İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, kentteki iki selatin camisinden biri olan, 1419'da inşa ettirilen Çelebi Sultan Mehmet Camii'nin bugüne kadar bazı yenileme çalışmaları geçirdiğini söyledi.

Caminin bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden restore edileceğini belirten Hacıoğlu, "Bu cami, fetret döneminden sonra iktidarı ele geçiren Çelebi Sultan Mehmet'in yaptırdığı bir selatin camidir." dedi. 

Hacıoğlu, caminin hemen yanındaki hazirenin çok önemli özellikleri bulunduğunu belirterek, "Osmanlı'nın en güzel mezar taşlarını bu hazirede bulmak mümkün. Hazireyi anlamlı kılan Giray Han mezarının burada bulunmasıdır." diye konuştu. 

- Çelebi Sultan Mehmet Camii

Hisar Mahallesi'nde kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı inşa edilen Çelebi Sultan Mehmet Camii'nin doğu cephesinde 7 sütunun taşıdığı 6 kemerli ve kuzey cephesinde 7 sütunun taşıdığı 8 kemerli revaklar bulunuyor. Caminin doğusunda ise çok sayıda mezar taşı olan büyük bir hazire (külliye, cami, mescit, tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan etrafı duvar veya parmaklıkla çevrili mezarlık) yer alıyor.

Editör: Mehmet Çalışkan