İçerisinde Receb, Şaban ve Ramazan aylarının bulunduğu, manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar başladı.

Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, üç ayların İslam alemi için önemini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Üç aylar manevi bir iklim. Diyanet İşleri Başkanlığımız için din hizmetleri için çok önemli bir fırsat zamanı. Allah Resulü (s.a.s.) bu mübarek aylar yaklaştığında; 'Allah'ım; Receb ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua ederdi. Buradan da anlıyoruz ki Receb ve Şaban ayı bir hazırlık, bir arınma, bir kendimize gelme, hesap verme, nereden geldiğimizi, niçin geldiğimizi, nereye gideceğimizi bu aylar vesilesiyle tekrar geri gözden geçirme adına önemli bir fırsat. Diyanet işleri Başkanlığı olarak yılın her zamanında olduğu gibi bu aylarda da toplumumuzun manevi hayatına rehberlik ederek din konusunda aydınlatma görevini en kaliteli, en nitelikli, en samimi ve ihlaslı bir şekilde vermeye gayret ediyoruz. Tabi ki üç aylarla beraber manevi bir mevsime giriyoruz. Dolayısıyla pazartesi perşembe oruçlarımız var. Receb ve Şaban ayının 13, 14 ve 15'i gibi nafile olan oruçlarımız var. Bu aylarda namazlarımız, Kur'an'larımız, tesbihatımız, ezkarımız, evradımız var. Hülasa hayatımızı, hayatımızın akışını gözden geçiriyoruz. İmamlarımız, müezzinlerimiz, vaizlerimiz, müftülerimiz, Kur'an kursu hocalarımızla bütün hademe-i hayrat bu mübarek gün ve geceleri bir fırsat bilip vatandaşlarımıza daha iyi bir şekilde din hizmeti sunma gayreti içerisindeler."

Üç aylar vesilesiyle ülke genelindeki yaklaşık 90 bin camide çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceğini belirten Albayrak, "Üç aylar vesilesiyle 81 ilimiz, 922 ilçemiz ve sayıları 90 bine varan camimizde birçok faaliyet icra edilecek. Mukabeleler ve sohbetlerle vatandaşlarımıza manevi destek, manevi danışmanlık, manevi rehberlik hizmetleri sunulmakta. Dini konularda rehberlik etme hizmetleri noktasında 'Alo 190' fetva hattıyla beraber dini meselelerde merak edilen suallere vaizlerimiz, hocalarımız cevap verirken aynı zamanda 'Alo 190' vesilesiyle aile ve dini rehberlik bürosunda vatandaşlarımızın aileye yönelik sorularına cevap veriyorlar. Ailemizin korunması ve kuvvetlenmesi için bu aylarda faaliyetlerimizi biraz daha artırarak bu hizmetleri vatandaşlarımıza sunmaya gayret ediyoruz.  Bu sene Allah nasip ederse işte üç aylara başladık. Yarın akşam Regaib kandilini idrak edeceğiz. TRT-1 ve Diyanet TV'de 'Regaib Kandili Özel Yayını' canlı olarak yayınlanacak." dedi.

Albayrak, üç ayların bir fırsat olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz tabi ki yılın her zamanı, bir ömür boyu Kur'an'ın ifadesiyle ölüm gelip çatıncaya kadar, bu hayat son buluncaya kadar ibadete devam edeceğiz. Ama bu hayatımızın belli evrelerinde, belli istasyonlarında bir fırsat var. Bir kampanya var tabiri caiz ise. İşte bu kampanya Receb ayında başlıyor, Şaban ayında devam ediyor ve Ramazan ayında müminler için adeta bir ilkbahara dönüşüyor ve Kadir Gecesi bayram sevinci ile beraber inşallah hem madden hem manen hem bedenimizle hem ruhumuzla arınmamıza vesile oluyor. Ben Diyanet Haber'imiz vesilesiyle bütün milletimizin şimdiden kandilini tebrik ediyorum. Üç ayların manevi ikliminin bizlere bereket getirmesini ve özellikle içerisinde bulunduğumuz bu pandemi musibetinden bir an önce kurtuluşumuza vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. İnsanlarımızın manevi hayatına dokunan, onlara manevi rehber, ahlaki örnek olan bütün hademe-i hayrat arkadaşlarıma başarılar diliyorum."

Editör: Mehmet Çalışkan