Özbekistan Müslümanları Dini İdare Başkanı Baş Müftü Osmanhan Alimov 15 Ağustos 2021 tarihinde ağır hastalık nedeniyle 71 yaşında vefat etmişti.

Özbekistan Müslümanları İdaresi Ulema Konseyi tarafından 19 Ekim 2021'de gerçekleştirilen genişletilmiş toplantıda Taşkent Müftüsü olarak görev yapan Nuriddin Hoca Haliknazarov, Özbekistan Müslümanları İdaresi Reisi ve Başmüftülüğüne seçildi.

- İlk hayırlı olsun ziyareti Türkiye'den

Özbekistan yeni Başmüftüsü'ne ilk hayırlı olsun ziyareti görevinin ilk gününde Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapıldı. 

Bazı temaslarda bulunmak üzere Özbekistan'a gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Özbekistan Müslümanları İdaresi Reisi ve Başmüftüsü Nuriddin Hoca Haliknazarov'u makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın selamını ileten Argun, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt içi ve yurt dışı teşkilarlarında yürüttüğü dini faaliyetler hakkında konuştu ve Haliknazarov'u ilk yurt dışı ziyareti için Türkiye'ye davet etti.

Başmüftü Nuriddin Hoca Haliknazarov ise Başkan Yardımcısı Argun'un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

- Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke, Türkiye olmuştu

1992 yılında SSCB'den ayrılarak bağımsızlığına kavuşan Özbekistan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştu. Özbekistan idaresi, SSCB döneminde Dış İşleri Bakanlığı olarak kullanılan binayı Türkiye Büyükelçiliğine hediye etmişti. Bu gün o bina hala elçilik binası olarak kullanılıyor.

--

Nuriddin Hoca Holiknazarov kimdir?

Nuriddin Hoca Holiknazarov, 1968 yılında Andican ilinin Asaka şehrinde doğdu.

1992'de Buhara'daki Mir Arab Medresesi'nden, 1998'de İmam Buhari Taşkent İslam Enstitüsü'nden, 2007'de de Fergana Devlet Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kariyeri boyunca Asaka'daki Ahmadali Mahdum Camii ve Taşkent'teki Ak Tepa Camii'ninde İmamlık yaptı.

Başkentteki Kukeldash medresesinin, Andijan ilindeki Seyyid Muhyiddin Mahdum Medresesi Öğretim Üyeliği yapan Haliknazarov, Andican Müftüsü ve 2019'dan bugüne kadar Taşkent Müftüsülüğü görevlerinde bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan