Bu gece Rabbimizin engin rahmet ve mağfiret kapılarının ardına kadar açıldığı özel zamanlardan birisi olan Berat Gecesi’dir. Bizleri bir kez daha bu mübarek geceye kavuşturan Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. İman, ibadet, düşünce ve sosyal hayatımız bakımından geçmişimizi muhasebe etmemiz, kendimizi yenilememiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsat olan bu geceyi Cenab-ı Hak hepimiz için hayırlı eylesin.

Müslümanlar olarak bizler için elbette bütün zamanlar kıymetlidir. Bu sebeple ömür sermayemizin her anının yüce Allah’ın rızasını kazanma gayesiyle ve kulluk şuuruyla değerlendirilmesi gerekir. Bununla birlikte bazı gün ve geceler, yeni bir başlangıç yapmak adına Rabbimizin bizlere ikram ettiği bereketli zamanlardır. Böyle zamanlardan biri olan Berat gecesi, her şeyden önce bir muhasebe vaktidir. İhlas ve samimiyetle halimizi Rabbimize arz etme; geçmişin, anın ve geleceğin idrakine varma adına bir şuur vaktidir. Özümüze dönmek, kendimizi sorgulamak, davranışlarımıza çeki düzen verip Allah’ın rızasını kazanacak amellere yönelmek için bizlere sunulmuş değerli bir fırsattır.

Berat Gecesi, aynı zamanda tüm kötülüklerden kurtuluş umudu ve samimiyetle gayret gecesidir. Bu bağlamda hayatımız, kulluğumuz ve sorumluluklarımız çerçevesinde kapsamlı bir tefekkür için Berat Gecesi’ni vesile kılalım. Duygu ve düşüncelerimize çekidüzen verip bütün benliğimizle Rabbimizin engin mağfiretine iltica ederek O’ndan rahmet, mağfiret ve inayet dileyelim. Geçmişimizle yüzleşmek, hata ve ihmallerimizi gözden geçirmek, zamanımızı en iyi şekilde değerlendirmek ve yarınlarımızı inşa etmek için bu geceyi bir milat yapalım. Bilelim ki bu gece, ancak hayatımızı iman, ibadet ve kulluk sorumluluğuyla geçirme noktasında yeni bir başlangıca vesile kıldığımızda gerçek anlamını bulacaktır. Nefsimizi terbiye edip ahlakımızı güzelleştirerek iyiliklerimizi ve salih amellerimizi çoğaltma iradesi gösterdiğimizde bizleri Rabbimizin rızasına kavuşturacaktır. Kendimiz için istediklerimizi tüm insanlık için isteyerek çalıştığımızda dünyamızın güzelleşmesine vesile olacaktır.

Bugün maalesef savaşların, katliamların, bunalımların, ekonomik, sosyal ve ahlaki krizlerin insanlığı kuşattığı bir dünyada yaşıyoruz. Kötülüklerin adeta kol gezdiği bir döneme tanıklık ediyoruz. Çevresinin mübarek kılındığı bizzat yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ile beyan edilen Mescid-i Aksa’da, peygamberler şehri Kudüs’te, Gazze’de ve tüm Filistin’de aylardır büyük bir zulüm işlenmektedir. Ahlakı, vicdanı, merhameti ve uluslararası hukuku hiçe sayan gözü dönmüş siyonistler; kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden masum insanları hunharca katletmekte ve büyük bir insanlık suçu işlemektedir. Dünyamız için en büyük tehdit haline gelen siyonist çete ve destekçileri, ne yazık ki cesaretlerini en çok da Müslümanların dağınıklığından almaktadır.

İslam dünyasının ve tüm insanlığın bu fitneden kurtuluşu, Müslümanların ortaya koyacağı samimi gayrete bağlıdır. Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü, Gazze’yi ve oranın sakinlerini işgal ve zulümden kurtarmanın yolu Müslümanların birlik, beraberliğinden, kardeşliğinden ve dayanışmasından geçmektedir. Dolayısıyla Yüce Allah’ın insanlığa şahit ve örnek diye takdim ettiği bir ümmetin mensupları olarak bizlere düşen, öncelikle Rabbimizin bizi tavsif ettiği nitelikleri kuşanarak her türlü zulme ve kötülüğe karşı yekvücut ve kararlı bir duruş sergilemektir. İyilik yolunda fedakarca çalışarak mazlumlara, mağdurlara, yetimlere ve bir kurtuluş yolu arayan tüm insanlığa umut olmaktır. İnanıyorum ki bu doğrultuda ortaya koyacağımız maddi-manevi desteklerimiz, samimi dua ve niyazlarımız, insanlığın her türlü fitneden beratına vesile olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta aziz milletimizin olmak üzere tüm İslam aleminin Berat Gecesi’ni tebrik ediyorum. Dua, ibadet ve itaatle ihya edeceğimiz Berat Gecesi hürmetine milletimizi ve insanlığı her türlü kederden berî kılmasını, bizi günah yüklerinden ve kötülüklerden arınmış gönüllerle Ramazan ayına kavuşturmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

Prof. Dr. Ali ERBAŞ

Diyanet İşleri Başkanı

Editör: Mehmet Öztürk