Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) bünyesinde faaliyet yürüten Müsdav Akademi kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin yurt dışı belge sınavlarında başarılı olabilmeleri ve yabancı dil yeterliklerinin artırılması amacıyla başlatılan yabancı dil eğitimi seferberliği, personelin eş ve çocuklarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Konuya ilişkin MÜSDAV'dan Diyanet Haber'e yapılan açıklamaya göre 26 Nisan 2021 tarihinde kayıtların alınmaya başlandığı 4. dönem yabancı dil programlarında eğitimler 17 Mayıs 2021’de başlayacak.

Çevrimiçi platformlar üzerinden yapılan kurslarda başarı seviyesi yüzde 85’in üzerinde

Müsdav Akademi kapsamındaki dil eğitimi programları çevrimiçi platformlar üzerinden başlatıldı. Böylelikle yurt içinden ve dünyanın her bir bölgesinden yaklaşık 3 bin 500 kişi kurslara katılım sağladı.

açıklamada, sınavlara katılan kursiyerlerin yüzde 85’inden fazlasının uluslararası geçerliliği bulunan bir belge almaya hak kazandıkları belirtilirken bunun aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin yabancı dil yeterliklerinin artmasına da anlamlı şekilde katkı sağladığı ifade edildi.

Personelin eşi ve çocukları da kapsama alındı

Dil programlarının uygulanması sırasında Müsdav Akademi’ye ulaşan en yoğun taleplerden birinin bu imkandan personel eş ve çocuklarının da yararlanması yönünde olduğu belirtilen açıklamada, yapılan anlaşmalarla eş ve çocukların da kurslara katılımına yönelik düzenlemeler yapıldığı kaydedildi.

İlkokul, ortaöğretim, lisans ya da lisansüstü öğrenim ayrımı yapılmadan, personelin eğitim öğretim görmekte olan tüm çocukları için hizmet genişletildi. Eş ve çocuklardan gelen yoğun talepler meyvesini vermeye başladı ve büyük bir başarıya imza atan personel yakınları da belgelerine kavuştu.

Kurslarla ilgili talepleri takip etmek üzere iletişim merkezi kuruldu

Müsdav Akademi, kurslara kayıt olanlara nitelikli bir hizmet sunmak ve kalite güvence sistemini oluşturmak amacıyla bir iletişim merkezi kurdu. Kursiyerler veya kurslara başvurmak isteyenler, iletişim merkezine 0 850 260 10 10 numaralı telefondan veya [email protected] mail adresinden talep, öneri ve şikayetlerini iletebilecek.

Programlar ihtiyaç ve beklentilere göre planlandı

Düzenlenen tüm dil eğitim programları, kursiyerlerin Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı görevlendirmeleriyle ilgili düzenlediği sınavlarda personelin başarılı olmaları, gerekli alt yapıya ulaşmaları, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini istenilen düzeye getirmeleri ve en az A1 ve A2 düzeyinde, sonrasında ise daha üst seviyelerde sertifika alabilmeleri ya da yeterli YDS dil puanı alabilmeleri gibi hedefler göz önünde tutularak planlandı.

Programda, kursiyerlerin yeterli dil seviyesine ulaşıp ulusal ya da uluslararası geçerliliği olan; YDS, TOEFL IBT, TELC, DELF / DALF sınavlarında ilgili belgeyi alabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri edinmelerine de imkan sağlayacak şekilde düzenlemeler yapıldı.

Kurumsal yapısı oturmuş eğitim müesseseleriyle iş birliğine gidildi

Dil programlarının uygulanmasında niteliğin ve kalitenin sağlanması aynı zamanda belge sınavlarında daha verimli sonuçlar elde edilmesi amacıyla üniversiteler ve eğitim kurumlarıyla anlaşmalar yapıldı. Ankara Üniversitesi TÖMER, Hacettepe Üniversitesi Dil Okulları, Fransız Kültür Merkezi, Deutschmitspring Verlag, Dialogue, Zümrüdü Anka ve Çağrı Dil Okulları'nın iş birliğine gidilen kurumlar arasında yer aldığı ifade edildi.

Sınav teknikleri dikkate alındı

Programa katılanların ilk aşamada A1 ve A2 düzeyine ulaşması, ikinci aşamada ise çevrimiçi deneme sınavları, karşılıklı etkileşim vb. tekniklerle girecekleri sınavda ihtiyaç duyacakları sınav teknikleri ve sınav deneyimini kazanmaları hedeflendi.

Kursiyerlerin, kültürler arası iletişimin gerekli olduğu ortamlarda kendini tanıtma ve ifade edebilme, farklı kültürlerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunabilme, iletişim kurma, genel veya belirli bir konu üzerinde fikir sorma, kendi fikrini ifade edebilme gibi kazanımlar elde etmeleri de kurs programı yapılırken göz önünde bulunduruldu.

Programlar personelin mesai ve namaz saatleri gözetilerek oluşturuldu

Ders programı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı mensuplarının görevlerinde aksama yaşamadan kurslara katılım sağlayabilecekleri şekilde oluşturuldu. Mesaiye tabi görevliler için mesai saatleri, din görevlileri için namaz saatleri ve Kur’an kursu öğreticileri için de ders saatleri dikkate alınarak planlama yapıldı.

Talep üzerine programa Farsça eklendi

Daha öncesinde yoğun talep üzerine Arapça'nın programa dahil edildiği ifade edilen açıklamada, yapılan anketlerde ortaya çıkan Farsça’nın da programa eklenmesi yönündeki talepler doğrultusunda bu dönem Farsça dilinin de eğitim içeriğine eklendiğini ve MÜSDAV Akademi Dil Kursları'nın bu dönem toplamda 9 dilde düzenleneceği aktarıldı.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için TIKLAYINIZ>>>

Editör: Mehmet Çalışkan