‘Asırlık Güçlü Müftülük’ temasıyla Ulusal Kültür Sarayında düzenlenen Milli Müslümanlar Kongresi'nde yapılan oylama ile Bulgaristan Müslümanları Diyaneti üst yönetim üyeleri belirlendi.

Bulgaristan’da yaşayan yaklaşık 1 milyon Müslümanı temsilen kongreye katılan 1305 delegeden oy hakkı sahibi 1039 delegenin oyuyla Başmüftü Dr. Mustafa Aliş Haci, 3. kez ülkenin Başmüftüsü seçildi.

Müslüman Diyanetinin Yüksek Dini Şurası'nda yer alacak 23 üyenin de belirlendiği kongreye, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, DİB Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin, Türk heyetiyle katıldı.

Kongrede konuşan DİB Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın selamlarını ileterek şunları kaydetti:

"Balkanlar'daki en büyük Türk ve Müslüman nüfusun yaşadığı Bulgaristan, asırlarca aynı coğrafyada barış içerisinde birlikte yaşadığımız bir ülke olmanın yanında hâlihazırda dost ve komşu ülkemiz mesabesindedir. Bu açıdan burada yaşayan soydaş ve dindaşlarımızın birlik ve beraberlik içerisinde huzurla yaşamaları, dini ve kültürel değerlerine sahip çıkmaları bizim için çok kıymetlidir."

Kongrede yeniden Başmüftü seçilen Dr. Mustafa Aliş Haci ve Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet ile Yüksek İslam Şurası’nın yeni üyelerini tebrik eden Bilgin, "Yeni yönetimin, Bulgaristan Müslümanlarının yüzyıllara dayanan köklü ve ilkeli çizgisini muhafaza ederek, bir yandan İslamofobi ve nefret söylemiyle, bir yandan da sapkın ideolojilerin ve aşırıcılığın yüce dinimizi istismar etme çabalarıyla etkin bir şekilde mücadele edeceğine inanıyoruz. Bu vesileyle ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında geçmişten bu güne var olan dostane, samimi ve kardeşçe ilişkilerimizin bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesini yüce Allah'tan niyaz ediyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan