Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda görme engelli öğrenciler, görme engelli Kur'an kursu öğreticisinden Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı'daki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu, 2012 yılında hizmete girdi. Aynı anda 100 öğrenciye hizmet sunulan kursta, 2013 yılından bu yana görme engellilere Kur'an eğitimi veriliyor.

Kurs, görme engelli öğrencilere Kur'an öğretilen tek kurs olma özelliği taşıyor.

Sadece İstanbul'dan değil Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan yatılı kursta; sesli kütüphane, kabartma ve sesli veri hazırlama birimleri de bulunuyor.

Kursa gelen görme engelli öğrenciler, ilk olarak Braille alfabesi ile Türkçe, sonra Arapça okuma öğreniyor ve Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor.

Şu anda Çamlıkaltı Kursu'nda, yaşları, ırkları farklı, doğuştan ya da hastalık sonucu engelli olan 8 öğrenci eğitim alıyor. Üstelik de hocaları da kendileri gibi aynı kaderi yaşayan bir görme engelli.

"Her hafız kendi hafızını yetiştirmek ister"

Görme engelli hafız adaylarının görme engelli hocası Ali Duman, Kur'an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 senedir Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çalıştığını belirterek, geçen sene salgın nedeniyle Türk öğrencilere değil, sadece Sudan'dan gelen iki öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu yıl 8 görme engelli öğrencisi olduğunu, bazısının hiç Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur'an öğretme sürecini şöyle ifade etti:

"Kursta ilk olarak kabartma bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, ardından kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince durumuna göre diğer hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli olarak devam ediyoruz. Bu projede diğer öğrencilerle kaynaştırma şeklinde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık yerine Arapça okumak isteyenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine devam ediyor."

Kendisinin de görme engelli bir hafız olduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

"Ben doğuştan görme engelliyim. Benim gibi görme engelli hafızlar yetiştiriyorum. Her insan kendi yaptığı mesleği en güzel şekilde yapmak ister. Biz de burada hakikaten çok kıymetli hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun birtakım dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar yazıları bilmedikleri için bazı yerleri mantığını anlamadan ezberleyip geçiyorduk. Ancak şimdi biz kabartmaya hakim olduğumuz için bu arkadaşların kafasında hiçbir soru işareti kalmadan öğretiyoruz ve en güzel şekilde öğreniyorlar. Bu çok farklı bir duygu. Her hafız kendi hafızını yetiştirmek ister. Allah'ta burada bunu bize nasip etti. Şu ana kadar birçok hafız yetiştirdik."

"Kurs bana rehber oldu"

17 yaşında görme engelli Eray Öğün, Manisa'dan İstanbul'a hafızlık eğitimi için geldiğini anlattı.

Göremediği için daha önce hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü belirten Öğün, "Şu an yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana çok destek oldular." dedi.

Öğün, hafızlığını artık tamamlayabileceğine inandığını aktararak, "Hafız olduktan sonra ben de Ali hocam gibi hafızlar yetiştirmek istiyorum. Ben de doğuştan görme engelleyim ve az ışık görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, sosyal olmak zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, sosyal hayatını kurabilirsiniz. Kurs bana rehber oldu." diye konuştu.

Bir başka hafız adayı ise Zonguldak'tan gelen Irak asıllı Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur'an öğrencisi 3 yaşında başlayan göz tansiyonu nedeniyle şu an ancak yüzde 2 görebildiğini ifade etti.

Kurs ortamını çok sevdiğini, Kur'an-ı Kerim'i çok öğrenmek istediğini vurgulayan Adil, "Kursta eğitimler çok güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram çok iyi. Bize çok yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

"Amacım hafız olup Kur'an-ı Kerim'i yaşayıp çevremdekilere aktarmak"

Doğuştan görme engelli 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya'dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı çok istediğini dile getiren Baysan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacım hafız olup önce Kur'an-ı Kerim'i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere aktarmak. Görme engellilere bazı tavsiyelerim var. Benim aslında sosyal yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonra bir şeylerin farkına vardım. Eve kapanmak bir şey değiştirmiyor, yaşam devam ediyor. İllaki bir yerlere gitmek, bir şeyleri kendi başınıza öğrenmeniz gerekiyor."

Diyarbakır'dan İstanbul'a gelen doğuştan görme engelli Abdüsselam Güzeç, hafız olmak için kursa geldiğini, hafız olunca kendisi gibi başkalarına bu eğitimi vermek istediğini sözlerine ekledi.

Dünyanın dört bir yanına Braille alfabesi ile basım Kur'an-ı Kerim yolluyorlar

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 yılında görme engelli öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 yılında kalıcı eğitime geçtiklerini söyledi.

Kur'an kurslarında görme engelli öğrencilere her alanda eğitim verdiklerini belirten Yerlikaya, "Kursumuzdan bugüne kadar 11 görme engelli öğrencimizi mezun ettik. Ayrıca 100'den fazla görme engelli öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami bilimler alanında eğitim alarak buradan ayrıldılar." diye konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilere de eğitim verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin tamamı yatılı. Bu dönem 8 görme engelli öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye kadar burada kalıyorlar. Yine kendisi görme engelli olan Ali hocamız onlara dini ve İslami bilimler konusunda eğitim veriyor, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, diğer öğrencilerimizle kaynaşmak adına başka sınıflarda eğitimlerine devam ediyor. İsteyen öğrencilerimiz normal okul eğitimlerine buradan devam edebiliyor. Ayrıca Braille alfabesi ile basım matbaası merkezimizden dünyanın her yerine Kur'an-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bize sosyal medyadan ulaşabilirler."

Editör: Mehmet Çalışkan