Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen 3. Afrika Ülkeleri Dini Liderler Zirvesine 52 ülkeden 100’ün üzerinde lider katıldı.

4 gün sürecek zirvede katılımcılara bir konferans veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, daha önce iki defa düzenlenen zirvenin önemli bir platforma dönüştüğünü, yapılacak çalışmalar neticesinde üçüncüsünde de çıkacak sonuç ve mesajların çok daha büyük ölçüde yankı yapacağının şimdiden görüldüğünü söyledi.

- Türkiye ile Afrika bir araya geldiğinde orada sadece ümmetin birliği ve iyiliği konuşulur

Kıran, zirvenin başlığında “Çıkarsız Dayanışma, İyilikte Yardımlaşma” temasına vurgu yaparak, “Türkiye ile Afrika bir araya geldiğinde orada sadece ümmetin birliği ve iyiliği konuşulur. Türkiye ve Afrika bir arada olduğunda, Türk halkları Afrika halklarıyla buluştuğunda orada insanlık için sadece barışın ve huzurun mesajları serdedilir ve bu mesajlar bütün insanlığı kuşatır.” dedi.

- Dünya beşten büyüktür

Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür.” Sözünü hatırlatarak, “Bugün yine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde insanlığa umut veren ‘Dünya beşten büyüktür.’ mesajının içinin doldurulması adına, bu birlikteliklerin bu dayanışmaların son derece önemli olduğunu biliyoruz. Dünya beşten büyüktür iddiasının ve felsefesinin en önemli ilham kaynaklarının birisinin Afrika kıtası olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar 27 Afrika ülkesi ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatan Kıran, “Her gidişinde değim yerindeyse heybesi dolu gitti. Türk halkının selamlarıyla, o gönüldaşlığıyla birlikte Türkiye’nin zenginliklerini, Türkiye’nin sofrasını, ekmeğini paylaşmaya geldiğini, Afrika halklarıyla kucaklaşırken son derece samimi bir şekilde hissettirdi. Ve bu karşılıklı hisler sayesinde bugün sizler Afrika halklarına ve Afrika’dan dünyaya verdiğiniz mesajlarla gelecek bakımından son derece bizlere ümitvar olmamız gerektiğini söylüyor, gösteriyorsunuz.” dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan