Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Elazığ’dan sonra Malatya’ya geçerek buradaki depremzedelerle bir araya geldi.

Depremde zarar gören tarihi Hacı Yusuf Taş Camii'nde de incelemelerde bulunan Başkan Erbaş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi camide meydana gelen hasar için üzüldüklerini ancak, can kaybı olmamasının üzüntülerini azalttığını söyledi.

“Cenab-ı Hak daha büyük depremlerden korusun” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

"Malatya'nın merkezinde çok fazla hasar yok, can kaybı da yok. Bundan dolayı Allah'a hamd ediyoruz. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ilk anda hem Elazığ'da hem Malatya'da bulunduk. Şu an Elazığ'da Türkiye Diyanet Vakfının mobil mutfağı 5 bin kişiye yemek verecek şekilde kuruldu. Depremzede kardeşlerimizin yanındayız. Bu camide hasarın en kısa sürede tespit edilerek, gereğinin yapılmasını arzu ediyoruz, üzerimize düşeni yapacağız.”

Başkan Erbaş bir gazetecinin, “Gündemde bir tartışma var; depremde ölenler şehit midir, değil midir?” sorusu üzerine, “Depremde, yangında ölenler, denizde, sel felaketinde boğulanlar İslam fıkhına göre hükmen şehit sayılır” cevabını verdi.

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak depremzede kardeşlerimize maddi ve manevi destek olmaya çalışıyoruz”

Daha sonra Söğütlü Camii’ne geçerek, burada depremde hayatını kaybedenler için okunan Kur’an-ı Kerim tilavetini dinleyen Başkan Erbaş, camide yaptığı konuşmada; “Muhterem Müslümanlar malumunuz, Cuma akşamı Malatya-Elazığ yöresinde bir deprem yaşadık. Bu depremde vefat eden insanlarımız oldu. Allah hepsine rahmet eylesin, yaralı olan kardeşlerimiz var, onlara da acil şifa diliyoruz. Rabbim en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını nasip eylesin inşallah” dedi.

Başkan Erbaş, dünya hayatının bir imtihan olduğunu, Allah’ın depremle kıyameti hatırlattığını ifade etti. Depremin bir uyarı olduğunu belirterek, binaları sağlam yapmanın bir kulluk vazifesi olduğunu işaret eden Başkan Erbaş, “Dünya için tedbirimiz bu olacak. Peki ahiret için tedbirimiz ne olacak? Her an ölecekmiş gibi ölüme hazır yaşamalıyız, ölüme hazır olmalıyız. Kaşla göz arasında ölüm. O akşam deprem olduğu anda çoluğuyla çocuğuyla belki sohbet ediyordu kardeşlerimiz, bina çöktü ve rahmet-i Rahman'a kavuştular. Onlardan biri biz de olabilirdik. Kendimizi onların yerine koyalım ve alacağımız dersi oradan alalım” şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde camilerin depremzedelere açık olduğunu kaydeden Başkan Erbaş,  “Cenab-ı Hak geçmişlerimize, depremde vefat eden kardeşlerimize rahmet eylesin, yaralı olanlara acil şifalar nasip eylesin. Depremzede kardeşlerimize yardım eylesin” niyazında bulundu.

Devletin tüm imkanlarıyla depremzedelerin yanında olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, hem burada hem Elazığ'da. Biz üç gündür gerekli ziyaretleri yapıyoruz, manevi destek olmaya çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan manevi rehberlerden oluşan bir ekibimiz depremzedelerimizin yanında. Hem maddi hem manevi destek olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan