Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl 90 bini aşkın cami ile uygun mekanlarda düzenlenecek olan yaz Kur'an kursları bugün (5 Temmuz 2021) saat 10.00 itibarıyla başladı.

- İstanbul

Merter Veysel Karani Camisi'nde Kovid-19 tedbirlerine uyularak gerçekleştirilen Yaz Kur'an Kursu Açılış Programı'na çok sayıda çocuk katıldı. Bazı çocuklar camiye aileleriyle geldi.

Cami imam hatibi Mehmet Şenyiğit, çocuklarına ve ailelerine teşekkür ederken, "Öncelikli amacımız dinimizi sevdirmek. Sonra öğretmek. Bir insan camiyi sevdiği zaman hayatı boyunca camiyle iç içe olur. Bu yüzden yaz kursları önemli. Cami cemaatine sorduğumuzda hepsi yazın camide öğrendiğini söylüyor." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim öğrenmenin önemine değinen Şenyiğit, "Kur'an-ı Kerim öğrenmeye gayret ettikçe, öğrendikçe, hayata tatbik ettikçe anneler babalar taçlanacak. Camiye koştuğunuz sürece Allah'ın izniyle bütün güzellikler sizinle olacak. Kur'an kursları tüm İslam alemine, ülkemize, mahallemize, ilçemize hayırlı olsun. Rabb'im imanlı, erdemli bir nesil yetişmesi için bizleri vesile kılsın." dedi.

Kurslara katılan çocuklar da Kovid-19 tedbirleri kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle uzun bir sürenin ardından arkadaşlarını görmenin mutluluğunu yaşadı.

- Samsun'da cami ve kurslar çocuk sesleriyle şenlendi

Samsun'da yaz tatilinin başlamasıyla açılan yaz Kur'an kurslarıyla, cami ve kurs yerleri 2 yıl aradan sonra çocuk sesleriyle şenlendi.

Kentte, Diyanet İşleri Başkanlığınca 2021 yılı yaz Kur'an kursları Kuşçulu Geylani Camisi bahçesinde düzenlenen törenle dualarla başladı.

Kursa katılacak çocuklarla ailelerin yoğun ilgi gösterdiği törende çocukların yer aldığı etkinliklerde renkli görüntüler oluştu. Şenlik havasında başlayan kurs açılışında çocuklar oyunlar oynadı, masal kahramanlarının kostümleriyle çocukların yüzüne ve ellerine çiçek motifleri yapıldı.

İl Müftüsü Seyfullah Çakır, AA muhabirine, 2 yıl sonra yeniden Kur'an kurslarını açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çakır, eğitimlerin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Camilerimiz de 4-6 yaş Kur'an kurslarımız da tüm yaz kurslarımız son derece şenlendi diyebiliriz. Velilerimizin katılımları üst düzeyde. Velilerimizin mutlulukları yüzlerinden okunuyor." dedi.

Üç çocuk annesi Hübeyla Karaduman ise, "Daha önce de bu kursa gelmiştik. Pandemiden dolayı kursumuz yarım kalmıştı. Bu tür faaliyetleri evden sürdürmek biraz zor olmuştu. Yaz kurslarının açılmasından dolayı çocuklar da biz de çok mutluyuz." diye konuştu.

Kursa katılan öğrencilerden Ayşe Hümeyra ise duyduğu heyecanını dile getirerek, "Burada harfleri öğreneceğiz, Kur'an öğreneceğiz, oyunlar oynayıp etkinlikler yapacağız. Kursların açılmasından dolayı çok mutluyum." ifadesini kullandı.

- Tekirdağ'da Kur'an kurslarında yüz yüze eğitim başladı

Geçen yıl salgın nedeniyle eğitimler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Diyanet TV üzerinden, uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilen eğitimler normale döndü

Normalleşme süreci kapsamında Kur'an kursları yaz dönemi eğitimleri bugün itibarıyla salgın tedbirlerine uyularak başlatıldı.

Tekirdağ Müftüsü İsmail İpek, Osmanlı Can Camisi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, camilerin yeniden çocuklarla şenlendiğini söyledi.

İpek, kursların yeniden yüz yüze eğitime başlamasının sevindirici olduğunu ifade ederek, "En hayırlı mekanlar camilerdir. Çocuklarımızın bu en hayırlı yerde yaz tatilinde en temel bilgileri, Müslümanlara lazım olan bilgileri öğrenmeleri için bu kurslar çok önemli. Bu fırsatı çocuklarımız en güzel şekilde değerlendirmelidir. Camilerde öğrenilen temel bilgiler hiç unutulmuyor. Burada çocuklar namaz kılmayı, abdest almayı, Kur'an okumayı öğrenecek. Vatan sevgisini, bayrak sevgisini, dürüstlüğü, temizliği, insanları, hayvanları sevmeyi, iyi bir mümin olmayı öğrenecek." diye konuştu.

Konuşmaların ardından camiye gelen çocuklara çikolata ve balon hediye edildi. Ardından eğitimlere başlandı.

- Tokat'ta kurslara yoğun ilgi

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen yaz Kur'an kursları, Tokat'ta ilgi gördü. Çocuklar kentin tarihi camilerinden olan Ali Paşa Camisinde imam Ahmet Kılıç'tan Kur'an-ı Kerim dersi almaya başladılar.

- Güneydoğu'daki camilerde çocuk sesi yankılanıyor

Diyarbakır ve Siirt'te yaz dönemi Kur’an kurslarında yüz yüze eğitime başlandı, camiler çocuk sesiyle şenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca alınan karar ile yaz Kur'an kurslarında yüz yüze eğitim başladı.

"Evde, İşte, Camide İster Çevrim içi İster Yüz yüze" sloganıyla bugün başlayan kurslar, 20 Ağustos'a kadar sürecek.

Diyarbakır'da İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i kabul edilen Ulu Cami'deki kursa katılan çocuklar Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.

İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, AA muhabirine, hasretle bekledikleri bu mutlu güne kavuştuklarını belirterek, bu yaz okunacak Kur'an-ı Kerim hürmetine salgının sona ermesini dilediklerini söyledi.

Diyarbakır'da çocukları camilere beklediklerini ifade eden Karabayır, "Camilerde melekler var. Çocuklar birer melek. Onlar gelip Kur'an-ı Kerim okuyacaklar. Onlara eğitimler vereceğiz." dedi.

"2 yıl önce yaz Kur'an kurslarında 70 bin olan öğrenci sayısının bu yıl 100 bine ulaşmasını temenni ediyoruz." diyen Karabayır, bu yıl camilerde Kur'an eğitiminin yanı sıra sosyal aktivitelerin de yapılacağını aktardı.

Karabayır, "Çocuklarımızın bu eğitime dahil olmalarını bekliyoruz. Çocuklarımızı camiye bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

7 yaşındaki Muhammet Can Deniz okullarının tatil olması ile yaz Kur'an kursuna katıldığını söyledi.

Deniz, "Burada inşallah Kur'an-ı öğreniriz. Camide arkadaşlarımla oyun oynuyorum ve neşeli vakit geçiriyorum. Kur'an-ı ve camiyi çok seviyorum." diye konuştu.

13 yaşındaki Nisa Katkan da kurslarda Kur'an-ı Kerim okumayı ve namaz kılmayı öğrendiklerini ayrıca sosyal aktiviteler gerçekleştirdiklerini belirtti.

- Siirt

Halid Bin Velid Camisi İmamı Musa Doğrusever, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hasret kaldıkları çocuklara bu yıl kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kentte tüm cami ve Kur'an kurslarında eğitimlerin başladığını dile getiren Doğrusever, "09.00-12.00 ve 13.00-16.00 saatleri arasında erkek ve kızlara yönelik kurslarımız başladı. Geçen yıl salgından dolayı camilerimiz çocuklarımıza hasret kalmıştı ama bu yıl kursların açılmasıyla camilerimiz çocuk sesine tekrar kavuşmuş oldu." şeklinde konuştu.

Kurslarda temel din bilgiler ve ibadet ile ilgili de eğitim verileceğini anlatan Doğrusever, çocukları camiye beklediklerini ifade etti.

Kursa katılan çocuklardan Özgür Aydın yeniden camiye gelmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi.

"Burası çok güzel. Burada hoşgörüyü, saygılı olmayı, kavga etmemeyi öğreniyoruz." ifadelerini kullanan Aydın, akranlarını kursa davet etti.

Bedihan Tanış da camideki kursa ilk defa katıldığını belirterek, "Kur'an okumayı yeni öğreniyorum. Burası çok güzel, çok sevdim." dedi.

Harun Toprak da Kur'an-ı Kerim'i öğrenecek olmanın güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

- Osmaniye’de yaz dönemi Kur’an kurslarında yüz yüze eğitime başlandı

Öğrencilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maske, mesafe ve temizlik kuralları gözetilerek kursa başlaması sağlandı.

İl Müftüsü Ali Çakmak, AA muhabirine Müslüman çocukların camiyle buluştuğu ve cami merkezli hayatın ilk adımının atıldığı yaz Kur'an kurslarının başladığını söyledi.

Camilerin geçmişten bugüne birçok alana hizmet verdiğini dile getiren Çakmak şunları kaydetti:

"Camilerimiz yeri gelmiş medrese, yeri gelmiş istişare toplantılarının yapıldığı yerler, Peygamber Efendimiz zamanında da spor müsabakalarının yapıldığı yerler olmuş. Günümüz dünyasında ise namaz kılma ve Kur'an öğretme noktasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Temennimiz camilerimizin yaz döneminde de boş kalmaması. Nasıl anne baba çocuklarını okula gönderirken ihtimam gösteriyorsa, yaz Kur'an kursuna gönderirken de aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Dinimizin, maneviyatın, Kur'an eğitiminin, İslam ahlakının gençler için önemli olduğu hissiyatıyla çocuklarımızı camiyle buluşturmamız gerekiyor."

Kurslarda yaş sınır olmadığını ifade eden Çakmak, "Çocuklarımızın sosyalleşmeleri adına, vatanına, bayrağına ve dinine bağlı olan ve bu değerlerden vazgeçmeyecek nesiller yetiştirmek adına bu kurslarımıza önem veriyoruz. Osmaniye merkezde 160 camimiz var. Kent merkezinde 300, ilçelerle birlikte 700 personelle camilerimizde hizmet veriyoruz. Bu süre zarfında en az 5 bin çocuğu camilerimizle buluşturmayı arzuluyoruz." dedi.

Selahaddin Eyyubi Camisi İmam Hatibi Murat Yılmaz da kurslara kayıtların devam ettiğini belirterek, "Bugün itibarıyla ülke genelinde tüm cami ve kurslarımızda 2021 yılı yaz dönemi Kur’an kurslarımız başladı. Geçtiğimiz yıl Kovid-19 salgını nedeniyle kurslarımız yapılamamıştı. Çok şükür bu sene salgınla mücadelede elde ettiğimiz başarı neticesinde yeniden öğrencilerimizle buluşmanın heyecanı içerisindeyiz.

Kurslarımıza öğrencilerimiz, salgın hastalığa karşı önlemlerini alarak geliyor. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına burada oldukça dikkat ediliyor. Cami ve kurs girişlerinde tek tek öğrencilerimizin ateşleri kontrol edilmektedir." diye konuştu.

Devamı İçin TIKLAYINIZ>>>

Editör: Mehmet Çalışkan