Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Gaziantep Üniversitesi’nde öğrencilere ‘Bilgiden  Bilince” başlıklı konferans verdi.

Gaziantep Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bir ülkenin en büyük zenginliğin gençler olduğunu ifade ederek, “ Sizler umudumuz, geleceğimizsiniz. İstikbalimizi kendilerine emanet edeceğimiz, en değerli hazinelerimizsiniz. Bizim ülke olarak en büyük zenginliğimiz sizlersiniz” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusun önemine dikkat çeken Başkan Erbaş, gençlerin maddi ve manevi açıdan iyi yetişmeleri gerektiğini kaydetti.

Başkan Erbaş, farklı inançlardan, düşüncelerden,  insanların yıllarca Anadolu’da kardeşçe yaşadıklarını hatırlatarak, “Çevremizde farklı düşüncelerden insanlar olabilir. Herkes düşüncesine tabii ki sahip çıkacak. Ötekileştirmeden medeni ölçüler içerisinde birbirimizle konuşacağız. Birbirimize saygı göstereceğiz. Bu bizim inancımızın temelinde vardır” diye konuştu.

Anadolu topraklarının muhacir topraklar olduğunu aktaran Başkan Erbaş, "Sınırlarımız içinde olan muhacirlere, sığınmacılara sahip çıkıyoruz, inancı ne olursa olsun. Bu topraklar muhacir topraklarıdır. Şöyle salona bakın kah yüz sene kah bin sene önce bu topraklara muhacir olarak geldiğimizi kim inkar edebilir. Balkanlardan, Kafkaslardan, her yerden. Bu topraklar muhacirlerin yaşadığı topraklar olmuş" ifadelerini kullandı.

"Her zaman muhacirlere sahip çıkmışız"

Başkan Erbaş, Anadolu'ya yakın zamanda büyük göçlerin olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Daha 100 yıl önce, Balkanlardan çok büyük göç almış ülkemiz. Bu açıdan biz her zaman muhacirlere sahip çıkmışız. Zamanında muhacir olanlar kendilerinden sonra gelenlere ensar olmuş. Biz böyle merhametli bir milletiz. Şimdi görüyorsunuz değil mi? 100 bin kişi Avrupa'nın sınırlarına dayandığı için gözlerini kırpmadan merhametsizce öldürebiliyorlar. Yine onlara biz ekmek, su ve diğer ihtiyaçlarını götürüyoruz şu anda. Yapmazsak sorumlu oluruz. Biz böyle olalım. Biz böyle yetişelim. Çünkü böyle büyük oluyor ve yüceliyoruz. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Bizi yücelten budur işte."

Başkan Erbaş Müslümanların tarih boyunca hakim oldukları coğrafyalarda ve dönemlerde hukukun ve adaletin teminatı olduklarına vurgu yaparak,  “Din, dil, ırk, renk ayrımı yapmaksızın herkesin temel hak ve özgürlüklerini dokunulmaz kabul etmişlerdir. Yaradana itaat ve yaratılana merhamet ahlakının en güzel örneklerini sunmuşlardır” ifadelerini kullandı.

İnsanlığın en büyük sorununun ahlak ve hukuku kaybetmesi olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş,  “Yaşanan savaşların, kaosların, bireysel ve küresel krizlerin temelinde insanın kendine yabancılaşması, yaratılış gayesini unutması, Rabbine kayıtsız kalması vardır. Dünyayı, kaybettiği ve muhtaç olduğu değerlerle buluşturmak ise yine sizlere ve bizlere düşmektedir. Hatta bizim iman ve kulluk sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.

Programa, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç ile İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, bazı üniversitelerin rektörleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan