Denizli Müftülük makamında gerçekleşen ziyaret sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başmüfettişi İbrahim Hatipoğlu, İl Müftü Yardımcıları Hasan Hüseyin Ortanca ve Hasan Hüseyin Palabıyık hazır bulundu.

Ziyarette konuşan Müftü Aşık, Çin halkıyla Türk halkı arasındaki sıcak ilişkinin uzun yıllar öncesine dayandığını, il müftülüğüne yapılan ziyaretten dolayı mutluluğunu ifade etti.

Şanghay Belediyesi Etnik ve Din İşleri Komisyonu Genel Müdürü Bei Hua, Türkiye’de oldukça sıcak karşılandıklarını ve misafirperverliğinden çok etkilendiklerini belirterek, “Dini yönetim ve idare konusunda tecrübelerinizden faydalanmak için sizi ziyaret ettik. Türkiye’de çeşitli din mensupları ile birlikte huzur ve güven içerisinde yaşama tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. Türkiye’de bizlere gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sincan Uygur Özerk Yönetimi’ adı ile bilinen ‘Doğu Türkistan’ olarak tanınan bölgede yaşayan Müslüman Türklere, dünya basınında ve sosyal medyada yapılan baskıların ve zulümlerin her geçen gün arttığı yönündeki haberlerin doğru olmamasını temenni ediyoruz. Bu olayların gerçekliği var mıdır?” diyen Müftü Aşık’ın soruna Çin heyeti başkanı Bei Hua, “Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti gibi laik devlettir. Yasalarımızın tanıdığı din mensuplarına daima ibadet hürriyeti özgürce yerine getirmeleri konusunda yardımcı oluyoruz. Bu ziyaretimizde ülkenizin çeşitli din mensupları ile birlikte yaşama tecrübesini sizlerden aldığımız bilgiler ışığında bizlerde hizmet sunmaya gayret göstereceğiz.” cevabını verdi.

Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Editör: Mehmet Çalışkan