı Hakk’ın ve ilmin etkisindedir. Dolayısıyla İslam Medeniyeti, sanatın ve ilmin iç içe geçtiği, birbirini beslediği bir medeniyettir.

Biz şimdi bu sergide, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) vasıflarını anlatan, hem bedensel özelliklerini hem de ahlaki özelliklerini bize tanıtan Muhammediyeler göreceğiz. Efendimizin miracını konu alan Miraciyeler göreceğiz.

Vesilet’ün-Necat gibi, Mevlit gibi Peygamber Efendimizin hayatına ve ruhuna adanmış eserler göreceğiz. Ve her birinin kenarında, o dönemi yansıtan son derece zarif süslemeler, nakışlar ve desenler olduğunu göreceğiz. Böylelikle hem ilme doyacağız hem de sanatımızı bir kere daha keşfetme imkânı bulacağız.

Kütüphanemizde okuyucuların istifadesine sunulmuş son derece zengin bir el yazmaları koleksiyonu var. Yaklaşık 20 bin eser okuyucularımız için aktif bir şekilde internet ortamında erişime açıldı. Yazma eserler sistemine abone olan okuyucularımızın bu yazma eserlerden faydalanma imkânı var.”

Prof. Dr. Huriye Martı’nın konuşmasının ardından kurdele kesilerek sergi ziyarete açıldı.

Sergide; Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Kütüphanesi Yazma Eser Koleksiyonu’nda yer alan Muhammediyyeler, Şifa-i Şerifler ve şerhleri, Evradlar, Envarü’l Âşıkin, Silsilenâme, Siyer-i Nebi, Vesilet’ün-Necat, Kasidetü’l Bürde gibi eserlerde yer alan hat, minyatür ve tezhip sanatına dair eşsiz örnekler yer alıyor.

Yazma eserler; bilimsel yönleri, eşsiz sanatsal özellikleri ve sahip oldukları içerik nedeniyle yeri doldurulamayacak önemli kaynaklar arasında gösteriliyor.

Aynı zamanda bir ülkenin geçmişten geleceğe uzanan en kıymetli kültür mirası olarak değerlendiriliyor.

20 bin yazma eser dijital ortamda erişime açıldı

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı koleksiyonunda yer alan Arapça, Osmanlıca ve Farsça 7 bin 324 cilt el yazma eser ve bu eserlere ait risalelerle birlikte 20 bin yazma eser, https://kutuphane.diyanet.gov.tr/ adresi üzerinden erişime sunuldu.

Araştırmacı ve okuyucular, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi Yazma Eserler Sistemi’ne https://kutuphane.diyanet.gov.tr/YazmaEserSearch.aspx adresi üzerinden üye olarak, kültür mirası yazma eserlerle ilgili ücretsiz okuma ve araştırma yapabiliyor.

Şu ana kadar bin 350 araştırmacı sisteme üye olarak kültür mirası yazma eserlere erişim sağladı. 

Gelecek nesillere aktarılacak en önemli kültür mirası olan yazma eserlerin, içerdikleri kıymetli bilgilerle günümüzde ve gelecekte birçok ilmi çalışmaya ışık tutması ve kaynak teşkil etmesi bekleniyor.

‘Ahmet Hamdi Akseki Camii Sergi Salonu’nda açılan sergi, 11-16 Kasım 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Editör: Mehmet Çalışkan