Yeni atanan il müfütleriyle video konferans toplantısı gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, müftülerin göreve başladıklarında yapmayı planladıkları ilk çalışmalar hakkında bildi aldı.

- Müftülük, bir kula nasip olabilecek en önemli görevlerden birisidir

Başkan Erbaş, müftülerin yüklenmiş oldukları görevin önemine işaret ederek; "Öncelikle hayırlı olsun göreviniz. Bu mümtaz, ulvi görevde Cenab-ı Hakk sizlere muvaffakiyetler nasip eylesin. Müftülük, bir kula nasip olabilecek en önemli görevlerden birisidir. Efendimiz (s.a.s.)'in varisi olarak, dünyada bir beldenin en üst seviyede varisi olma lütfu, her insana nasip olmaz. Bu sizlere nasip oldu. Cenabı Hakk, onun tebliğinde, davetinde, hizmetinde, Efendimiz aleyhissalatü vesselamın yolunda gitmeyi, ona hakkıyla varis olmayı  nasip eylesin." dedi. 

Şehrin manevi önderi ve rehberi olmanın, toplumun gözünde çok değerli bir durum olduğuna dikkati çeken Erbaş; "Tarih boyunca şehirlerin manevi rehberliğini müftülerimiz yapmışlar. En zor zamanlarda, en sıkıntılı zamanlarda toplumu moral motivasyon açısından olsun, din hizmetleri açısından olsun, her vesileyle diri tutmayı, canlı tutmayı sağlamış ve toplumun kalbinde, gönlünde yer etmiş nice müftülerimiz var, nice alimlerimiz var. Yani hem müftü hem alim olan insanlarımız var. Bütün müftülerimiz esasında ilim sahibi insanlardır ve onlar iz bırakmışlardır. Toplumların zihinlerinde iz bırakmışlardır. Şöyle geçmişe doğru baktığımız zaman, görev yaptığınız illerde, 1900'lü yılların tabi Cumhuriyetin başlarından itibaren orada resimlerini göreceksiniz, o müfütlerin neler yaptığını, daha önceki hayatlarında neler yaptıklarını göreceksiniz. Onlar sizin için bir rehber olacak. Bu açıdan gitmeden önce geçmiş müftülerin hayatlarını hatıralarından okuyunuz. Sadece sizin ilinizde değil başka illerde görev yapmış çok sayıda örnek müftülerimiz var. Onlar muvakiyete nasıl ulaşmışlar, bu başarıya nasıl ulaşmışlarsa sizlerden de o başarıyı bekliyoruz inşaallah." ifadelerini kullandı. 

- En çok önem verdiğimiz konuların başında gençlerimiz geliyor

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, din hizmetinde en çok önem verilen konuların başında gençlerin ve ailenin geldiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Gençlerle ilgilenmek, onlara rehberlik etmek... bunu sizler tek başınıza yapacak değilsiniz. Mutlaka görevlilerinizle yapacaksınız. Müftü yardımcılarınızla, ilçe müftülerinizle, imamlarınızla, müezzinlerinizle, vaizlerinizle yani pek çok ünvanda arkadaşımıza amirlik yapacaksınız, rehberlik yapacaksınız. Amirliğiniz rehberliğinizin önünde olmasın. Hocalığınız en önde olsun. Tabi ki bürokratik kurallara dikkat edeceksiniz. Bu bizim inancımızda da var. Disiplin inancımızda var. Disiplinin olmadığı yerde başarı olmaz. Ama bu disiplini, bürokratik baskılarla değil, rehberliğinizle, hocalığınızla, alimliğinizle yerine getirmeniz çok daha faydalı olur.

- Merkezden taşraya, taşranın en uzak yerine kadar bir ağ gibi milletimizin hizmetindeyiz

Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığımızın illerdeki, ilçelerdeki temsilcileri yani sizler, müftülüklerimiz, müftülüklerimizdeki vaizlerimiz, aile rehberlik bürolarındaki aile rehberlerimiz, bunların yaptıklarını şöyle bir araya getirdiğimiz zaman, toplumun bize ne kadar ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Biz toplumla iç içeyiz. Merkezden taşraya, taşranın en uzak yerine kadar, mezrasına kadar bir ağ gibi milletimizin hizmetindeyiz. Bunu fırsata dönüştürmemiz gerekiyor.

- Bizim mesaimiz, gecemiz gündüzümüz olamaz!

Erbaş yeni atanan il müftülerinden beklentilerini şu ifadelerle dile getirdi, "İnşallah sizlerden beklentimiz; gittiğiniz yerlerde hem çalışmak hem çalıştırmak. İdarecinin en önemli vasfı; idaresi altında bulunan kişileri canlı tutmak, diri tutmak, aktif hale getirmek, atıl olarak bırakmamak. Hocanın mesaisi olmaz! Bizim mesaimiz, gecemiz gündüzümüz yok. Her zaman Dini Mübin-i İslam'ı anlatmakla, hakkı hakikati anlatmakla, irşat vazifesiyle geçmesi gereken bir mesleğimiz var bizim. Dolayısıyla mesai gözetmeksizin hem kendimiz çalışacağız hem de idaremiz altında bulunan hocalarımızı çalıştıracağız, onlara rehberlik edeceğiz."

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yeni atanan bütün müfütleri tek tek dinledi, hayata geçirmek istedikleri projelere dair bilgi aldı.

Video konferan toplantısına yeni atanan, Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı, Bilecik İl Müftüsü Ali Erhun, Erzincan İl Müftüsü Burhan Çakır, Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, Rize İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş ve Siirt İl Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu iele Diyanet İşleri Başkanlığından yönetici ve yetkililer katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan