Adalet Bakanlığı Ankara Barosu hakkında soruşturma izni verdi

Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu yöneticilerinin Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a yönelik açıklamaları hakkında soruşturma izni verdi.

Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın, 24 Nisan 2020 tarihinde Ankara Hacı Bayram Camii'nde irad ettiği; "Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi" konulu cuma hutbesine ilişkin, 26 Nisan 2020'de açıklama yapmıştı.

Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a yönelik açıklama nedeniyle Ankara Barosu yöneticileri hakkında soruşturma izni verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Erbaş'a yönelik açıklaması nedeniyle, Ankara Barosu hakkında; "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan" resen soruşturma başlatmıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığının yanı sıra bazı kurum ve kişiler de baro hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

11 baro yöneticisi Erbaş'a yönelik açıklamaları nedeniye ifade verecek

Bunun üzerine savcılık, Ankara Barosu'nun 11 yönetim kurulu üyesinden yazılı savunma istedi. Baro yönetimi de ortak savunmayı savcılığa gönderdi.

Savcılık, daha sonra yasa gereği soruşturma izni için dosyayı Adalet Bakanlığına sevk etti. Talebi değerlendiren Bakanlık, Ankara Barosu hakkında soruşturma izni verdi.

Bu aşamadan sonra savcılığın, baro başkanı dâhil 11 baro yöneticisini ifadeye çağıracağı, bu işlemden sonra dava açılıp açılmayacağına karar verileceği belirtildi.

Başkan Erbaş'ın 24 Nisan 2020 tarihinde Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde irad ettiği o hutbe:

Editör: Mehmet Çalışkan