Ordulular Vekfı tarafından İstanbul'da düzenlenen bir konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dileyicilerden gelen bir soru üzerine Din İşleri Yüksek Kurulunun, sosyal konut projesi hakkında bildirdiği görüş üzerine açıklamalarda bulundu.

- Din İşleri Yüksek Kurulu çok köklü bir birimdir

Din İşleri Kurulunun köklü ve bağımsız bir kurul olduğunun altını çizen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulu çok köklü bir birimdir. Din İşleri Yüksek Kuruluna kurulduğu günden bugüne kadar yanlış bir fetvayı hiç kimse verdirtememiştir. Din İşleri Yüksek Kurulu bu kadar bağımsızdır." ifadelerini kullandı.

- Bu fetva doğrudur!

Erbaş Din İşleri Yüksek Kurulunun 16 ilim adamından oluştuğuna işaret ederek, "Böyle bir fetva verdiyse bana da 'Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği bu fetva doğrudur.' demek düşer. Milletimize de bunu demek düşer. Aksini iddia etmek Din İşleri Yüksek Kurulunu oluşturan 16 ilim adamına haksızlıktır." dedi.

- Günlerce hocalarımız çalışarak bu cevabı verdiler

Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurlununun görüşüne saygı duyulmasını dile getirerek,"Din İşleri Yüksek Kurulu bunu faiz olarak değerlendirmiyor, 'Bu faiz değildir' diyor. Ama ne diyorlar, 'Böyle bir faiz caizdir' dedi diyorlar. Alakası yok. Din İşleri Yüksek Kurulu ne diyor? 'Bu uygulama faize girmez.' diyor. 'Bu bir karşılıklı ticarettir, zaruret durumunda olan insanların bu ticaretten istifade etmesi uygundur.' diyor Din İşleri Yüksek Kurulu. O muameleyi, o işlemi faizin dışında bir işlem olarak görüyor. O zaman bize oradaki ilim adamlarımıza da saygı duymak düşer diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- Haksızlık yapmayalım!

Başkan Erbaş son olarak Din İşleri Yüksek Kuruluna güvenilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Günlerce hocalarımız çalışarak bu cevabı verdiler. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu’na güvenmemiz gerekiyor. En az hepimiz kadar bu konuda hassaslar. Hepimiz kadar faizin ne büyük bir bela olduğunu, Allah ve Resulüne harp ilan etmek olduğunu oradaki hocalarımızın hepsi en az bizim kadar biliyor. O açıdan lütfen bu konuda haksızlık yapmayalım." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan