Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce; önceki yıllarda gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerini değerlendirmek, 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan eğitimlerle ilgili eğitim görevlileri arasında ilke, yöntem ve uygulama birlikteliği sağlamak ve hizmet içi eğitimlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için dini yüksek ihtisas/eğitim merkezleri müdür ve eğitim görevlileriyle istişarelerde bulunmak amacıyla düzenlenen 12. Eğitim Görevlileri Semineri 27-30 Ocak 2020 tarihleri arasında Antalya-Alanya’da gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Hizmet İçi Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı Cafer Tayyar Doymaz, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş ve Program Geliştirme Daire Başkanı Osman Alpaslan’ın katılımlarıyla gerçekleşen programa, 10 Dini Yüksek İhtisas Merkezi ile 21 Hizmet İçi Eğitim Merkezinden Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezi Müdürü, Eğitim Görevlisi toplam 235 personel katıldı.

Seminer süresince; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun başkanlığında emekli eğitim görevlilerinden Mustafa Özcan ve Ali Rıza Temel’in konuşmacı olarak katıldıkları, eğitim merkezlerinin dünü ve bugününün ele alındığı bir panel düzenlendi.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç’in oturum başkanlığında, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 2019 yılında gerçekleştirilen ve 2020 yılında yapılması planlanan faaliyetlere ilişkin Daire Başkanlarınca sunum yapıldı. 

Dini yüksek ihtisas merkezi müdür ve eğitim görevlileriyle eğitim programları, sınav, tez ve konferansların ele alındığı Açık Kürsü oturumuna yer verildi. Ayrıca, idari iş ve işlemleri istişare etmek amacıyla dini yüksek ihtisas ve eğitim merkezi müdürleriyle Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç’in başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

12. Eğitim Görevlileri Seminerinde katılımcıların ilgiyle takip ettiği Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu/Bir Bilgi Toplumu Kurmak: İslam Temeddününe İlişkin Yeni Bir Okuma, Prof. Dr. Necati Cemaloğlu/Etkili Öğretmenlik ve İletişim, Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın/Kur’anı Anlama ve Yorumlamada Yeni Yönelişler konulu konferanslarının yanı sıra, hizmet içi eğitim görevlilerine yönelik Emekli Eğitim Görevlisi Talip Akbal’ın sunumuyla “Kur’an Eğitiminde Uygulama Birliği” konferansı; dini yüksek ihtisas merkezlerinde görevli yabancı uyruklu Arapça eğiticilere yönelik ise, 29 Mayıs Üniversitesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Halelşah tarafından “Arapça Öğretiminde Temel İlke ve Yöntemler” başlıklı konferanslar gerçekleştirildi.

Seminerin açılış programına Elâzığ’da gerçekleşen deprem sebebiyle katılamayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, seminerin kapanış oturumuna telekonferans yoluyla katıldı.

Erbaş; sahih bilgiye dayalı din eğitimi ve din hizmetlerinin yürütülmesinde dini yüksek ihtisas/eğitim merkezlerinin önemli roller üstlendiğini, bu noktada eğitim görevlilerinin Başkanlık teşkilatında en önemli ve en hayati görevi icra ettiklerini, eğitim görevlilerinin özellikle gençlerin eğitimine önem vermelerini, din istismarı hususunda görevlilerimize nitelikli bir şekilde eğitim vermelerinin önemini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ayrıca, Diyanet Akademisi’nin kurulması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Seminerin kapanış oturumunda 2017 yılı ve sonrasında dini yüksek ihtisas ve hizmet içi eğitim merkezlerine yeni atanan müdür ve eğitim görevlilerinin tanıtımı yapılarak eğitim merkezlerinden emekli olan eğitim görevlilerine plaket takdim edildi.

Seminer, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, birim Daire Başkanları ve eğitim görevlilerinin değerlendirmeleri ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan