İstanbul Çelik Demir İzabe Sanayi AŞ (İÇDAŞ) Kongre Salonunda düzenlenen programa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yavuz, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur´an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, ilahi ve kaside dinletisi ile devam etti.

Akabinde Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan "Hz. Peygamber ve Gençlik" konulu Mevlid-i Nebi sinevizyon gösterimi yapıldı.

Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla lise ve ortaokullar arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin şiir dinletisinden sonra kürsüye gelen İl Müftüsü Arif Gökce şöyle konuştu:

“Başta Diyanet İşleri Başkanlığımız ve müftülüklerimiz olmak üzere güzel Türkiye'mizin her bir köşesi, Hz. Muhammed Mustafa´nın (s.a.s.) doğumunu idrak etme gayreti içerisinde oluyor. Onu anıyor, anlıyor ve yâd ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız, her yıl önemli bir konuyu tema olarak belirlerken, içinde bulunduğumuz dönemin şartları gereği bu sene “Hz. Peygamber ve Gençlik” temasını öne çıkardı. İnşallah bu sene Peygamberimizin gençlerle olan münasebetini, onlara olan şefkatini ve şefaatini hafta boyunca dillendirecek ve hatırlayacağız.”

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi ise şunları kaydetti:

"Bugün doğumunu idrak ettiğimiz Sevgili Peygamberimiz, dünyaya çok büyük yenilikler, çok büyük hatıralar getirip bıraktı. Bu münasebetle ebeveynlere, çocuklara ve genç kardeşlerimize elbette söyleyeceğimiz sözler var. Ama gençler kendilerine nasihat verilmesini pek sevmezler. Onlar daha çok eylem isterler. Eylemi görmek ve eyleme göre hareket etmek isterler. Bu nedenle bizim düştüğümüz hataların başında, anne ve babalar olarak gençlerimize sadece sözle nasihat etmeyi tercih etmemiz gelmektedir. Bizi görerek yetişen, bize bakarak tavır alan, bizim sözlerimizden çok eylemlerimize bakarak değerlendiren bir kitleyle karşı karşıyayız. Bu yüzden daha fazla çaba ve gayret göstermeliyiz. 

Genç kelimesinin manasını merak eden oldu mu hiç? Her şeyin bir manası var, masa sandalye, saat… Genç kelimesinin manasını birazcık kaybettiğimiz için, önemsemediğimiz için, daha doğrusu manayı değiştirdiğimiz için pek hatırlamıyoruz. Genç kelimesi Farsçadan Osmanlıcaya, Osmanlıcadan da günümüze kadar gelmiştir. Manası hazine demek, define demek. Peki, bugün bizim zihin dünyamızda canlanan genç kelimesi ne? Onu söyleyeyim, genç: acemi, toy, gelişimini tamamlamamış, bilgisi kıt, görgüsü az. Bakın her türlü olumsuzlukları yükledik. Bizim ecdadımız böyle yapmamış. Onlara değer vermiş. Onları muhatap almış. 

Allah'ın akil baliğ olmasıyla muhatap olarak aldığı genci, sevap veya günah yazılmaya başlanmış genci biz; sohbetlerimize "Yavrum sen gelme.", bir çalışma yaparken ‘Yavrum sen anlamazsın bundan.’, ‘Sen bunlarla kafanı yorma.’ deriz. Bu son derece yanlıştır. 

Hamdolsun bu millet; Bedir'de, Uhud'da, sonra gelelim beriye doğru, bir cuma sabahı Malazgirt'te, Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da bestelediler en güzel marşı "Allahu Ekber Allahu Ekber" diye. Gazi Mustafa Kemal’in de bir genç olarak Çanakkale'de ne büyük hizmetlerde bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Cenab-ı Hak cümle şehitlerimize, gazilerimize rahmet eylesin.” 

Daha sonra Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Kepez Hamidiye Hafızlık Kız Kur´an Kursunda hafızlığını tamamlayan kız öğrencilere de hediyeleri ve belgeleri takdim edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan