Üniversiteli hafızlık talebeleri

Bursa İl Müftülüğü ile Nilüfer İlçe Müftülüğü birlikte üniversite öğrencilerine yönelik örnek bir proje başlattı.

Nilüfer İlçe Vaizi Nursen Turgut öncülüğünde yürütülen "Üniversite Öğrencileri Hafızlık Programı” projesi kapsamında, hafız olmak isteyen üniversite öğrencilerine hafızlık yapma imkânı sunuluyor.

Uludağ Üniversitesi’nde eğitim öğretimine devam eden üniversite öğrencileri, üniversite eğitimlerinin yanı sıra Kur’an kursu öğreticileri eşliğinde Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek için çalışıyorlar.

Hem tıp okuyor hem hafızlık yapıyor

Proje kapsamında toplam 60 üniversite öğrencisi hafız olmak için çalışıyor. Hafızlık eğitimine devam eden üniversite öğrencileri arasında tıp fakültesi, inşaat mühendisliği, ilahiyat fakültesi ve eğitim fakültesi gibi farklı alanlardan öğrenciler bulunuyor.

Hafızlık eğitimi üniversite derslerine engel olmayacak şekilde öğrencilerle koordineli şekilde planlanıyor. Böylece üniversite eğitimi ve hafızlık eğitimi birbirine engel olmadan eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

Proje hakkında haber sitemize açıklamalarda bulunan üniversite öğrencileri, hafızlık eğitiminin okul derslerine engel olmadığını, tam aksine zamanı verimli kullanma disiplini sağladığını ifade ediyorlar.

“Kesinlikle okuldan geri kalma gibi bir durum söz konusu olmuyor. Hafızlık yapan bütün arkadaşlarımız için hem üniversite eğitimi hem de hafızlık eğitimi birinci planda. Hafızlık eğitimimizin biz öğrenciler için en bereketli tarafı sabah namazıyla birlikte başlaması. Bu yüzden okulumuza engel olmak şöyle dursun tam tersine derslerimize çalışma fırsatı buluyoruz. Sabah namazından sonra o günün ezberini hafızlığımızı dinleyen hocalarımıza verdikten sonra okul derslerimize çalışıyoruz. Böylelikle her gün derse hazır bir şekilde okula gitmiş oluyoruz.”

"Kendi istek ve irademizle yapınca hafızlık kolaylaşıyor"

Hafızlık eğitiminin daha çok ilkokul ve ortaokul çağlarında yapıldığının hatırlatılması üzerine üniversite öğrencileri bize şu cevabı veriyor:

“Haklısınız. Belki ezber yapmak o yaşlarda daha kolay olabilir. Ancak biz tamamen kendi istek ve irademizle, ne yaptığımızı ve ne için gayret gösterdiğimizi bildiğimiz için bize göre hem daha kolay hem de anlamlı oluyor hafızlık eğitimi.”

Proje kapsamında hafızlık yapan öğrencilerin tamamı imam hatip lisesi mezunu da değil. Lise eğitimini düz lise veya Anadolu lisesinde tamamlayıp Kur’an-ı Kerimle üniversite okumak üzere geldiği Bursa’da tanışan ve hafızlığa başlayanlar da var.

Kur’an kursu öğreticilerinden büyük fedakârlık

Kur’an kursu öğreticileri okul yoğunluğu nedeniyle dersini veremeyen öğrencilere kolaylık olması bakımından çoğu zaman fakülteye giderek ezberlerini orada dinliyor. Böylece öğrenciler sadece ders aralarında bile o günkü ezberlerini verme imkânı buluyor.
Kur’an kursu öğreticileri büyük bir fedakârlıkla ezber dinlemek için haftanın en az dört günü 13.00 ile 17.00 saatleri arasında fakültede bulunuyor.   

Erbaş hafızlık yapan üniversite öğrencilerini kabul etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Üniversite Öğrencileri Hafızlık Programı” projesi kapsamında Bursa’da hafızlık yapan üniversite öğrencilerini ve hocalarını kabul etti.

Tıp, inşaat, eğitim ve ilahiyat fakülteleri gibi alanlarda eğitim gören hafızlık öğrencileri ile tek tek görüşen Başkan Erbaş, öğrencileri tebrik ederek, başarılar diledi.

ErbaşÜniversite Öğrencileri Hafızlık Programı”nda görevli olan Kur’an kursu öğreticilerinden proje hakkında bilgi aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hafızlığa çok büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Erbaş şunları kaydetti:

Kur’an kurslarında 70 bine yakın öğrencimiz var. Özellikle üniversite öğrencilerinin böyle bir faaliyete girmeleri çok sevindirici. Hem üniversite eğitimlerini hem Kur’an ile bağlarını sürdürüyorlar. Hafızlık, Kur’an ile bağlantının en üst derecesidir.”

Başkan Erbaş, projeyi yürüten Kur’an kursu öğreticilerini de tebrik ederek: “Kur’an’a yapılan hizmet, hizmetlerin en büyüğüdür. En hayırlı iş, Kur’an’ı öğrenmek ve öğretmektir. Sizler, öğreterek bu hayra vesile oluyorsunuz. Öğrencileriniz de öğrenerek en hayırlılardan olma yönünde ilerliyorlar.” dedi.


 

Editör: Mehmet Çalışkan