Bursa İl Müftülüğü tarafından nikâhı kıyılan ve ‘Diyanet Ailem Projesi’ seminerlerine katılan genç çiftler, ‘Mevlid-i Nebi Haftası’ etkinlikleri kapsamında İl Müftülüğünce düzenlenen programda bir araya geldi.

Açış konuşmasını yapan Bursa Müftüsü İzani Turan, program vesilesiyle bir araya gelen genç çiftlerin, aileyi dünyanın cennetine çevireceklerine inandığını ifade ederek, “Bütün mesele bu amaçla Kur’an ahlakını evimize hâkim kılabilmektir.” dedi.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ise Bursa Müftülüğünce nikâhı kıyılan genç çiftlerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Cenab-ı Hak kadın ve erkeği birbirine sevgi ve merhamet bağlarıyla bağlamış ve aile olmayı lütfetmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed ise (s.a.s.) bizlere nasıl iyi bir aile olacağımızı öğretti. Mevlid-i Nebi Haftası bize ailemiz konusunda ayna tutuyor. Peygamberimizin örnekliğinde bir aile yapısına sahip olup olmadığımızı sorgulamak için bir vesiledir bu hafta.”

- Fiziksel hastalıklar nasıl bulaşıyorsa toplumsal hastalıklar da öyle bulaşıcıdır

Modern hayatın aile yapısını maruz bıraktığı risklere işaret eden Prof. Dr. Martı, bu bağlamda ‘moderniteye dair maddiyatçı, bencil, hırslı ve menfaatine düşkün bir zihniyetin ailelere verdiği zarara’ dikkat çekti.

Martı, aile ilişkilerinin sık sık gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Nasıl fiziksel hastalıklar mesela grip mikrobu ayrım yapmaksızın önüne gelene bulaşırsa, toplumsal hastalıklar ve hastalıklı bakış açıları da öyle bulaşır. Bir toplumda ahlaki bakımdan problemler başlamışsa, her meslekten, her gruptan insanı tehdit eder. Dolayısıyla Kur’an ve sünnetin değer yargılarıyla örtüşmeyen bir bakışın aile birliğini tehdit ettiğinin farkında olmalıyız.” dedi.

- Aile sevgiyle kurulur, ahlaki değerlerle korunur

Zaman ve mekân fark etmeksizin kıyamete kadar geçerli olan nebevi ve ahlaki ilkelere ailece bağlılığın önemine dikkati çeken Prof. Dr. Martı, ‘mutlu ve huzurlu bir ailenin, Peygamberimizin ailesinde yaşanan temel değerler olan dört ilke; adalet, merhamet, meveddet ve emanet ilkelerinin üzerinde yükseleceğini’ belirtti.

Kadın ya da erkek, toplumu oluşturan bütün bireylerin aileyi gizli ya da açıktan tehdit eden ahlaki aşınmaya karşı uyanık olması gerektiğini belirten Martı, “Aile içinde hak ve sorumlulukların adilce dağıtılması, samimi bir sevginin kök salması, şiddete asla müsamaha göstermeyen bir merhamet bilincinin gelişmesi için emek vermeliyiz.” ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Hz. Peygamberin ailesine karşı adaletli, merhametli, sevgi dolu ve güven veren ilişkisinden örnekler verdiği konuşmasını, Hz. İbrahim’in şu duasıyla tamamladı:

“Ya Rabbi bizi namaz kılanlardan eyle. Neslimizden de namaz kılan insanlar var eyle. Ya Rabbi beni, anne babamı ve bütün inananları hesap gününde bağışla.”

Editör: Mehmet Çalışkan