Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen 2020 Yılı Mevlid-İ Nebi Haftası Basın Toplantısı’nda konuştu.

Medyaya seslenen Erbaş, “Yayınlarımızda çocuklarımızı ve aile değerlerimizi özenle korumamız gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.

28 Ekim 2020 Çarşamba günü Peygamber Efendimizin yeryüzünü teşriflerinin sene-i devriyesi olduğunu hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Mevlid-i nebinin esasen Peygamber Efendimizin şahsında insanlığın yeniden doğuşunu, hakikate uyanışını ifade ettiğini vurguladı.

2020 Yılı Mevlid-İ Nebi Haftası teması: Peygamberimiz ve Çocuk

Mevlid-i nebinin, Peygamberimizin sünnet-i seniyyesini anlamak, yüce ahlakını örnek almak ve günümüz dünyasının sorunlarını nebevî referanslardan hareketle çözüme kavuşturmak için önemli bir vesile olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, 2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası temasının “Peygamberimiz ve Çocuk” olarak belirlendiğini kaydetti.

“Zira bugün çocuklarımızın kıymetini idrak etmeye ve onlara karşı sorumluluklarımızı hatırlamaya ihtiyacımız olduğu açıktır” ifadesini kullanan Erbaş, Peygamber Efendimizin her konuda olduğu gibi dünya hayatının süsü ve nimeti olan çocuğa yaklaşım noktasında da bizler için en güzel örnek ve yol gösterici bir rehber olduğunu belirterek şunları kaydetti:

- Yeryüzünde milyonlarca çocuk şefkatten, merhametten, insaftan ve adaletten yoksun bir hayata mahkûm edilmiştir

"Bugün maalesef yeryüzünde milyonlarca çocuk şefkatten, merhametten, insaftan ve adaletten yoksun bir hayata mahkûm edilmiştir. Oysa Allah Resûlü (s.a.s), çocuklara yönelik her türlü şiddet, baskı, öteleme ve istismarın sıradanlaştığı bir dönemde, çocukların haklarını en üst derecede savunmuş ve bu uğurda en büyük gayret ve mücadeleyi ortaya koymuştur.

‘Küçüklerini sevmeyen, büyüklerini saymayan bizden değildir’ buyuran sevgili Peygamberimiz, söylediklerini bizzat yaşanan bir hayata dönüştürmüştür. Çocuk hakları konusunda köklü bir değişime imza atmış, zihinlerdeki cehaleti, taassubu ve önyargıları yıkarak kız-erkek fark etmeksizin bütün çocuklara karşı adaleti, merhameti ve şefkatiyle dünyaya örnek olmuştur.

Bu sebeple, Hz. Peygamber’in bir baba, bir eğitimci yahut bir idareci olarak çocuklara yaklaşımını, onlarla kurduğu iletişimin ilke ve niteliklerini doğru bir şekilde tespit etmek ve çocuklarımızı bu doğrultuda yetiştirmek bizlerin öncelikli görevidir.”

- Çocukların fiziksel ve duygusal gelişiminde ailenin etkisi son derece büyüktür

Çocukların fiziksel ve duygusal gelişiminde aile kurumunun etkisinin son derece büyük olduğuna dikkati çeken Erbaş, “Çocuklar, insani değerleri, kültürel mirası ve ahlâkî davranış modellerini ilk olarak aile içerisinde öğrenmektedir” dedi.

Küresel ölçekte hızla yaygınlaşan iletişim ve etkileşim imkanlarını anımsatan Erbaş, bu imkanlar göz önünde bulundurularak, iyi insan yetiştirme sorumluluğunun sadece aileye yüklenmesinin de ciddi bir yanılgı olacağının altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocukların ihtiyaçları, sağlığı, eğitimi, himayesi, güvenli ve huzurlu bir geleceğe hazırlanması hususunda toplumun bütün birey ve kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Bilhassa siber suçlar, terör örgütleri, bağımlılık tacirleri gibi çağın tehdit ve tehlikelerinden çocukların korunması, istismarların önüne geçilmesi; eğitimden emniyete, sivil toplumdan medyaya kol kola çalışmayı zorunlu kılmaktadır.

Medya kuruluşlarına çağrı: Yayınlarımızda çocuklarımızı ve aile değerlerimizi özenle koruyalım

Bu hususta özellikle medya kuruluşlarımızdan daha büyük bir hassasiyet beklediğimi ifade etmek isterim. Çünkü medya, bugünü okuma ve geleceği şekillendirme konusunda en etkin iletişim gücünü ve en önemli imkânı temsil etmektedir. Bu bakımdan yayınlarımızda çocuklarımızı ve aile değerlerimizi özenle korumamız gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

Unutmayalım ki manevi değerler ve toplumsal ahlak hiçe sayılarak yapılan yayınlar nesillerin ve milletlerin geleceğini ciddi derecede olumsuz etkilemektedir. Söz konusu yayınların kitlelerce alıcı bulması, onların doğru olduğunu göstermeyeceği gibi sorumlularına da haklı bir bahane sunmaz.

