İstanbul’da İl Müftülüğü ile 39 ilçe müftülüğü, müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisinin verilmesinden bu yana 1.328 çiftin nikâhını kıydı.

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı; "İstanbul genelinde şimdiye kadar müftülüklerimizde 1.328 nikâh akdi gerçekleştirildi. Müftülüğe nikâh işlemleri için en fazla başvuru yapan ilçe Ümraniye ve Avcılar oldu." dedi.

Evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verilebilecek kurumlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklenmesiyle 9 Aralık 2017 tarihinden itibaren müftülüklerde resmi nikâh kıyılmaya devam ediyor.

İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, bugüne kadar İstanbul'da müftülüklerce gerçekleştirilen nikâh işlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Müftülüklerde nikâh işlemlerinin belediyelerdeki gibi olduğunu söyleyen Maşalı, evlenecek çiftlerin müftülüğe müracaat etmesiyle, başvuruların değerlendirildiğini belirtti.

İstanbul Müftüsü Maşalı; "Müftülüğe nikâh için başvurulduğu takdirde sistemden giriyoruz, çiftin önünde evlenmelerine herhangi bir engel yoksa onların da talepleri doğrultusunda bir takvim veriyoruz. Bu merasimler müftülük binalarımızda ya da düğünün yapıldığı mekânda gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar müftülüklerce kıyılan nikâh sayılarına ilişkin bilgiler de paylaşan Maşalı; "İstanbul genelinde şimdiye kadar müftülüklerimizde 1.328 nikâh akdi gerçekleştirildi. Bu dağılım ilçe bazında farklı oluyor. Müftülüğe nikâh işlemleri için en fazla başvuru yapan ilçe Ümraniye ve Avcılar. Onun haricinde ortalama bir dağılım var. Diğer ilçelerde daha düşük seviyede, bu durum ilçenin nüfus yoğunluğuyla da alakalı." diye konuştu.

Yaz sezonuyla birlikte nikâh taleplerinin daha fazla geldiğini kaydeden Maşalı, buna rağmen başvurularda belirgin bir artış olmadığını dile getirdi.

Pandemi sürecinde müftülüklerde kıyılacak nikâhlarda sadece 18 çiftin erteleme talebinde bulunduğunu ifade eden Müftü Maşalı; "Onun dışında sürecin getirdiği şartlar doğrultusunda nikâhlarını kıydık. Evlenecek çiftler ve sadece şahitleri aldık, maske takmak suretiyle bu dönemde nikâh merasimlerini gerçekleştirdik." dedi.

- 39 ilçemizde müftülüklerimiz vatandaşlarımızın nikâh talebine açıktır

Maşalı; "Takip ettiğimiz kadarıyla, 'Pandemi süreci son bulsa da nikâhımızı yapsak' diye bekleyen gençler var. Vatandaşlarımıza arzım şu olur; İstanbul genelinde 39 ilçe müftülüğümüz vatandaşlarımızın nikâh talebine açıktır. Onların başvuru yapmaları durumunda, belediyelerde hangi çerçevede nikâh merasimleri gerçekleştiriliyorsa, aynı şekilde müftülüklerde de oluyor. 39 ilçemizde bu açıdan vatandaşımızın hizmetindeyiz." şeklinde konuştu.

Maşalı, sözlerini; "Çiftlerimize mutluluklar dilerim. Aile, toplumumuzun direği. Aile kurumu güçlendikçe bu toplum daha da güçlenecektir. Cenabı Hakk, evliliğe adım atacak çiftlere de mutluluklar lütfetsin, aralarında mutluluk hanelerine huzur versin. Temennim budur." ifadeleriyle tamamladı.

Editör: Mehmet Çalışkan