İskilip İlçe Müftülüğü, “Bir İlçe, İki Şeyhülislam” konulu panel düzenledi.

Osmanlının iki büyük şeyhülislamı İskilipli Ebussuud Efendi ve Sunullah Efendi’nin konu edildiği panelin açılışında konuşan İlçe Müftüsü Vahit Demiral, "Ebussuud Efendi Sultan Süleyman'ı Kanuni yapan, Osmanlı Devleti’nde 17 sene müderrislik, 6 sene kadılık, 8 sene kazaskerlik, 30 küsür sene şeyhülislamlık yapan çok yönlü büyük bir alimdir. Ebussuud Efendi büyük bir devlet adamıdır. Protokolde gerilerde olan şeyhülislamlık makamı, onun zamanında padişahtan sonraki makam haline gelmiştir. Büyük bir hukukçudur. O aynı zamanda Sultanü’l-Müfessirin’dir. Yazdığı ‘İrşâdü’l-Akli’s-Selîm İlâ Mezâye’l-Kitâbi’l-Kerîm’ adlı tefsiri, İslam dünyasında bizim yüz akımız olan bir tefsirdir. Ebussuud Efendi ilmiyle, ahlakıyla herkesten saygı ve hürmet görmüş biridir. Sultan Süleyman’ın Sigetvar seferinde iken Ebussudu Efendi’ye yazdığı mektubuna, ‘Halde haldaşım, sinde sindaşım, ahiret karındaşım, tarik-i hakda yoldaşım Molla Ebussuud Efendi Hazretleri’ diye başlaması, bunun çarpıcı örneklerinden biridir. İşte bu panelle ismini kursumuza verdiğimiz Ebussuud Efendi’nin çok yönlü bir alim olduğunu ortaya koymak istedik.” dedi.

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Tuncay Başoğlu ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ertürk moderatörlüğünde iki oturum halinde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Abdullah Çolak, Prof. Dr. Mustafa Aşkar, Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, Prof. Dr. İsmail Çalışkan ve Doç. Dr. Taha Boyalık tarafından sunumlar yapıldı.

Sunumların ardından katılımcıların sorularının cevaplandırıldığı panel, İlçe Müftüsü Vahit Demiral'ın konuşmacılara belge ve hediye takdimi ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan