Kur’an’ı Kerim, ilahi ve şiir dinletisiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Bekir Gerek, Mehmet Akif Ersoy’un okunan 170 hatim, dua programları ve çeşitli etkinliklerle anıldığını belirtti.

Gerek, gerçekleştirilen söyleşi programı ile Akif’i anmaktan anlamaya, onu daha yakından tanımaya, gösterdiği ufku, hedefi daha iyi anlamaya çalıştıklarını ifade etti.

“Bizler gençlerimize güveniyor, Asım’ın nesline inanıyoruz.” ifadesini kullanan Müftü Gerek, “Mehmet Akif; ‘Bu millet ne vakit kurtulur?’ sorusuna, ‘Cuma namazına gelenler sabah namazına da geldiği vakit.’ cevabını veriyor. Bizler sizleri camide görünce geleceğimiz adına, milletimiz adına ümitleniyoruz. Camiler sizi bekliyor, hocalarımız sizi bekliyor, milletimiz sizi bekliyor.” dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adil Şen ise şunları kaydetti:

“Mehmet Akif Ersoy 1873-1936 arasında bir çileli ömrü, bir çileli hayatı yüklenmiş birisidir. Mehmet Akif’in hayatında üç şey yer tutar: Birincisi Kur’an’lı ev, ikincisi rasathaneli mektep, üçüncüsü de pehlivanlı mahalledir.

Tahsil hayatı mahalle mektebinde başlıyor ancak asla kendi gelişimini okula bırakmıyor, devrin âlimleri ile irtibat kuruyor. Onlarla ilmî müzakerelerde bulunuyor. Ayrıca Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede öğreniyor. Hatta ileride Kur’an-ı Kerim’in mealini yazma işi Mehmet Akif Bey’e veriliyor. Kendisi İslam ilimlerini bildiği gibi fen ilimlerini de gayet iyi bilirdi. Zaten kendisi veterinerlik mezunuydu. Bizim hocamız Bekir Karlıağa; Mehmet Akif için ‘İslam kültürünün yetiştirmiş olduğu son filozof!’ derdi. Mithat Cemal Kuntay derdi ki ‘Mehmet Akif iki insanı sevmezdi. Birincisi kaşına kadar şarka batmış ‘Yok efendim Batıda bir şey yoktur’ diyen, ikincisi de ‘Varsa yoksa Batı!’ deyip kendi halkını beğenmeyen insan.”

Anadolu Nasreddin Hoca Camii Diyanet Gençlik Merkezi’nde düzenlenen söyleşi programına Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adil Şen, İl Müftüsü Bekir Gerek, İl müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, gençlik koordinatörleri ve çok sayıda genç katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan