Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle geçen yıl Ramazan ayında camilerde mukabele geleneği devam ettirilemedi.

"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabele geleneği, bu yıl ülke genelindeki tüm camilerde tedbirler eşliğinde sürdürülüyor.

Sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde camilerde bir araya gelen vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okumanın huzurunu yaşıyor.

Mukabeleye katılanlar, din görevlilerince okunan Kur'an-ı Kerim'i takip ediyor, bilmeyenler de okunan ayetleri dinliyor.

Namaz vaktine yakın yoğun kalabalığın oluştuğu camilere aileleriyle gelen çocuklar, sesleri ve neşeleriyle camileri daha da anlamlı kılıyor.

Camilerde bu sene de Kovid-19 tedbirleri kapsamında teravih namazının kılınamaması nedeniyle Ramazan ayını buruk bir şekilde idrak eden vatandaşlar, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sünneti olan ve yaklaşık bin 400 yıldır devam eden mukabele geleneğine katılarak Ramazan'ın bereketinden istifade ediyor.

- Başkentte tüm camilerde mukabele programları düzenleniyor

Bu kapsamda Ankara Hacı Bayram, Melike Hatun, Kocatepe, Aslanhane ve Taceddin Sultan camileri başta olmak üzere kent genelindeki tüm camilerde mukabele programları düzenleniyor.

Hacı Bayram Camii Başimam Hatibi Ahmet Karalı, Ramazan'da yapılması gereken ibadetlerden birinin de Kur'an-ı Kerim okumak, onu anlamak ve hayata tatbik etmek olduğunu belirtti.

Geçen yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde mukabele programlarının yapılmadığını ancak bu sene yapılabildiğini hatırlatan Karalı, şunları kaydetti:

"Hacı Bayram Camii'mizde görevli hocalarımızla beraber ikindi namazından önce mukabele-i şerif okuyoruz. Cemaatimiz de yoğun ilgi gösteriyor. Mukabeleyi takip eden cemaatimiz arasında genç, yaşlı, erkek, kadın cemaatimiz bulunuyor. Bazı kardeşlerimiz Kur'an-ı Kerim'den, bazıları ezberden, bazıları da dinleyerek takip ediyor. Dolayısıyla Ramazan-ı Şerif'in olmazsa olmazlarından mukabele-i şerifin bu sene camilerimizde okunmasından dolayı Rabbimize hamdediyoruz."

Mukabeleye katılan vatandaşlardan Serhat Alagöz isimli bir vatandaş ise geçen yıl camilerde teravih namazları kılınamadığını ve mukabele programlarının yapılamadığını hatırlatarak, "Bu yıl mukabele okunuyor. Çok mutluyuz, memnunuz. Rabbim tez zamanda bu salgın felaketinden ülkemizi, devletimizi kurtarsın." diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan