Tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında vefat eden eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'ın da katıldığı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından İstanbul Fatih Camii Haziresinde ebediyete uğurlandı.

Cenaze namazının ardından helallik alan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

Muhterem Müslümanlar, 

Fatih Sultan Mehmet Han’ın yadigarı İstanbul’umuzun uzun yıllar Şehr-i Eminliğini yapan, muhterem başkanımız Kadir Topbaş Beyefendi’nin cenaze namazını hep birlikte eda ettik, Cenab-ı Hakk kabul eylesin.

Okuduğum ayeti kerimeler mülk suresinin ilk ayetleridir.

Rasül-ü Zişan Efendimiz Mülk Suresini vefat eden yakınlarımızın, Müslümanların ardından okumamızı tavsiye buyurur. Tabiki bu tavsiye bizim için çok önemli, Kur’an-ı Kerimden okuduğumuz ayetlerin sevabını vefat eden insanlarımıza bağışlıyoruz ancak esas dersi, bizim almamız gerekiyor. Ölülerden ziyade dirilerin ders alması gerekiyor. Bir hikmet var ki Efendimiz Aleyhisselatü vesselam Mülk Suresini okumamızı tavsiye buyuruyor.

Buyuruyor ki Rabbimiz, “Mülkü elinde bulunduran Allah’ın adı ne yücedir.” Yani hem yeryüzünde, kainatta ne varsa hepsinin sahibi olan Allah’tır, idarecisi olan da Allah’tır. Sonra “Allah hayatı da ölümü de bakalım hanginiz daha güzel işler yapıyorsunuz diye sizi imtihan etmek için yarattı.” Dünyada imtihan için varız. Dua ediyoruz inşallah, en güzel işi yapmak hepimize nasip olur. Kadir Topbaş Beyefendi’ye de biz inanıyoruz ki en güzel işleri yapmak nasip oldu. Rabbim dünyada iken insanlığın hayrına yaptığı her işi amel defterinde karşısına çıkarsın. İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır buyuruyor Peygamber efendimiz.

Erbaş daha sonra cenaze namazına katılanlardan merhum için helallik aldı ve sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, Kadir Topbaş ile yol arkadaşlığının Çarşamba'da İstanbul İmam Hatip Okulu'nda başladığını belirterek, şunları söyledi:

"İmam hatip okuluna girdiğimizde Kadir Abimiz benim 4-5 sınıf önümdeydi ve o zamanlar aynı zamanda oranın da kantinine bakarlardı. Orada başlayan yol arkadaşlığımız daha sonra davada da beraber sürdü. İstanbul'da Beyoğlu Belediye Başkanlığı, ardından İstanbul Belediye Başkanlığı ve bu süreç içerisinde devam eden bu yol arkadaşlığımız böyle geldi. Hepimizin mukadder akıbeti olan Rabbimden geldik tekrar Rabbimize döneceğiz, bundan kaçış yok. Şu anda hizmetinde bulunduğu İstanbul'umuzda Fatih Camisi'nin musallasından inşallah uğurluyoruz Hakka."

Topbaş'ın cenazesinin Fatih Camisi'nin haziresine defnedileceğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Orada da çok değerli arkadaşları olacak. O arkadaşlarıyla beraber de inşallah Rabbim sevgili Habibi'nin livaül hamd ismiyle müsemma sancağı altında buluşturur. Hep birlikte bizleri buluşturur inşallah. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Malum büyük bir musibetle karşı karşıyayız. İşte bu koranavirüs belası birçok yol arkadaşlarımızı bizden ayırdı, ayırıyor ve büyük bir mücadele bu süreç içerisinde veriliyor. Rabbim yar, yardımcımız olsun. Tüm şehitlerimize Rabbim sevgili Habibi'ne komşu eylesin. Şu anda hasta yatağında medet bekleyenler var, Rabbim onlara da inşallah yardımını göndersin. Hep birlikte bir Fatiha ile Kadir Ağabeyimizi uğurlayalım inşallah."

Kadir Topbaş'ın cenazesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin omuzlarında camiden uğurlandı. Topbaş'ın cenazesi, Fatih Camisi Haziresi'ne defnedildi.

Editör: Mehmet Çalışkan