Bu itibarla, geleceğimizin umudu olan çocuklarımızı öz değerlerimizle beslemeli, tarihî ve ilmî derinliğimize aşina bir nesil inşa etmenin sorumluluğuyla hareket etmeliyiz.

Açıkça ifade etmeliyim ki çocukların ötelendiği, ihmale ve istismara maruz kaldığı, temel haklarından mahrum edildiği, hatta sadece kız evlat olduğundan dolayı ayrıma tabi tutulduğu bir çağ, merhamet ve insanlık sınavını kaybetmiştir.

Çocukları mutsuz ve sahipsiz bir ev, şehir, ülke, dünya, rahmetten, bereketten ve nice güzellikten mahrum kalmıştır

Çocukları mutsuz ve sahipsiz bir ev, şehir, ülke, dünya, rahmetten, bereketten ve nice güzellikten mahrum kalmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Mevlid-i Nebi haftası vesilesiyle İslam’ın çocuğa bakışını ve Peygamberimizin çocuğa yaklaşımını etraflıca gündemimize alarak hafta boyunca ülkemiz genelinde ve uluslararası boyutta çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Tüm faaliyetlerimizi salgın hastalıkla mücadele hususunda gereken tedbirlere riayet ederek yapacağız. Peygamberimizin çocuğa ve çocukluğa dair çizdiği ufkun hakkıyla anlaşılması için gayret edeceğiz.  

2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 26 Ekim 2020 Pazartesi günü saat 14:00’te Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı’nı gerçekleştireceğiz.

28 Ekim 2020 Çarşamba günü Ankara Kocatepe Camii’nde düzenleyeceğimiz ‘Mevlid Kandili Programı’ Diyanet TV’den canlı olarak yayımlanacak.

06-08 Kasım 2020 tarihleri arasında Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu düzenleyeceğiz. Salgın sebebiyle söz konusu sempozyum online olarak gerçekleştirilecek.

Bu sempozyumda Kur’an’ın ışığında ve Hz. Peygamber’in örnekliğinde çocuğun hakları, eğitimi, çocukla iletişim ve çocuğu kuşatan güncel sorunlar bütün boyutları ile ele alınacaktır.

Mevlid-i Nebi Haftası için özel olarak hazırladığımız web sitesinin (mevlidinebi.diyanet.gov.tr) erişime açıldığını; söz konusu sitede ‘Peygamberimiz ve Çocuk’ temasına yönelik yazılı ve görsel materyallerin vatandaşlarımızın istifadesine sunulduğunu ifade etmek isterim.

Hafta münasebetiyle hazırladığımız ‘Peygamberimiz ve Çocuk’ adlı bir tema kitabımızın yanı sıra Diyanet Aylık Dergi, Diyanet Çocuk Dergisi ile Aile Dergisi Ekim ayı sayılarını çocuklarımıza ayırdık. Hafta boyunca Diyanet TV ve radyolarında da konuyla alakalı pek çok programa yer verilecek.

160 bölümlük radyo tiyatrosu: Karanlıktan Aydınlığa Asr- Saadet

Burada bir müjdeyi daha dile getirmek isterim: Peygamber Efendimizi anlamak ve onun güzide ashabını tanımak amacıyla hazırladığımız ‘Karanlıktan Aydınlığa Asr- Saadet’ ismiyle radyo tiyatrosu, ülkemizde bir ilk olarak bu hafta dinleyicileriyle buluşacak. 160 bölümden oluşan Asr-ı Saadet radyo tiyatrosu, 27 Ekim 2020 Salı gününden itibaren Diyanet Radyo ve Diyanet Risalet Radyo’da yayına girecek. İnşallah, dünyada bir benzeri olmayan bu çalışma, TRT’nin desteğiyle çocuklarımız için çizgi film formatında da hazırlanacak, TV çekimleri yapılacak.

Ayrıca taşra teşkilatlarımızda; ‘Peygamberimiz ve Çocuk’ bağlamında vaazlar, konferanslar, sohbetler, söyleşiler, kompozisyon ve şiir yarışmaları gibi pek çok faaliyet ve sosyal medya araçları üzerinden nice etkinlik yapılacak.

Bu itibarla, göz aydınlığımız olan çocuklarımızın, nebevi ilke ve değerler ekseninde yetişerek huzurlu bir hayatın, ideal bir toplumun ve daha güzel bir dünyanın teminatı olmasını temenni ediyor, haftamızın dünyanın birçok yerinde mazlum ve masum çocukların kurtuluşuna medar olacak azim ve gayreti kuşanmamıza vesile olmasını diliyorum.

Mevlid-i nebi haftamızı milletimiz ve İslam âlemi için hayırlı ve mübarek kılmasını; iyilik, takva ve güzel ahlakla bezeli bir hayatı bize ve çocuklarımıza bahşetmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Mevlid-i nebi haftamız feyizli, bereketli ve mübarek olsun.”

Editör: Mehmet Çalışkan