Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Çorum İl Müftülüğü ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde "Bir İnsan Bir Dünya, Ahmet Tevfik İleri" konulu konferans düzenlendi.

Çorum Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konferansa Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi ve TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman ve Yazar Sadık Yalsızuçanlar konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman ve Sadık Yalsızuçanlar, eğitimci ve siyasetçi Ahmet Tevfik İleri’nin hayatını anlattı.


 
Ahmet Tevfik İleri'nin anlatılması ve anlaşılması gereken bir şahsiyet olduğunu belirten İsmail Kahraman, "Ahmet Tevfik İleri, insanlara rol model olacak bir kişilik. İleri, çok yokluk çekmiş ama dürüstlüğünden hiçbir şey kaybetmemiştir." dedi. 

İleri'nin inançlı bir insan ve ahlaki değerlere önem verdiğinin altını çizen Kahraman, "Çok milliyetçi bir insandı. Çok maneviyatçı bir insandı. Yeni Tevfik İleri'ler yetiştirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Kahraman, Çanakkale Zaferi anmalarını ilk kez 1933 yılında Tevfik İleri’nin başlattığını belirterek, "O tarihe kadar Çanakkale yok. Kut-ul Amare Zaferi ile de yeni tanıştık. Kökümüzü nasıl bilmeyiz, nasıl tanışmayız. Çanakkale’yi Tevfik Beyin Çanakkale’deki vazifesi sırasında Türkiye tanıdı. İstiklal Marşı’nda ayağı kalkmaya da Tevfik Bey öncülük etti. Muhkem bir milliyetçi. İmam Hatip Okulları, Tevfik İleri’nin Milli Eğitim Bakanlığı döneminde açıldı. 1951’de İlim Yayma Cemiyeti de işin maddi tarafını yüklendi." ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda lise öğrencilerine yönelik düzenlenen bilgi yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

Konferansa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, Çorum İl Müftüsü Muharrem Biçer, Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan