Manisa İl Müftülüğü ile Yeşilay Manisa Şubesi iş birliğinde, ““Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum, Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum” sloganıyla sigarayı bırakma kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın tanıtımı amacıyla Türkiye Diyanet Vakfı Manisa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, bağımlılığın kişileri hayatın manasından, var oluş gayesinden ve yaratılış hikmetinden uzaklaştırdığına dikkati çekerek gençlere seslendi ve “Yaratıcımız bizi var etti ve bizi bize emanet etti. Kalbimizi, ruhumuzu, bedenimizi, ömrümüzü her türlü kötülükten korumalıyız.” dedi.

“Güzel bağımlılıklar da var”

Güzel bağımlılıkların da olduğunu ifade eden İl Müftüsü Soykök, “Eşimize, ailemize bağımlılık çok güzeldir; biz ona sevgi diyoruz, sevda diyoruz, aşk diyoruz. İyiye, güzele, doğruya bağımlılık çok güzeldir; biz ona hak diyoruz, adalet diyoruz, ahlak diyoruz, fazilet diyoruz. Ülkeye, millete, medeniyete bağımlılık çok güzeldir; biz ona ahde vefa diyoruz. En önemlisi de Rabbimize, Peygamberimize, Kitabımıza bağımlılık çok güzeldir; biz ona iman diyoruz.”  diye konuştu.

“İnsanlığın hayatını güzelleştirmek, huzurunu beslemek kanayan yaralarını sarmak da bir din hizmetidir”

Günümüz insanını kıskaç altına alan, sadece bireyleri değil aileleri ve toplumları da tehdit eden en ciddi sorunlardan birisinin bağımlılık olduğuna vurgu yapan Müftü Soykök, “Dinin insan için ‘hayat’ anlamına geldiği ve insana gönderildiği dikkate alındığında, din hizmetlerinin tanımı bambaşka bir nitelik kazanıyor. İnsanlığın yararına olan her türlü işin din ve iman ile ilintili olduğunu ve din hizmeti kapsamına girdiğini kabul ediyoruz. Din hizmeti sadece camide namaz kıldırmak, Kur’an öğretmek ve hac görevlerini üstlenmek değil, bireyin ve toplumun hatta insanlığın hayatını güzelleştirmeye, huzurunu beslemeye, kanayan yaralarını sarmaya yönelik bir hizmettir.” değerlendirmesinde bulundu.

Öncelikli görevinin; toplumun birlik ve dirliğini, huzur ve barışını temin etmek olan Müftülüğün, her alanda olduğu gibi bağımlılıkla mücadele konusunda da temel dini referanslardan beslenerek yeni bir söylem ve eylem alanı açacağını dile getiren Soykök, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Din görevlileri olarak bizler, bağımlılık olmadan önce koruyucu ve önleyici tedbirler alma konusundaki sorumluluklarımızın farkındayız. Nitekim hadis-i şerifte; ‘İçinizden biri bir kötülük görürse onu eliyle, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin, buna da gücü yetmezse kalbiyle (ona karşı kin ve nefret beslesin). Bu ise imanın asgari gereğidir.’ buyurulmuştur.

Gençlerimizi ve yetişkinlerimizi zaman yönetimi, sağlık ve vakit bilinci konusunda aydınlatacağız. Bedenlerinin ve ömürlerinin Allah tarafından kendilerine verilmiş en kıymetli emanetlerden olduğunu anlatacağız.

Manisa İl Müftülüğü ve ilçe müftülükleri gençlik koordinatörlükleri ve Türkiye Diyanet Vakfı gençlik kolları olarak gençlere yönelik düzenlediğimiz etkinliklerle, gençlerimize iç disiplin geliştirmesi noktasında yardımcı olacağız.

Kendi kendisini denetlemesi, hesaba çekmesi, vicdanının sesini dinlemesi, hedef belirlemesi, kendiyle yarışması ve kendine inanması gençlerimizin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacaktır.

Bir gencin kültürel, dinî ve ahlâkî değerlerimizi bilmesi, bağımlılık yapan maddelere ve eşyalara hayır demesi için mantıklı sebepler üretmesini kolaylaştırır. Maneviyatının güçlü olması ona özgüven sağlar, boşlukta savrulmamasını ve kendinden emin bir şekilde kararlarının ardında durmasını temin eder.

Dürüstlük, sadakat, vefa, sorumluluk gibi erdemler hakkında bilgi sahibi olması, helal-haram bilinci edinmesi, insanı bağımlılık konusunda güçlü kılar.”

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun, sigaranın haram olduğu yönünde fetvası bulunduğunu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın her fırsatta bunu dile getirdiğini anımsatan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi sigaraya bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor. Hayatımızın, sağlığımızın bizlere emanet olduğunu, ruh ve beden sağlığımızı korumanın ibadet olduğunu her fırsatta vurgulamalıyız.

On bir Ayın sultanı Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için güzel bir fırsattır. Ramazan ayında manevi duyguların da verdiği güçle, kişiler gün boyu sigara içmedikleri için bunu devam ettirebilecekleri yönünde cesaret kazanır, motivasyon elde ederler.

Ramazan, oruçlu kimseye sabretmeyi ve iradeyi kullanmayı öğretir. Bir ay boyunca iradesine hâkim olan insanlar, ömür boyunca sigaradan da uzak durabilir. Ramazan ayı bitmeden sigarayı bırakma planları yaparak, Ramazan sonrasında hemen uygulamaya koyabilirler.

Bu sebeple Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekmektedir.

Sigara, dengeli beslenmenin karşısında en büyük engellerden biridir. Ramazan ayı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için de iyi bir fırsattır. Bu Ramazan’da iftara kadar değil son nefese kadar sigarayı bırakma gayretinde olmalıyız.

Manisa İl Müftülüğü ve ilçe müftülüklerimiz bünyesinde oluşturduğumuz “Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlükleri” olarak sigarayı bırakmak isteyenlere her türlü rehberliği ve manevi desteği vermeye hazırız. Bizlere başvuran vatandaşlarımızı Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele merkezlerimize yönlendireceğiz. Sigara ile mücadele süreçlerinde onların ve ailelerinin daima yanlarında olacağız.

Sigarayı bırakmak amacıyla kampanyaya dahil olanlara İl ve ilçe müftülüklerinde oluşturulan bağımlılıkla mücadele koordinatörlerince rehberlik hizmeti sunulacağını ve kişilerin gerektiğinde Yeşilay ile iş birliği içerisinde tedavi süreçlerine yönlendirileceğini ifade eden İl Müftüsü Soykök, kampanya kapsamında sigarayı bırakma iradesini gösteren vatandaşlara Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla çeşitli hediyeler takdim edileceğini, en büyük hediyenin ise sigaranın esiri, tutsağı olmaktan kurtulmaları olacağını sözlerine ekledi.

Sonrasında söz alan Yeşilay Manisa Şube Başkanı Salih Fulcun ise kampanyaya dair detaylı bilgiler paylaştı.

Sigarayı bırakma kampanyasındaki iş birliği dolayısıyla İl Müftülüğüne teşekkür eden Fulcun, kampanyanın hayırlara vesile olmasını diledi.

Editör: Mehmet Çalışkan